Omaka iz pečenih paradižnikov ter rižota s pršutom in grahom

Paradižnikova omaka je najboljša domača in ta je še boljša, če jo pripravimo s pomočjo pečice, saj bodo tako paradižniki postali še bolj aromatični.

Za pripravo omake iz pečenih paradižnikov potrebujemo: 1,5 kg svežega paradižnika, 4 stroke česna, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 3 žlice olivnega olja.

Paradižnike narežemo na manjše kose ter jih razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem. Med paradižnike razporedimo olupljene stroke česna, vse skupaj potresemo z baziliko ter solimo in popramo. Po vrhu pokapljamo še z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 170 °C, in pečemo 30 minut. Po tem času zvišamo temperaturo pečice na 200 °C in pečemo še 15 minut. Pečene paradižnike skupaj s česnom in baziliko prestavimo v skledo in vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Po potrebi še dosolimo ali popramo. Če je omaka bolj redka, jo za nekaj minut kuhamo še na štedilniku, da odvečna tekočina povre.

Nasvet: Omako lahko pripravimo v večji količini. Še vročo jo zapremo v kozarce in si jo shranimo za ozimnico.

Za pripravo porove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 100 g zamrznjenega ali svežega graha, 1 srednje veliko čebulo, 1,5 dl belega vina, približno 1,5 litra jušne osnove, 150 g pršuta, 1 pest naribanega parmezana, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Pršut narežemo na majhne koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo narezan pršut. Odstranimo ga iz ponve in shranimo za pozneje. V isto ponev stresemo nasekljano čebulo, solimo in pražimo 5 minut. Primešamo riž, popramo in pražimo še minuto. Zalijemo z vinom, in ko ta izpari, prilijemo jušno osnovo. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut, da se riž zmehča. Občasno premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo. Nazadnje v rižoto vmešamo še koščke popečenega pršuta in nariban parmezan. Rižoto umaknemo s štedilnika, jo pokrijemo in pustimo stati 5 minut.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

pretežno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

6/13

petek

8/21

sobota

7/22

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Milje, 3. maj 2024

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

IZLETI / Šenčur, 3. maj 2024

Kolesarjenje DU Šenčur

PRIREDITVE / Kranj, 3. maj 2024

Meritve krvnega sladkorja, tlaka in holesterola

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. maj 2024

Predmaturitetni recital Ane Jelen

PRIREDITVE / Sv. Jošt, 5. maj 2024

Svete maše na Sv. Joštu

IZLETI / Cerklje, 7. maj 2024

Pohodni izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 7. maj 2024

Kopanje v Bernardinu

IZLETI / Izola, 7. maj 2024

Izlet v Izolo

 

 
 

 

 
 
 

O novih parkiriščih in širjenju proizvodnje v Elanu / 21:20, 2. maj

Elan je površinsko omejen. Bi bil cajt, da bi, ne samo zaradi Elana, tudi kaj drugega bi lahko zgradili, saj ravno zaradi prostora, je iz Ra...

O novih parkiriščih in širjenju proizvodnje v Elanu / 08:11, 29. april

Elan naj na obstoječem ogromnem makadanskem parkirišču zgradi parkirno hišo v treh etažah in del parkirišč nameni obiskovalcem Begunj ( Avse...

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 08:04, 29. april

Kar imam jaz izkušnje z uradnimi in neuradnimi servis, je na koncu servisiranje na neuradnem servisu veliko dražje.

Makadamska cesta okoli Brda / 22:50, 27. april

Samo prosim odgovorne, naj cesto ne asfaltirajo. Sicer je potem nobel, ampak poleti pa oddaja pretirano vročino in kaj je lepšega in bolj ko...

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 18:57, 27. april

Svoje avte vedno vozim na uradni servis, ker sem imel v daljni preteklosti slabe izkušnje z univerzalnimi mehaniki. Kvaliteta mehanikov se ...

Pokop pokojnega brez svojcev / 12:33, 27. april

Svojcev ne iščejo, prijavijo se pa za dedovanje.

Še pet županov podprlo Kranj / 18:04, 25. april

Glede na nekajletno padajočo nataliteto prebivalstva bi jeseniška bolnica z manjšo širitvijo zadoščala za celo Gorenjsko. Tudi izobraževalni...