SOSEScript: Breadcrumb failed executing with the following error: Error on line 41 position 2: Conversion failed when converting the varchar value 'za-napredek-so-kljucne-inovacije' to data type int.
Eno od semdih zlatih priznanj je prejela družba Domel / Foto: Gorazd Kavčič

Za napredek so ključne inovacije

Na dvajsetem izboru najboljših inovacij je zlato priznanje prejela ekipa Domela, med prejemniki posebnega priznanja za inovacijski izziv pa je tudi kranjski Iskraemeco.

Doslej so podelili nagrade več kot 11 tisoč inovatorjem in preko 3.440 inovacijam.

Brdo pri Kranju – Na tokratnem izboru najboljših inovacij, ki je v torek potekal v okviru Dneva inovativnosti na Brdu pri Kranju, je Gospodarska zbornica Slovenije že dvajsetič podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem. Podelili so sedem zlatih, 23 srebrnih, 12 bronastih ter tri posebna priznanja za inovacijski izziv. Na razpisih regionalnih gospodarskih zbornic sta kandidirali 202 inovaciji, za najvišja priznanja pa se je potegovalo 45 najboljših na regijskih izborih.

Med prejemniki zlatega nacionalnega priznanja je tudi ekipa Domela, ki je razvila EC mokro-suho sesalno enoto. Kot sta povedala Borut Mohorič in dr. Janez Luznar, ki sta sodelovala v projektu, enote vgrajujejo v profesionalne baterijske sesalnike v gradbeništvu, modularni koncept pa jim omogoča, da enote poljubno sestavljajo in se tako prilagajajo željam trga. V prvem letu so realizirali že okoli dva milijona evrov prodaje, v prihodnjih letih pa se nadejajo še boljšega odziva trga.

Med tremi prejemniki posebnega priznanja za inovacijski izziv je tudi Zeleni pingvin kranjskega Iskra­emeca. Gre za aplikacijo oziroma igro, ki otroke uči, kako z majhnimi koraki zmanjšati ogljični odtis. »Učenci s pomočjo Zelenega pingvina tekmujejo v zmanjševanju ogljičnega odtisa s pomočjo zmanjšanja porabe virov. Podatki so preračunani na oprijemljiv, razumljiv in zabaven način,« so zapisali in dodali, da inovacija ni namenjena le šolam, temveč je uporabna tudi širše.

Poleg Domela in Iskraemeca, sta se za priznanja na nacionalni ravni potegovale še dve zlati gorenjski inovaciji, in sicer družbi SIJ Acroni za razvoj obraboodpornega jekla SIDUR 400 in Primož Pori s.p. za pripomoček za vadbo Infinity Movement. Obe sta na koncu prejeli srebrni priznanji, prav tako kot tudi domžalski Helios TBLUS za inovacijo trajnostni premazov.

Kot je povedal predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Tibor Šimonka, podjetja z vlaganjem v razvoj, iskanjem novih in inovativnih rešitev presegajo meje in s tem tudi pomembno prispevajo k zelenemu prehodu, družbeni odgovornosti in večji prepoznavnosti Slovenije in njenega gospodarstva.

Izpostavil je tudi, da Slovenija po kazalnikih inovativnosti sodi med zmerne inovatorje, ki spadajo v skupino držav pod povprečjem EU: "Premalo vlagamo v raziskave, razvoj in inovacije. Podjetja dokazujete, da imate znanje, ideje in cilje ter jih tudi uspešno dosegate. Na državi pa je, da ustvarja okolje, ki vam omogoča konkurenčne pogoje ter dobro podporo," je dejal. Slovenija je majhna džrava, zato potrebuje visoko dodano vrednost. Kot je zaključil, je čas za preboj in prav tu inovacije igrajo izjemno vlogo.

V 26 letih podeljevanja priznanj inovatorjem na regionalni ravni in dvajsetih letih nagrajevanja najboljših na ravni države, so v celotni Sloveniji podelili nagrade več kot 11 tisoč inovatorjem in preko 3.440 inovacijam.

V okviru Dneva inovativnosti, ki ga podpirajo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Javna agencija SPIRIT Slovenija, se je odvilo še več drugih dogodkov in strokovna konferenca o vlogi in pomenu dizajn inovacij. Na ploščadi pred kongresnim centrom je bila na ogled tudi razstava zlatih inovacij, ki se je v sredo preselila v poslopje Gospodarske zbornice Slovenije, kjer si jo bo možno ogledati še do 14. oktobra.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

1/5

sreda

3/4

četrtek

2/4

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

PRIREDITVE / Preddvor, 30. november 2022

Telovadba za najlepša leta

IZLETI / Kranj, 1. december 2022

Pohod do Lavtarskega vrha in Planice

OBVESTILA / Kranj, 1. december 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Tržič, 1. december 2022

Dobrodelna dražba prazničnih slaščic

PRIREDITVE / Škofja Loka, 1. december 2022

Odprtje Izložb domišljije

SEJMI / Bled, 2. december 2022

Sejem rabljene smučarske opreme

SEJMI / Bled, 3. december 2022

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Tržič, 3. december 2022

Ta veseli dan kulture

 

 
 

 

 
 
 

Ne le trije referendumi / 16:11, 29. november

.
Če boste proti, vam bo Janša ukinil Radovednega Tačka.
.

Ubežnik se je predal / 20:54, 28. november

Pametno PEVC. Zdaj čez zimo bo fitnisiral, bil na toplem in jedel kot nihče od starostnikov. Medicinsko osebje takoj... do zobarja. Čez en ...

Volivci na referendumih podprli vse tri zakone / 17:23, 28. november

In pritožbe v Gorjah.. pa zdaj v Žireh za en glas...... hahahahah. Naj gre Poklukar delat z zdravstvo - za to smo ga zastonj šolali.... v...

Volivci na referendumih podprli vse tri zakone / 15:18, 28. november

Jaz priznam, da mi je slabo že zjutraj.... pa kogarkoli vidim v novicah. Kako imam pun K... vse teh faconarjev, nesposobnih in vas državljan...

Znanih sto najbogatejših / 14:51, 28. november

Imeti tooooooook denarja, mora bit kar muka. Malo podarit...... samo komu, ker je taka revščina in zbiranje zamaškov samo v SLO. Itak bi s...

Volivci na referendumih podprli vse tri zakone / 12:29, 28. november

Največji butelj v Sloveniji,Tomašič :
Kje je Logar, zakaj ni pozval volivcev na volišča
:))

Sprehod čez prehod / 04:35, 28. november

Na volitvah ljudje obkrožijo politiko, ki v gradbeništvu ne vidi dodane vrednosti, potem pa od te politike zahtevajo infrastrukturne projekt...