Anka Rupel / Foto: Gorazd Kavčič

Leta so le številka

Radovljičanka Anka Rupel, upokojena profesorica, še vedno rada uči. S skupino upokojencev se že več kot dvajset let srečuje na klepetu v angleščini, vodenje telovadbe pa je pred nekaj leti zamenjala za vsakodnevno udeležbo na jutranjih srečanjih »oranžnih telovadk« Šole zdravja.

Če komu, Anki Rupel, upokojeni profesorici angleščine in nemščine iz Radovljice, leta ne morejo do živega. Devetdeset let, kolikor jih je praznovala konec julija, je opaziti zgolj v izjemno bogati beri izkušenj, ki jih je iskriva gospa nabrala na svoji pestri življenjski poti, v načinu življenja pa zagotovo ne.

Morda jo je – tako kot večino od nas – v zadnjih letih malce upočasnila epidemija, a se druženju nenaklonjenim časom navkljub ne odpoveduje svojim velikim ljubeznim: poučevanju, športu in umetnosti.

Od otroštva v Radovljici

S starši, ki izhajajo iz Poljanske doline, se je v Radovljico preselila kot nekajletna deklica že pred drugo svetovno vojno. Oče, odličen geodet, je bil v mesto premeščen za nagrado po odlično opravljenem delu v makedonski Strumici, kjer mu je bila zaupana zahtevna naloga vzpostavitve katastra.

Vse odtlej živi v Radovljici, kjer se je rodil tudi njen brat, znani urolog Marko Stanonik. S soprogom Nikom Ruplom, profesorjem slovenščine in ruščine, sta se spoznala že kot dijaka na današnji Vegovi gimnaziji v Ljubljani. Vse življenje sta poučevala na osnovni šoli in tedanji Ekonomski šoli v Radovljici.

Vse življenje poučuje

Po končani ljubljanski filozofski fakulteti je kot varuška oziroma »au pair«, kot se je reklo tedaj, dve leti preživela v Angliji. Z možem sta veliko potovala po svetu. V Anglijo pa se je rada vračala, posebno v obdobju, ko je tam kot veleposlanik z družino živel mlajši sin Tadej.

Po upokojitvi je poučevala na Ljudski univerzi v Radovljici. Posebno ljuba ji je skupina upokojencev, s katero se na »coffe time« srečuje že več kot dvajset let. Še sedaj se dobivajo vsak drugi ponedeljek, čeprav jih prihaja le še sedem, pove gospa, ki se ji v pogovoru med stavke vsake toliko časa prikupno prikrade kakšna pripomba v angleščini.

Telesno kondicijo je vse življenje ohranjala s športom. Vse do začetka epidemije je, skupaj več kot petdeset let, enkrat tedensko vodila telovadbo za upokojence. Zdaj je že šesto leto aktivna članica Šole zdravja, kar pomeni, da načeloma vsako jutro odide v radovljiški športni park in se skupini telovadk v oranžnem pridruži na jutranji rekreaciji.

Ljubeča družina

Veliko veselja ima z vnuki. Najstarejši sin Matej z družino živi v neposredni bližini, srednji Andrej s soprogo in sinom v bližnjih Lescah, pred časom se je po letih življenja v tujini v Slovenijo vrnila tudi družina najmlajšega od treh otrok, Tadeja.

Kakšnega velikega praznovanja ob okroglem jubileju si ni želela, pravi, družinsko srečanje bo konec poletja. Je pa vesela, da so jo v hiši s čudovitim vrtom, kjer zadnjih nekaj let po soprogovi smrti živi sama in samostojno, v dneh okoli praznika obiskali sorodniki in številne prijateljice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

delno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.