Prof. dr. Bojan Kuzma se nad matematiko navdušuje že celo življenje. / Foto: Tina Dokl

Vsi smo vsaj malo matematiki

Prof. dr. Bojan Kuzma iz Medvod je prejel Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke na področju linearne algebre. Da je matematika njegovo področje, je spoznal že v osnovni šoli.

Konec preteklega leta je bilo podeljenih 15 nagrad in priznanj Republike Slovenije za izjemne dosežke v znanstvenoraziskovalni in razvojni dejavnosti. Med nagrajenci je tudi prof. dr. Bojan Kuzma iz Medvod. Prejel je Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke na področju linearne algebre. Kot so pojasnili, so njegove znanstvene objave postavile nove temelje pri razumevanju dveh pomembnih matematičnih lastnosti – komutativnosti in ortogonalnosti.

Fizika ali matematika

»Nagrade sem vesel in mi veliko pomeni, hkrati pa se zavedam, da je krog kolegov, ki bi si jo prav tako zaslužili, širok. Nagrada vsaj meni predstavlja tudi odgovornost,« je povedal. Navdušenje nad matematiko ga spremlja že od otroških let. »Lahko bi rekel, da je bila matematika moja ljubezen na prvi pogled. Zgodilo se je v osnovni šoli, nekje v 5. razredu. Obiskoval sem današnjo Osnovno šolo Brod. Imeli smo krasno učiteljico matematike, ki je znala izbrati naloge za posameznega učenca. Če dobiš prelahko nalogo, ti ni zanimiva, če pa je pretežka, tudi ni v redu. Povabila me je na dodatni pouk in tam sem videl, da mi res gre, da so matematični problemi zelo lepi. Sploh je odlično, ko sam prideš do rešitve, ko ugotoviš, kako vse skupaj deluje,« pojasni. Po osnovni šoli je izobraževanje nadaljeval na naravoslovni smeri, na današnji Gimnaziji Bežigrad. Odločal se je med študijem fizike in matematike, na koncu pa izbral slednjo. Študiral je teoretično matematiko, po diplomi nadaljeval z magistrskim študijem in doktoratom.

Poučuje in raziskuje

Prof. dr. Bojan Kuzma deluje na Univerzi na Primorskem ter na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko. Raziskuje na področju linearne algebre, ki jo prepleta s teorijo operatorjev, teorijo grafov in abstraktno algebro. Linearna algebra je bistvenega pomena za sodobni svet, saj se uporablja pri večini znanstvenih ved, tako naravoslovnih kot družboslovnih. »Poučujem in raziskujem. Na Univerzi na Primorskem sem od leta 2003, član inštituta pa od leta 1994, ko sem zaključil dodiplomski študij,« pravi.

Priznava, da si ljudje večinoma ne predstavljajo, kako poteka njegovo delo. »Včasih se usedeš, na papir narišeš sheme in pogledaš, ali je kakšna povezava, včasih se moraš sprehoditi v naravi ... Zelo pogosto pridejo ideje prav med sprehodom ali pa vožnjo. Vozim se do Kopra in nazaj, tako da je časa kar nekaj. Ko človek dobi idejo, gre v knjižnico, vzame v roke literaturo, včasih je treba kaj narisati, narediti izračune, da ugotoviš, ali bo delovalo ali ne. In običajno ne deluje. To se ponavlja, dokler nimaš sreče in ti uspe. Bi rekli, da se ti odpre nebo. Zelo dobra ponazoritev je, da tavaš v temni sobi, iščeš stikalo in se ob tem spotikaš ob pohištvo, padaš, potem pa nenadoma slučajno pritisneš na stikalo in je vse svetlo. Točno vidiš, kje si,« slikovito pojasni.

Matematik 24 ur na dan

Kot dodaja, moramo biti v življenju vsi vsaj malo matematiki. »Tudi tisti, ki rešujejo križanke, se ukvarjajo z matematiko, če hočejo ali ne. Res je, da moraš poznati besede, a gre za premetavanje črk in tukaj je zraven kombinatorika, matematično razmišljanje.« Sam je matematik 24 ur na dan – tudi ponoči, ko premišljuje o problemih in zjutraj vstane neprespan. »Včasih sem se sredi noči zbudil z dobro rešitvijo in vstal, da bi jo napisal. Pa se je izkazalo, da sem bil tako neprespan, da sem pisal same neumnosti. Sedaj si rečem, da če je rešitev tako dobra, bo v glavi ostala do jutra, če ni, pa pač ne bo,« še zaključuje in doda, da si želi v prihodnje rešiti še čim več težkih matematičnih problemov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

oblačno
vlažnost: 69 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/25

ponedeljek

16/20

torek

12/18

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Kranj, 10. junij 2024

Kuponske vstopnice za letno kopališče

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 10. junij 2024

Joga obraza, muzicirajmo skupaj

PRIREDITVE / Cerklje, 11. junij 2024

Branje Maistrove poezije

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 11. junij 2024

Joga obraza, muzicirajmo skupaj

IZLETI / Kranj, 11. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Naklo, 11. junij 2024

Pohod DU Naklo

IZLETI / Cerklje, 11. junij 2024

Kolesarjenje DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 12. junij 2024

Raziskovalno-razstavni projekt Skupaj

 

 
 

 

 
 
 

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...