Pri nadgradnji gorenjske proge so upoštevane ciljne hitrosti 160 km/h za potniške vlake in 120 km/h za tovorne vlake, zato so ponekod predvidene tudi spremembe trase oz. odmiki od obstoječe proge. / Foto: Tina Dokl

Objavili predlog nadgradnje proge

Do 26. julija poteka javna obravnava predloga državnega prostorskega načrta za nadgradnjo železniške proge Ljubljana–Kranj/Naklo.

Kranj – Leto dni po tem, ko so na Direkciji RS za infrastrukturo odločili, da bo trasa drugega tira železniške proge Ljubljana–Kranj/Naklo na jugovzhodnem območju Kranja potekala po različici Labore s predorom pod Ljubljansko cesto, in ne skozi Orehek, čemur so močno nasprotovali krajani, je ministrstvo za naravne vire in prostor vendarle javno objavilo predlog državnega prostorskega načrta za nadgradnjo železniške proge Ljubljana–Kranj/Naklo z okoljskim poročilom. Javna obravnava predloga poteka do 26. julija, gradivo pa je objavljeno na spletnem portalu gov.si, Državno prostorsko načrtovanje, v rubriki Javne objave, razgrnitve in seznanitve, in tudi v prostorih Mestne občine Kranj ter občin Medvode, Škofja Loka in Naklo.

Direkcija za infrastrukturo kot investitor priprave državnega prostorskega načrta in vseh strokovnih podlag skupaj s pobudnikom, pripravljavcem in izdelovalci dokumentacije pripravlja tudi celovite javne predstavitve načrtovane prostorske ureditve. V Škofji Loki oziroma pri Svetem Duhu je potekala že včeraj, na Mestni občini Kranj (sejna soba 15) jo bodo izvedli v ponedeljek, v Kulturnem domu Medvode pa v torek, obakrat ob 17. uri.

Za nadgradnjo gorenjske proge so se najprej lotili priprave državnega prostorskega načrta Ljubljana–Kranj/Naklo, ločeno pa ga bodo pripravili še za traso Kranj–Jesenice–državna meja. Med osnovnimi cilji nadgradnje proge je predvsem povečanje njene zmogljivosti z dograditvijo drugega tira. Pri načrtovanju so upoštevane ciljne hitrosti 160 km/h za potniške vlake ter 120 km/h za tovorne vlake, zato so na posameznih pododsekih predvidene spremembe trase oz. odmiki od obstoječe proge.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

zmerno oblačno
vlažnost: 81 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

18/30

sobota

17/33

nedelja

16/32

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Škofja Loka, 13. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

GLASBA / Škofja Loka, 15. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:35, 12. julij

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.