Ko zataji (še) vreme

V našem alpskem smučanju v tej zimi res ne gre po željah in načrtih. Jutri se začenjajo finalni obračuni sezone svetovnega pokala v Saalbachu, Slovenci in še posebno Gorenjci, ki smo bili pred leti vajeni, da so naše alpske smučarke in smučarji posegali po visokih mestih, žalostno pogledujemo na startne liste.

V slalomu v moški konkurenci med 25 najboljšimi (kar zagotavlja nastop v finalu svetovnega pokala) nimamo niti enega predstavnika, v veleslalomu bo kot naš edini nastopil Žan Kranjec, v superveleslalomu ne bo na startu nikogar, v smuku bo nastopil le Miha Hrobat. Tudi pri smučarkah ni dosti bolje. V finalu bosta v slalomu nastopili Andreja Slokar in Neja Dvornik, v veleslalomu Ana Bucik, v smuku Ilka Štuhec, v superveleslalomu pa ne bo tekmovalo nobeno od naših deklet.

Najboljši rezultat od vseh naših ima v svetovnem pokalu Žan Kranjec, ki je pred finalom na petem mestu, da bi imel boljše izhodišče, pa si je želel tekme v domači Kranjski Gori. Ta je žal odpadla, Žan Kranjec pa se je moral, tako kot organizatorji, sprijazniti s tem, da na vreme pač nihče nima vpliva.

Organizatorji v Kranjski Gori bodo svoje stroške pokrili iz naslova zavarovanja, odpoved tekme pa bo pomenila največji finančni udarec za Smučarsko zvezo Slovenije, saj bo alpskemu delu za načrte manjkalo okrog dvesto tisoč evrov iz naslova marketinških in televizijskih pravic. Kot je še pred odpovedjo tekme v Kranjski Gori optimistično napovedal vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik, so domače tekme pomembne tudi zato, ker si jih ogledajo mladi, ki bodo morda nekoč sami tekmovali ali tekmujejo v nižjih kategorijah.

Trenutno je v Sloveniji v vseh klubih skupaj blizu tristo smučark in smučarjev, ki redno tekmujejo na domačih tekmah v kategorijah do 12, 14 in 16 let. V teh kategorijah dosegajo lepe rezultate, že te dni pa odgovorne na Smučarski zvezi Slovenije čaka sestanek o organiziranosti mladinskega smučanja, kjer se obetajo nekatere (pomembne) spremembe.

Kako bo vse skupaj, tudi odpadli tekmi za Pokal Vitranc, vplivalo na razvoj našega smučanja, je sicer težko ugibati, jasno pa je, da bo trend težko obrniti navzgor. Nekateri pravijo, da bo treba vse začeti na novo, drugi se tega bojijo. Dejstvo pa je, da bo treba marsikaj početi drugače.

Morda so za zgled lahko naši smučarski skakalci in skakalke, ki se te dni veselijo, da bodo sezono že naslednji teden lahko zaključili v domači Planici. In tistih, ki se bodo pred domačimi navijači borili za najvišja mesta, bo precej več kot le za vzorec.

Oddaj svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

13/18

četrtek

12/20

petek

8/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

DELAVNICE / Kranj, 16. maj 2024

GPS navigacija v gorah

PRIREDITVE / Begunje, 16. maj 2024

Endoprotetika

IZLETI / Naklo, 16. maj 2024

S kolesom čez Dobrave

GLASBA / Škofja Loka, 17. maj 2024

Dobrodelni koncert

DELAVNICE / Begunje, 17. maj 2024

Uporaba pametnega telefona

PRIREDITVE / Sv. Jošt, 17. maj 2024

Svete maše na Sv. Joštu

 

 
 

 

 
 
 

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 14:22, 13. maj

Kategorija: Nasveti. A ne bi bilo bolj pravilno kategorizirano med reklame

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 08:19, 13. maj

Upam, da je kvaliteta storitev kaj boljša kot pred 20 leti.