Pomembno je povezovanje, so se strinjali osrednji govorci na okrogli mizi. / Foto: Ana Jagodic Dolžan

Turizem je priložnost in izziv

Na okrogli mizi v Biotehniškem centru Naklo so predstavili izkušnje ukvarjanja s turizmom.

Strahinj – Občina Naklo in Biotehniški center Naklo (BC Naklo) sta ob svetovnem dnevu turizma pripravila okroglo mizo Turizem in lokalno okolje. Poudarek je bil na povezovanju lokalne ponudbe, o čemer so v osrednjem delu razprave spregovorili Janko Jeglič s Turistične kmetije Matijovc, Andreja Jagodic s Poličarjeve kmetije in Mirko Teran Ravnikar s Turistične kmetije Trnovc.

Večja ponudba pomeni, da lahko privabiš več ljudi in več prodaš, je bil nazoren Jeglič, zato je sodelovanje in s tem dopolnjevanje izbire, ki jo nudijo sami, dobrodošlo. Podobne izkušnje imajo na Poličarjevi kmetiji, kjer so sicer samooskrbni. S svojimi proizvodi so, kot je med drugim še povedala predstavnica, tesno vpeti v lokalno okolje.

Župan Ivan Meglič v povezovanju vidi tudi možnost za ohranjanje manjših kmetij in ustvarjanje večje dodane vrednosti, pri čemer je poudaril pomen izobraževanja. Podatki o obisku turistov so po njegovi oceni sicer spodbudni. V poletnih mesecih je bilo v občini Naklo 7.233 gostov, ki so ustvarili 12.500 nočitev.

»Izziv je, kako goste zadržati dlje časa,« je poudaril Mirko Teran Ravnikar.

Direktor BC Naklo dr. Marjan Pogačnik je pojasnil, da mladim vsebine s področja turizma približujejo na srednji in višji šoli, prav tako so zastopane v Medpodjetniškem izobraževalnem centru in pri izvajanju različnih projektov, kot sta Vozlišče podjetniške odličnosti in pravkar pridobljeni projekt z delovnim naslovom Turizem na dvorišču. Nastajajo tudi zanimive raziskovalne, zaključne in diplomske naloge na temo turizma. Pri prenosu znanja v prakso je, kot je opozorila profesorica Mojca Logar, ključno veselje do dela z ljudmi ter oblikovanje takih produktov, pri katerih lahko sami določimo ceno. Slovenija namreč ne more konkurirati s količino, lahko pa gostom ponudi raznolikost, kakovost, zgodbe.

Ob tej priložnosti so v BC Naklo predstavili tudi čaj dr. Voglarja, ki se navezuje na lokalno kulturno dediščino in je rezultat sodelovanja z nekdanjo predavateljico Alojzijo Murn.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-2/12

ponedeljek

4/10

torek

4/16

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, 27. februar 2024

Muzicirajmo skupaj

OBVESTILA / Cerklje, Šenčur, 28. februar 2024

Terenski krvodajalski akciji

PRIREDITVE / Kranj, 29. februar 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Jamnik, 29. februar 2024

Ob 80. obletnici požiga vasi Jamnik

OBVESTILA / Šenčur, 1. marec 2024

Zbor članov DU Šenčur

IZLETI / Šenčur, 2. marec 2024

Jurčičeva literarna pot

OBVESTILA / Cerklje, Šenčur, 4. marec 2024

Terenski krvodajalski akciji

IZLETI / Kranj, 7. marec 2024

Izlet na Osojnico in Ojstrico

 

 
 

 

 
 
 

Najvišji dvig pokojnin od leta 1992 / 21:09, 25. februar

Zelo žalostno, kako se vlada hvali s populizmom. To ni povišanje pokojnin, temveč delna uskladitev z inflacijo. Uskladitev je nižja od infla...

Zlato polje / 10:18, 25. februar

Sem enkrat naletel ne takega črnega odlagatelja, pa me ni razumel, ker je govoril samo albansko. Pa tudi ni imel občutka, da dela kaj narobe, saj ima v glavi drugo kulturo.

Najvišji dvig pokojnin od leta 1992 / 10:14, 25. februar

Kaj ti pomaga dvig pokojnin, ki je manjši od inflacije. V resnici se je realna vrednost pokojnin zmanjšala, posebej če jo primerjaš z dvigom...

Vzpon populizma / 10:08, 25. februar

Miha, res se ti čudim, da ne vidiš še precej večjega in usodnejšega populizma, ki ga imaš pred nosom. Gibanje Svoboda z Golobom na čelu izpo...

Polovična zapora na Betinu / 09:10, 23. februar

Bohinjci gredo lahko čez Soriško planino ali pa avtovlak na Primorsko stran. Povezav kolikor hočeš.

Ko se življenje obrne na glavo / 07:41, 21. februar

Hm, kako je pa dekle prišlo v Srbijo? A jo je kar dala? Kako ga je pa našla, če se niti poznala nista? Hudo...

Pišem županu / 07:23, 21. februar

Izgleda, da so vsi župani enaki. No, vsi politiki... pa direktorji... dokler jih trepljam(j)o po ramenu in je vse zlato, kričijo še takrat, ...