S podkupninami do petih let zapora

Ljubljansko okrožno sodišče je tehničnega preglednika Florijana Gašperina zaradi prejemanja podkupnin in ponarejanja listin pri tehničnih pregledih obsodilo na enotno kazen pet let zapora in šest tisoč evrov stranske denarne kazni. Sodba še ni pravnomočna.

Ljubljana – Gorenjca Florijana Gašperina, nekdanjega vodjo poslovalnice AMZS Lesce, je sodišče spoznalo za krivega v zadevi prejemanja podkupnin v zameno za potrdila o tehnični brezhibnosti vozil, za katera se je pozneje izkazalo, da niso bila takšna. Podkupnino je po navedbah sodišča prejemal leta 2016 kot tehnični preglednik podjetja Produkt v ljubljanskih Mostah bodisi sam bodisi s pomočjo svojega nekdanjega sodelavca, preglednika Martina Hočevarja.

Kot poroča STA, je sodnica Dejana Fekonja pri višini enotne kazni izhajala tudi iz dosedanje predkaznovanosti obsojenega, Gašperin je namreč povratnik kaznivih dejanj. Nadaljevano kaznivo dejanje prejemanja podkupnine, pri čemer je šlo za 19 primerov, in 21 kaznivih dejanj ponarejanja listin je storil med prestajanjem triletne kazni za istovrstna kazniva dejanja.

Za nadaljevalno kaznivo dejanje prejemanja podkupnin je sodišče Gašperinu prisodilo štiri leta zapora in stransko denarno kazen šest tisoč evrov, za vsak primer ponarejanja listin pa po en mesec zapora. Gašperin bo moral denarno kazen vračati v obrokih, in če denarja ne bo vrnil, bo za vsakih deset evrov denarne kazni moral za en dan v zapor. Prav tako Gašperin pet let po pravnomočnosti sodbe ne sme opravljati svojega poklica.

Sodnica je poudarila, da je sodišče v tej zadevi zbralo številne obremenilne dokaze. Med drugim je omenila številne posnetke, ki jih je v postopkih tajnega opazovanja v pisarni tehničnih pregledov podjetja Produkt v Ljubljani pred leti pridobila policija, pričanje sodnega izvedenca in tudi priznanja lastnikov vozil, da so izročali podkupnino. Za Gašperina je bilo obremenilno tudi pričanje Ilije Grabovičkića, ki je na predobravnavnem naroku februarja 2017 priznal krivdo. Grabovičkić je bil namreč posrednik med Hočevarjem in Gašperinom ter posamezniki, ki so hoteli zaobiti strogi tehnični pregled.

Tožilec Boštjan Jeglič, ki je za Gašperina predlagal šest let zapora in stransko denarno kazen deset tisoč evrov, po izreku sodbe še ni vedel, ali se bo pritožil na odmero višine zaporne kazni. Kot je dejal za STA, bo odločitev o tem sprejel po tem, ko bo dobil pisno obrazložitev sodbe.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 66 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-1/4

torek

2/5

sreda

3/7

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Preddvor, 28. februar 2023

Tombola

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 28. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

DELAVNICE / Tržič, 28. februar 2023

Izdelovanje voščilnic in knjižnih kazal

OBVESTILA / Vodice, 28. februar 2023

Temeljni postopki prve pomoči

RAZSTAVE / Radovljica, 1. marec 2023

Slike Vlaste Srebotnjak

IZLETI / Kranj, 1. marec 2023

V Portorož in Marezige

OBVESTILA / Preddvor, 1. marec 2023

Telovadba za najlepša leta

 

 
 

 

 
 
 

Prizidek že gradijo / 09:51, 26. februar

Osnovna šola Antona Janša je takšna kot je bila zgrajena. Že nekaj let premajhna zato imajo dislocirano enoto v stari knjižnici. Kdaj bo prišla na vrsto za obnovo in širitev?

Priložnost za petzvezdična doživetja / 13:48, 25. februar

Katera po vrsta je že ta? Tudi ta ne bo dolgo na direktorski funkciji!

Živahno na priljubljenem smučišču / 08:23, 20. februar

Bohinjci nočejo masovnega turizma. Projekt 2864 je utopija kar so občani že večkrat povedali. Bohinjci si želijo butični turizem z bogatimi gosti.

Tiskani mediji in UI / 15:57, 19. februar

Res je, da glavno vlogo obveščanja prevzema internet. Tiskani mediji pa niso več priljubljeni, že zato ne ker so postali preveč pristranski ...

Zasuta usta in Jazon na (ne)Prešern(i) dan / 09:08, 19. februar

Rdeča zvezda je simbol svobode lahko samo pri Slovencih. Kot dokazano narod z nižjim IQ-jem od zahodnih narodov, ne razumemo, da drugačno mn...

Pustne povorke in rajanja na Gorenjskem / 00:27, 18. februar

Na Bledu je pustna povorka v nedeljo 19.2 in ne v soboto. Maske bodo 0d 15 ure dalje na spodnji ploščadi TC Bled (v Gadafi centru), nastop...

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 08:05, 8. februar

Vlada sledi ljudstvu, ki si želi novo miniJugoslavijo. Lojze je leta 91 mislil, da si Slovenci želijo drugo Švico, v bistvu so si želeli nek...