Ivanka Korošec / Foto: Tina Dokl

Tokrat je zbrala zgodbe o ljubezni

Leščanka Ivanka Korošec je svoje zveste bralce že četrto leto zapored razveselila s samostojnim knjižnim delom. Po zbirki Blizu in daleč, planinskih zgodbah in romanu Muškatni vrh je tokrat v samozaložbi izšla zbirka ljubezenskih zgodb, ki jih je zadnja tri desetletja prejšnjega stoletja objavljala v tedaj priljubljeni reviji Antena.

Dva dni se ni nič zgodilo. Tretji dan popoldne, ko je Tomaž nosil Majo štuporamo in dirjal po vseh štirih z njo na hrbtu po preprogi okoli mize, je zazvonil telefon.

Katarina je ravno pomivala posodo in obrisala si je mokre roke v predpasnik. »Halo?«

Na drugi strani je bilo vse tiho. Samo nekakšno globoko, zasopljeno dihanje. »Prosim?« je nestrpno rekla Katarina.

»Vse veš. Vse sem ti povedal. To si ti.«

»Kdo je tam?« je vprašala Katarina. Klik. Zveza je bila pretrgana.

»Kaj za hudiča je to?« je glasno vprašala in jezno potresla slušalko. »Kateri norec zbija šale in se gre skrivalnice?«

Potem je zamišljeno odložila in v zavesti se ji je počasi svitalo.

Odlomek je iz prve od zgodb, objavljenih v najnovejši knjigi Ivanke Korošec. Zgodba nosi naslov Ljubim, ne ljubiš in tako kot večina drugih z naslovi, kot so Pomota, Za konec tedna, Druga stran sreče, Silvestrovanje v troje, Inštruktor, Svetloba poletja, Sestanek, Noč odločitve ..., govori o običajnih ljudeh, ki se v določenem trenutku v življenju zapletejo v ljubezenske klobčiče, ki jih avtorica nato razpleta v bolj ali manj srečne konce.

Zgodbe iz Antene

»V zadnjih tridesetih letih prejšnjega stoletja sem v tedaj izjemno priljubljeni tedenski reviji Antena objavljala najrazličnejše zgodbe. Večina je bila ljubezenskih. Z leti se jih je nabralo ogromno. Da jih rešim iz pozabe, sem se odločila, da jih vsaj nekaj izberem in objavim,« je zapisala v predgovor zajetne knjige, ki je pred kratkim izšla v samozaložbi.

Kar nekaj težav je imela, da je našla stare izvode revij, v katerih so bile objavljene, je povedala. Zato je za pomoč zelo hvaležna Katarini Perger iz Knjižnice A. T. Linharta Radovljica in Brigiti Lavrič iz Knjižnice Mirana Jarca v Novem mestu.

Revija Antena je bila v desetletjih pred internetom priljubljeno kratkočasno branje in prav takšne so tudi v knjigi zbrane zgodbe. Za tiste, ki jih morda ljubezenski zapleti ne navdušujejo, pa so tudi zanimiva podoba časa, ki mu še ne moremo reči zgodovina, a je dovolj oddaljen, da je v mnogih ozirih popolnoma drugačen od današnjega.

Ljubezen ostaja vedno enaka

Takole piše v uvodu v zgodbo z naslovom Doktor: »Deset do šestih je bila Nataša že v pisarni. Odprla je vsa okna, si ošilila svinčnike, pripravila stenografsko beležnico, memorandum in indigo papir ... Šef si je slekel suknjič, ki je bil že ves ponošen. Tudi njegova srajca je imela zlizan ovratnik, kravata je bila ozka, z gumico okrog vratu. Če bi bila Nataša njegova žena, bi ga takega sploh ne spustila od doma!«

Tudi avtorica sama opozori, da so zgodbe iz prejšnjega stoletja. »Zato je v njih večkrat omenjeno danes skoraj nerazumljeno samoupravljanje, tudi mobilnih telefonov še nismo imeli ... S sodobno tehnologijo smo se ljudje spremenili, ljubezen sama po sebi pa ostaja vedno enaka, zato so zgodbe kljub časovni odmaknjenosti še vedno aktualne.«

Čas za nove zgodbe

Ivanka Korošec v Lescah živi in ustvarja že vse življenje. Že desetletja piše in veliko objavlja: v Ognjišču, Družini, Anteni, Planinskem vestniku, časopisu Slovenec, Vzajemni, v vsakoletni Družinski pratiki in Poštnih razgledih. Je tudi redna sodelavka radovljiškega občinskega časopisa Deželne novice, ki ga izdaja Gorenjski glas.

Njena prva knjiga, Poti v znano, je izšla že leta 1984, druga, Preprosto je najlepše, nekaj let kasneje. Na prelomu tisočletja je pri Mohorjevi družbi izšla njena tretja knjiga z naslovom Majhna sem bila, po dvajsetletnem premoru pa svoje zveste bralce vsako leto razveseli z novo: založba Ognjišče je leta 2021 izdala knjigo Blizu in daleč, leto kasneje je pri založbi Primus izšla knjiga Planinske ... in lani pri isti založbi še roman Muškatni vrh.

V večini zadnjih del je v knjižni obliki v branje ponudila zgodbe, zbrane in zapisane že pred desetletji. Morda, prizna z nasmehom, je zdaj čas za nove pisateljske podvige.

Oddajte svoj komentar

Kranj 29°

pretežno jasno
vlažnost: 39 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/30

torek

13/31

sreda

15/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Cerklje, 18. junij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. junij 2024

Zbornik Škofja Loka 1050

GLEDALIŠČE / Predoslje, 19. junij 2024

Martin Krpan

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 19. junij 2024

Ustvarjalna delavnica, umovadba, pohod

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.