SOSEScript: Breadcrumb failed executing with the following error: Error on line 41 position 2: Conversion failed when converting the varchar value 'ucenje-je-del-zivljenja' to data type int.

Učenje je del življenja

Učenje krepi in radosti. To je slogan letošnjih Tednov vseživljenjskega učenja, ki bodo od 15. maja do 18. junija po vsej državi ponudili več kot osem tisoč dogodkov: delavnice, svetovanja, predavanja, pogovore, razstave, dneve odprtih vrat, predstavitve izobraževalnih programov, kulturne, športne in družabne dogodke … Potekajo v času, ko med šolarji ujamemo misel: »Komaj čakam, da bo konec učenja.« Pričakovanje, ki se z junijskimi dnevi stopnjuje, se torej razlikuje od tega, kar spodbujajo (in omogočajo) izvajalci pettedenskega programa, med katerimi so ljudske univerze, šole in druge organizacije za izobraževanje, društva, nevladne organizacije in drugi, na čelu z Andragoškim centrom Slovenije, osrednjim javnim zavodom za izobraževanje odraslih.

Učenje je neizogibno. Je sestavni del življenja, prisotno in pomembno je v vseh obdobjih. Nova znanja, spretnosti in veščine so ključni za odzivanje na spremembe, ki so, kot je znano, (še ena) stalnica v življenju. Učenje omogoča razvoj, res pa je, da ne pomeni vedno sedenja za zvezkom, knjigo, zaslonom, saj lahko poteka tudi v neformalni obliki in z medgeneracijskim povezovanjem, zlasti ko gre za spretnosti, ki tonejo v pozabo.

Andragoški center namerava ozaveščanje o pomenu vseživljenjskega učenja še okrepiti. Kot je povedala direktorica Nataša Potočnik, v prihodnje namesto nekajtedenske kampanje načrtujejo celoletne aktivnosti, da bi tako nagovorili in za učenje navdušili čim več ljudi.

Vseživljenjskemu učenju želi dati zagon tudi evropsko leto spretnosti, ki se je začelo 9. maja. Gre za pobudo Evropske komisije, ki želi zapolniti vrzeli v znanju med zaposlenimi in na trgu delovne sile. Eden od ciljev je, da bi se vsako leto vsaj šestdeset odstotkov odraslih udeležilo usposabljanj za izpopolnjevanje spretnosti, obenem pa želi povečati digitalno pismenost. Ob podatku, da štirje od desetih odraslih in vsaka tretja zaposlena oseba v Evropi nimajo osnovnih digitalnih znanj, poudarja tudi premajhno zastopanost žensk v poklicih in študijskih programih, povezanih s tehnologijo. S podobnimi izzivi se srečuje tudi Slovenija, pojasnjujejo na ministrstvu za digitalno preobrazbo. »Delež odraslih z vsaj osnovnimi digitalnimi znanji je zgolj 50-odstoten in s tem še vedno prenizek, kar posledično znižuje konkurenčnost države in zavira možnosti za hitrejšo digitalno preobrazbo.«

Spretnosti, ki so in bodo iskane, pa niso povezane le z uporabo sodobne tehnologije, saj je za marsikatere poklice, ki so povezani z našim vsakdanjim življenjem, kot so na primer obrtniški, zanimanje skromno ali pa ga sploh ni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

pretežno jasno
vlažnost: 74 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-6/7

sobota

-10/6

nedelja

-7/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 27. januar 2024

S cvičkom med vinogradi

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 27. januar 2024

Jutri začnem

GLEDALIŠČE / Križe, 27. januar 2024

Drama Hodnik

PRIREDITVE / Kranj, 30. januar 2024

O slikanici in drugih knjigah Nataše Rupena

IZLETI / Kranj, 1. februar 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

IZLETI / Kranj, 15. marec 2024

Pohodna Andaluzija

 

 
 

 

 
 
 

Predstavili največje projekte / 08:40, 26. januar

O širitvi OŠ Antone Janše še vedno nič. Pozabljeni od občine in sveta. Prejšnje in sedanje vodstvo OŠ ni sposobno zlobirati prepotrebno širitev šole.

Največ kršitev v Mavčičah / 07:57, 24. januar

Merilno mesto v Stražišču (Škofjeloška) je namenjeno le in zgolj inkasantstvu. Lokalna skupnost si že leta prizadeva za ureditev krožišča na...

Volk v dolini Kokre / 14:09, 23. januar

V gozdu oz. divjini je volk avtohtona vrsta, koza ali ovca pač ne..

V Dražgošah poziv k miru / 14:02, 23. januar

Ne podpiram ne komonistov ne domobrancev, je pa vedno bolj jasno, da so že takrat za vsem stali židje..
Moše Pijade, Kardelj, Rupnik itd..

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 13:54, 23. januar

Dežman, podatki o priseljevanju po obdobjiih so dostopni na spletu, javno!
Sicer pa ja, reakcija tipičnega SDS betonerja..Šiptar nikoli nič kriv ker, kOmOnisti, mediji, Srbi, Kučan..

V Dražgošah poziv k miru / 11:07, 22. januar

Zgodovinar Premk pravi, da so revolucionarji zmagali v Dražgošah, ker jih Nemci niso ujeli. Njegova izjava v oddaji na Planet TV. Zato v Dra...

V Dražgošah poziv k miru / 10:14, 22. januar

1. Okupacoija je pravno stanje na kakem ozemlju, ki ga je tuja država, navadno z bojem, spravila pod svojo oblast"(Fran) Oktobra 1940 v Zagr...