Večino parkirišč v Bohinju upravlja občina, začasno parkirišče Labora, parkirišče pod kulturnim domom in na Vorančkovci ter gozdno cesto Voje–Vogar–Blato pa KS Stara Fužina - Studor.

Komu naj gre parkirnina

Bohinjski občinski svet se je lotil spremembe odloka o prometnem režimu občine, s katerim naj bi poenotili upravljanje parkirišč; večino upravlja občina, tri na svojem območju pa Krajevna skupnost Stara Fužina - Studor, ki s parkirnino zbere slabega pol milijona evrov.

Na občini so pripravili spremembo odloka o prometnem režimu, po kateri bi se krajevni skupnosti vzelo upravljanje parkirišč in gozdne ceste, vse parkirnine in cestnine pa bi pobirala Občina Bohinj.

Bohinjska Bistrica – Bohinjski občinski svet se je konec lanskega leta lotil spreminjanja odloka o prometnem režimu občine. Razlog je, kot navajajo, uskladitev odloka z zakonodajo in upoštevanje usmeritev organov, ki nadzorujejo delovanje občin, namen pa poenotenje upravljanja javnih parkirišč, ki bo omogočalo enotno in učinkovitejše delo.

Predlog spremembe, ki so ga svetniki v prvem branju tudi potrdili, je povzročil razburjenje predvsem v krajevni skupnosti Stara Fužina - Studor, ki kot edina v občini upravlja parkirišča na svojem območju – in tudi sama razpolaga s sredstvi, ki jih zbere na ta način.

Kot je povedal bohinjski župan Jože Sodja, so se z zadevo začeli ukvarjati po prejemu poročila nadzornega odbora, ki ugotavlja nesorazmerno financiranje krajevnih skupnosti. Krajevna skupnost Stara Fužina - Studor namreč prejema več denarja kot druge, saj pobira parkirnino na začasnem parkirišču Labora, parkirišču pod kulturnim domom in parkirišču na Vorančkovci, prav tako pa cestnino za gozdno cesto Voje–Vogar–Blato.

Na občini so zato pripravili spremembo odloka o prometnem režimu, po katerem bi se krajevni skupnosti vzelo upravljanje parkirišč in gozdne ceste, vse parkirnine in cestnine pa bi pobirala Občina Bohinj, ki to dejavnost že opravlja na drugih parkiriščih po občini.

Krajevna skupnost Stara Fužina - Studor, ki je, kot poudarja predsednik sveta KS Bojan Traven, zaradi turizma najbolj obremenjena s pločevino, že desetletja sama upravlja parkirišča. Na ta način se letno zbere približno štiristo tisoč evrov dodatnih prihodkov. »Ta sredstva vlagamo nazaj v javno infrastrukturo, obnavljamo cesto, financiramo prireditve in zagotavljamo naš način življenja. To je stvar neke samobitnosti, ki jo je KS Stara Fužina - Studor imela ne le od nastanka Občine Bohinj, ampak tudi ko je bila še pod Občino Radovljica,« je poudaril Traven.

Kot pravi, rešitve ne vidi v tem, da bi ukinjali model, ki v njihovi krajevni skupnosti deluje, temveč v tem, da bi tudi druge krajevne skupnosti opolnomočili, da bi delale na enak način in bi prejemale sredstva od parkirnin.

Župan Sodja meni, da bi zadevo lahko rešili po predlogu, da bi se denar od parkirnin razdelil tudi drugim krajevnim skupnostim glede na njihovo obremenjenost s prometom, saj ni obremenjena le Stara Fužina, temveč tudi drugi kraji v občini.

Svet krajevne skupnosti pa je januarja izvedel zbor krajanov, na katerem so, kot je povedal Traven, sklenili, da si ne bodo pustili vzeti tistega, kar jim pripada.

»Zadeve je treba predebatirati,« je prepričan župan Sodja, ki prav zato vztraja, da se odlok sprejema v dveh branjih. Pričakuje, da se bodo po potrditvi odloka na januarski seji do naslednjega branja, predvidoma marca, vendarle dogovorili. Kot je še dejal, pa je ob vprašanju parkirnin smiselno sprejeti tudi odlok o delovanju krajevnih skupnosti, ki ga občina potrebuje in je že v pripravi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

4/7

torek

4/8

sreda

4/10

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 23. april 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Ljubljana, 23. april 2024

Sveta maša na Ljubljanskem gradu

PRIREDITVE / Preddvor, 23. april 2024

Pogovorni večer: Podnebne spremembe

PREDAVANJA / Žiri, 23. april 2024

Sto let po smrti Tavčar še živi

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, 24. april 2024

Tombola, zdravi odnosi, kuhanje, umovadba

PREDAVANJA / Dolina, 24. april 2024

Hišne gobe in zaščita lesnih izdelkov

OBVESTILA / Naklo, 25. april 2024

Izobraževalna platforma Digiagri

IZLETI / Naklo, 25. april 2024

S kolesom pod Kriško goro

 

 
 

 

 
 
 

Še pet županov podprlo Kranj / 14:02, 23. april

Upoštevajte kasnejšo nadgradjo, dogradnjo bolnice čez par let, da bo dovolj zemlje, ne da bi bila slučajno tako utesnjena med stavbami, kot je jeseniška bolnica.

V Kranj in Škofjo Loko so se vrnila električna kolesa / 13:57, 23. april

Nisem uporabnik mestnih koles, se mi pa zdi v redu, da jih je možno uporabljati. Ker vidim kar veliko ljudi, ki se prevažajo z njimi. Ne zdi...

Lekarna Planina II v večjih prostorih / 13:40, 23. april

Ali ni Supernova na Planini 1 ?

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 13:35, 23. april

Servisna knjižica ni vse. Sam recimo redno delam stalno vse servise, vse napake sproti odpravlja mehanik, ker vem, da je brezhiben avto vare...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 08:02, 23. april

Imate prav, gospe in gospodje zdravniki. Obveščam vas, da vas že sedaj ni nikjer. Pravite, da oskrbite približno 50 bolnikov na dan. Se prav...

Za pravico do groba in spomina / 11:08, 20. april

Ppopraverk:
Premiera dokumentarnega filma bo ob 17. uri.

Za pravico do groba in spomina / 09:52, 20. april

Da se izognemu nadaljevanju povojnim tabu temam, je treba članku dodati:- Ministrstvo za kulturo kljub dopolnitvam in dodatni obravnavi zavr...