Divjačinski zrezki / Foto: Erika Jesenko

Divjačinski zrezki z jabolki in polento

Divjačina se na naših krožnikih navadno ne znajde pogosto, čeprav ta mnogim zelo tekne. Takrat, ko jo imamo na voljo, pa jo lahko pripravimo v kombinaciji z jabolki in makovo polento.

Za pripravo divjačinskih zrezkov z jabolčnimi krhlji potrebujemo: 600 g fileja divjačine (stegno), 1 dl rdečega vina, 1 dl jušne osnove, 1 čajno žličko brinovih jagod, 1 vejico rožmarina, 1 žličko timijana, sol in poper, 0,5 dl olivnega olja, 1 srednje veliko čebulo; za jabolčne krhlje: 1 veliko jabolko, 1 dl belega vina, 1 žlico sladkorja, 2 žlici masla.

V možnarju zdrobimo brinove jagode. Skupaj zmešamo ščep soli in popra, brinove jagode, timijan, rožmarin in olivno olje. Meso premažemo s pripravljeno marinado ter ga položimo v zaprto posodo in postavimo v hladilnik za nekaj ur.

Pred peko mesa pripravimo jabolko: Jabolko olupimo in narežemo na krhlje ter ga potresemo s sladkorjem. V ponvi raztopimo maslo in na njem na hitro popečemo jabolčne krhlje. Prilijemo belo vino in dušimo še 5 minut.

Ponev močno segrejemo in na njem na hitro prepražimo meso iz marinade. Meso odstavimo na krožnik ter pokrijemo. V ponvi, kjer se je peklo meso, prepražimo čebulo. Malo jo solimo in zalijemo z rdečim vinom. Ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo ter kuhamo nekaj minut, da se čebula razpusti. Pred postrežbo v omako vrnemo meso. K izbrani prilogi (na primer polenta z makom) serviramo meso in omako ter nekaj jabolčnih krhljev.

Za pripravo polente z makom potrebujemo: 250 g polente, 7 dl jušne osnove, 2 dl mleka, 4 žlice mletega maka, sol po potrebi.

Jušno osnovo zavremo, po potrebi solimo, ter vanjo zakuhamo polento in vmešamo mleti mak. Ko se začne gostiti, prilijemo mleko in med mešanjem kuhamo še 5 minut. Kuhano polento vlijemo v izbran model ter pustimo, da se nekoliko ohladi in strdi. Pred postrežbo zvrnemo iz modela ter narežemo na rezine.

Nasvet: Polentine rezine popečemo še na žlici olivnega olja ali masla.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

10/18

ponedeljek

12/18

torek

9/19

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 13. maj 2024

Letni časi

IZLETI / Cerklje, 14. maj 2024

Kolesarski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 14. maj 2024

Kolesarjenje DU Kranj

PRIREDITVE / Naklo, 14. maj 2024

Na Ajdno

PREDAVANJA / Preddvor, 14. maj 2024

Muzejski obisk

RAZSTAVE / Radovljica, 14. maj 2024

Fotografski razstavi

RAZSTAVE / Jesenice, 14. maj 2024

Razstava natečaja Abstract 2024

PREDAVANJA / Begunje, 15. maj 2024

Beljakovine v prehrani

 

 
 

 

 
 
 

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 14:22, 13. maj

Kategorija: Nasveti. A ne bi bilo bolj pravilno kategorizirano med reklame

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 08:19, 13. maj

Upam, da je kvaliteta storitev kaj boljša kot pred 20 leti.

Jesenice brez mestnega prometa / 08:17, 13. maj

Jesenice umirajo. Liberalno-leva politika je slab gospodar.

Jesenice brez mestnega prometa / 21:37, 12. maj

Se prav, nobeden noče vozt Jeseničank in Jeseničanov. Fajn ! Kako to, da se to lahko zgodi že čez en mesec. Župan, učas je Integral imu avt...

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 21:18, 7. maj

Avtomobili so od dveh do sedmih let v garanciji. Torej uradni servisi. Ne razumem pa njihovih cen, npr. olja. Pri njih liter kvalitetnega ol...

Blejskega gradu ne dajo / 19:29, 6. maj

Zakaj se morajo z vsako vlado spreminjati zakoni in predpisi? Ta vlada je centralistična, zato Blejci pazite kaj sprejemate, ker vas bodo oskubili. Gre se samo za denar.

O novih parkiriščih in širjenju proizvodnje v Elanu / 21:20, 2. maj

Elan je površinsko omejen. Bi bil cajt, da bi, ne samo zaradi Elana, tudi kaj drugega bi lahko zgradili, saj ravno zaradi prostora, je iz Ra...