Občini poslovali delno učinkovito

Računsko sodišče je revidirana dela poslovanj občin Kranj in Kranjska Gora pred štirimi in več leti ocenilo kot delno učinkovita.

Kranj, Kranjska Gora – Računsko sodišče je pred dnevi izdalo revizijski poročili o smotrnosti poslovanja Mestne občine Kranj (MOK) in Občine Kranjska Gora. Za Kranj so pregledali porabo sredstev za svetovalne storitve v obdobju 2016–2018, revizija poslovanja Občine Kranjska Gora pa se je nanašala na namenske prejemke občinskega proračuna v letu 2018. Za obe občini je računsko sodišče ocenilo, da je bilo njuno poslovanje v revidiranem delu delno učinkovito, zato jima je izdalo priporočila za izboljšanje poslovanja.

Računsko sodišče je ugotovilo, da MOK v letih od 2016 do 2018 ni imela vzpostavljenega postopka ugotavljanja potreb po svetovalnih storitvah ter je le v tretjini pregledanih pogodb in naročilnic vsaj delno utemeljila potrebo po posamezni svetovalni storitvi. V skoraj vseh primerih so bila sredstva načrtovana v proračunu, vendar pa je bila njihova obrazložitev preveč splošna, ocena načrtovanih sredstev pa ni bila utemeljena. Postopek oddaje svetovalne storitve je bil v četrtini pregledanih pogodb in naročilnic delno ustrezen, v tretjini primerov pa storitev ni bila oddana po ustreznem postopku. Občina je v vseh primerih določila skrbnika in večinoma ustrezno oziroma vsaj deloma ustrezno določila tudi predmet, ceno in rok izvajanja storitev, v manjšem deležu pa tudi druge obveznosti izvajalca pogodbe ter nadzor in zavarovanje za primer neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti. V več kot polovici primerov je tudi ustrezno spremljala izvajanje svetovalnih pogodb, v večini primerov pa pomanjkljivo poročala o porabi teh sredstev v zaključnem računu proračuna, prav tako tudi ni vsaj splošno poročala o izvajanju pogodb v posameznem letu.

Za Občino Kranjska Gora pa je računsko sodišče ugotovilo, da v letu 2018 ni v celoti vzpostavila pogojev, ki bi ji omogočili učinkovito načrtovanje, pobiranje in porabo namenskih prejemkov, saj ni razpolagala z vsemi potrebnimi dokumenti in podatki o vseh potencialnih vrstah namenskih prejemkov. Namenskih prejemkov v proračunu občine za leto 2018 tudi ni načrtovala na način, da bi bilo jasno in v celoti izkazano, za katere vrste namenskih prejemkov gre, v kakšni višini jih je načrtovala in za katere namene jih bo porabila. Občina tudi ni v celoti zagotovila pravočasnega in popolnega pobiranja namenskih prejemkov. Prav tako tudi ni transparentno izkazala, da so bili vsi tudi porabljeni namensko.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 89 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/4

torek

1/6

sreda

3/6

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Preddvor, 28. februar 2023

Tombola

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 28. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

DELAVNICE / Tržič, 28. februar 2023

Izdelovanje voščilnic in knjižnih kazal

OBVESTILA / Vodice, 28. februar 2023

Temeljni postopki prve pomoči

IZLETI / Kranj, 1. marec 2023

V Portorož in Marezige

RAZSTAVE / Radovljica, 1. marec 2023

Slike Vlaste Srebotnjak

OBVESTILA / Preddvor, 1. marec 2023

Telovadba za najlepša leta

 

 
 

 

 
 
 

Prizidek že gradijo / 09:51, 26. februar

Osnovna šola Antona Janša je takšna kot je bila zgrajena. Že nekaj let premajhna zato imajo dislocirano enoto v stari knjižnici. Kdaj bo prišla na vrsto za obnovo in širitev?

Priložnost za petzvezdična doživetja / 13:48, 25. februar

Katera po vrsta je že ta? Tudi ta ne bo dolgo na direktorski funkciji!

Živahno na priljubljenem smučišču / 08:23, 20. februar

Bohinjci nočejo masovnega turizma. Projekt 2864 je utopija kar so občani že večkrat povedali. Bohinjci si želijo butični turizem z bogatimi gosti.

Tiskani mediji in UI / 15:57, 19. februar

Res je, da glavno vlogo obveščanja prevzema internet. Tiskani mediji pa niso več priljubljeni, že zato ne ker so postali preveč pristranski ...

Zasuta usta in Jazon na (ne)Prešern(i) dan / 09:08, 19. februar

Rdeča zvezda je simbol svobode lahko samo pri Slovencih. Kot dokazano narod z nižjim IQ-jem od zahodnih narodov, ne razumemo, da drugačno mn...

Pustne povorke in rajanja na Gorenjskem / 00:27, 18. februar

Na Bledu je pustna povorka v nedeljo 19.2 in ne v soboto. Maske bodo 0d 15 ure dalje na spodnji ploščadi TC Bled (v Gadafi centru), nastop...

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 08:05, 8. februar

Vlada sledi ljudstvu, ki si želi novo miniJugoslavijo. Lojze je leta 91 mislil, da si Slovenci želijo drugo Švico, v bistvu so si želeli nek...

 

 

Spletna trgovina Rezervniavtodeli24.si