Ko zataji (še) vreme

V našem alpskem smučanju v tej zimi res ne gre po željah in načrtih. Jutri se začenjajo finalni obračuni sezone svetovnega pokala v Saalbachu, Slovenci in še posebno Gorenjci, ki smo bili pred leti vajeni, da so naše alpske smučarke in smučarji posegali po visokih mestih, žalostno pogledujemo na startne liste.

V slalomu v moški konkurenci med 25 najboljšimi (kar zagotavlja nastop v finalu svetovnega pokala) nimamo niti enega predstavnika, v veleslalomu bo kot naš edini nastopil Žan Kranjec, v superveleslalomu ne bo na startu nikogar, v smuku bo nastopil le Miha Hrobat. Tudi pri smučarkah ni dosti bolje. V finalu bosta v slalomu nastopili Andreja Slokar in Neja Dvornik, v veleslalomu Ana Bucik, v smuku Ilka Štuhec, v superveleslalomu pa ne bo tekmovalo nobeno od naših deklet.

Najboljši rezultat od vseh naših ima v svetovnem pokalu Žan Kranjec, ki je pred finalom na petem mestu, da bi imel boljše izhodišče, pa si je želel tekme v domači Kranjski Gori. Ta je žal odpadla, Žan Kranjec pa se je moral, tako kot organizatorji, sprijazniti s tem, da na vreme pač nihče nima vpliva.

Organizatorji v Kranjski Gori bodo svoje stroške pokrili iz naslova zavarovanja, odpoved tekme pa bo pomenila največji finančni udarec za Smučarsko zvezo Slovenije, saj bo alpskemu delu za načrte manjkalo okrog dvesto tisoč evrov iz naslova marketinških in televizijskih pravic. Kot je še pred odpovedjo tekme v Kranjski Gori optimistično napovedal vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik, so domače tekme pomembne tudi zato, ker si jih ogledajo mladi, ki bodo morda nekoč sami tekmovali ali tekmujejo v nižjih kategorijah.

Trenutno je v Sloveniji v vseh klubih skupaj blizu tristo smučark in smučarjev, ki redno tekmujejo na domačih tekmah v kategorijah do 12, 14 in 16 let. V teh kategorijah dosegajo lepe rezultate, že te dni pa odgovorne na Smučarski zvezi Slovenije čaka sestanek o organiziranosti mladinskega smučanja, kjer se obetajo nekatere (pomembne) spremembe.

Kako bo vse skupaj, tudi odpadli tekmi za Pokal Vitranc, vplivalo na razvoj našega smučanja, je sicer težko ugibati, jasno pa je, da bo trend težko obrniti navzgor. Nekateri pravijo, da bo treba vse začeti na novo, drugi se tega bojijo. Dejstvo pa je, da bo treba marsikaj početi drugače.

Morda so za zgled lahko naši smučarski skakalci in skakalke, ki se te dni veselijo, da bodo sezono že naslednji teden lahko zaključili v domači Planici. In tistih, ki se bodo pred domačimi navijači borili za najvišja mesta, bo precej več kot le za vzorec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/28

sobota

15/29

nedelja

15/25

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Šenčur, 8. junij 2024

Pohod na Lovrenška jezera

PRIREDITVE / Radovljica, 8. junij 2024

Greš z nami zvezde štet

OBVESTILA / Kranj, 8. junij 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kokrica, 8. junij 2024

Pohod DU Kokrica

GLEDALIŠČE / Javorniški Rovt, 8. junij 2024

Predstava na prostem

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 8. junij 2024

Dve gostovanji

PRIREDITVE / Kokrica, 8. junij 2024

Pohod po mamutovi deželi

IZLETI / Kranj, 8. junij 2024

Planinarjenje po Nockbergih

 

 
 

 

 
 
 

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...

O nadgradnji železniške postaje / 18:28, 1. junij

Alenka raje obnavlja postaje kot pa tire. Samo zelo drago nas bo to stalo.

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 18:41, 31. maj

Adijo pamet!

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 07:10, 25. maj

Z napisanim se strinjam in tudi delim skrb in jezo.Vendar je bil prvopodpisani veliko let na visokih položajih v vladah, z vplivom in možnos...