Nujna (ne)pomoč

V ponedeljek, 15. avgusta, sva z možem iz presušenega Kopra odšla na sveže, zeleno Jezersko; ne zato, ker naju je Boris prepričal, ampak zato, ker tam živi moja sestra z družino. Pred vrnitvijo na Dunaj sva jih želela videti, preden gre nečak v prvi letnik fakultete, nečakinja pa nazaj v Stockholm na doktorat.

Po popoldanskem kosilu smo odšli na sprehod do jezera in na poti nazaj me je popadla nevzdržna bolečina v desnem ledvenem predelu, ki se je širila na desni bok in dimlje. Jokala sem od bolečine, družina je poklicala eno od bližnjih sosed, ki je na srečo zdravnica. Topel termofor in lekadol sta pomirila bolečino in za večerjo sem že sedela za mizo in jedla na žerjavici pečeno koruzo in krompir.

Ponoči okoli 00.30 me je prebudila huda bolečina, ki ni pojenjala, stopnjevala se je vse do tega, da je mož poklical nujno pomoč, kjer so naju povezali z ambulanto v Kranju. Zdravnica na drugi strani je rekla, da nimajo rešilcev in naj me pripelje do Kranja. Ko sem možu naročila, naj vpraša, koliko lekadolov lahko pojem, ker sem v zgodnji nosečnosti, je, predno bi lahko slišala vprašanje, odložila slušalko.

Bolečine so se stopnjevale, pobrala sva najnujnejše in se odpravila po vijugasti, razmajani in luknjasti cesti do Kranja. Bolečine so prihajale v valovih. Čeprav v šestem tednu nosečnosti, sem prakticirala dihanje, ki ga učijo za porod. Vsakemu pospešku in zaviranju se je moje celotno drobovje upiralo z ostro bolečino od hrbtenice na desni pa vse do dimelj desno spredaj. Ni več popustila, le še naraščala je, počasi, a vztrajno. V glavo mi je prišla misel, da so te bolečine primerljive s tistimi, ki me čakajo čez devet mesecev. Bližje ko je bil Kranj, bolj sem imela mravljinčaste roke, vrat, usta, trebušni predel. Ko sva zapeljala v mesto, sem možu izdavila, da postajam hroma. V strahu zame me je za volanom bodril, da sva skoraj že na cilju, da nama bodo pomagali.

Zapeljeva na parkirišče, kjer stojita dva rešilca in nekaj osebnih vozil. Parkirava, mož teče po pomoč. Vrne se sam z vozičkom. Moje roke in noge so v kontorziji, vstati nisem več mogla, glava mi je klonila na prsi, ko sem počasi izgubljala zavest. Dvignil me je kljub poškodovani nogi in me odložil na voziček. Medicinsko sestro je klical na pomoč, ko je voziček porival proti vhodu. Stala je na vogalu hiše in ponavljala, naj ne hiperventiliram, ker mi to povzroča kontorzije udov. Naredila ni niti koraka, da bi nama pomagala od avtomobila do vhoda.

Ko razloživa bolečine in se odločijo, da mi lahko zaradi nosečnosti dajo le paracetamol, se začne iskanje žile za infuzijo. Mož mi je kasneje povedal, da je to trajalo in trajalo, kri povsod in 15 minut kasneje po nekaj vbodih sem končno dobila infuzijo. Medtem skenirajo vse dokumente in se odločijo, da moram v bolnišnico na Jesenice. Mož vztraja, da v Ljubljano, ki je bližja družini. Zdravnica vmes v patetičnem poskusu opravičila izusti laž, da nimajo reševalnih vozil, da so šele zdaj prispela. Hja, ni bilo videti, da bi koga pripeljali, ambulanta je bila v čisti temi, ko sva prispela, pa tudi vozila so tam stala vsa, odkar sva midva prišla.

Izkazalo se je, da je bila situacija resna in da so dobro odreagirali, ker so me nemudoma poslali v UKC Ljubljana, kjer sem bila operirana. Iskrena hvala mladima reševalcema, ki sta me prepeljala v Ljubljano.

Drage Gorenjke in Gorenjci, ostanite zdravi. Drugega vam s tako zdravnico in medicinsko sestro ne preostane.

Špela (naslov je v uredništvu)

Oddaj svoj komentar

Kranj 14°

delno oblačno
vlažnost: 63 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

1/17

nedelja

6/13

ponedeljek

4/10

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 17. marec 2024

Muzikal Kekec

OBVESTILA / Koroška Bela, 17. marec 2024

Križev pot na Ajdno

GLEDALIŠČE / Breznica, 17. marec 2024

Čarodej Jan

GLASBA / Predoslje, Stražišče, 17. marec 2024

Spustite me pod kovter, gospa Markham

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 19. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

IZLETI / Cerklje, 19. marec 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Begunje, 20. marec 2024

Vaje za ohranjanje gibalne sposobnosti

 

 
 

 

 
 
 

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...

Komu naj gre parkirnina / 18:34, 3. marec

Ah ta denar! Zaradi njega se skregajo še tako dobri prijatelji.