Kranjski župan Matjaž Rakovec in predsednik Republike Poljske Andrzej Duda ob odkritju doprsnega kipa Adama Mickiewicza / Foto: Primož Pičulin

Šesti Prešernov sodobnik Adam Mickiewicz

V Parku La Ciotat v Kranju so v četrtek, na svetovni dan poezije, odkrili doprsni kip Prešernovega sodobnika, poljskega romantičnega pesnika, esejista in dramatika Adama Mickiewicza.

Njuno ustvarjanje med drugim vsebuje sonete in pesniško zbirko z istim naslovom – Poezije. Oba sta pripadala v tistem času zatiranemu narodu brez države, svojo pesniško ustvarjalnost pa sta črpala tudi iz nesrečne ljubezni do dekleta iz višjega družbenega razreda.

Kranj – V Parku La Ciotat se je bronastemu portretu Franceta Prešerna in njegovih sodobnikov pridružil že šesti doprsni kip literata, ki je živel in deloval v njegovem času. To­krat je to kip Prešernovega sodobnika, poljskega pesnika Adama Mickiewicza (1798–1855), ki ga je Mestna občina Kranj po­stavila v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske. Na slovesnosti je bil tudi predsednik Republike Poljske Andrzej Duda.

Kranjska občina je v Park La Ciotat, ki je ime dobil po prvem mestu, s katerim se je Kranj pobratil leta 1958, Pot Prešernovih sodobnikov začela umeščati med predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije leta 2021. Gre za spominsko obeležje, ki ga odtlej v sodelovanju z veleposlaništvi postavlja in dopolnjuje z odkrivanjem doprsnih kipov Prešernovih mednarodnih sodobnikov.

Oba pesnika romantika

Tako so minuli četrtek, na svetovni dan poezije, v Parku La Ciotat med drugim tudi v prisotnosti predsednika Republike Poljske Andrzeja Dude odkrili doprsni kip poljskega pesnika iz obdobja romantike Adama Mickiewicza. Dela Mickiewicza in Prešerna, ki je iskal navdih tudi v stvaritvah dve leti starejšega poljskega pesnika, so si podobna v idejah, motivih in oblikah. Njuno ustvarjanje med drugim vsebuje sonete in pesniško zbirko z istim naslovom – Poezije. Oba sta pripadala v tistem času zatiranemu narodu brez države, svojo pesniško ustvarjalnost pa sta črpala tudi iz nesrečne ljubezni do dekleta iz višjega družbenega razreda. Prešeren je s pomočjo poljskega prijatelja Emila Korytka, ki je bil pregnan v Ljubljano, prevedel tudi enega Mickiewiczevih sonetov, s tematiko, povezano s pesnikoma obeh slovanskih držav, pa se je v doktorski disertaciji ukvarjal tudi Tržičan dr. Tone Pretnar.

Pot Prešernovih sodobnikov se širi

Podstavek za poljski kip je podarilo podjetje MAN Truck & Bus Slovenija, sam doprsni kip pa Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljub­ljani. Kot zapisano, se je dogodka udeležil predsednik Republike Poljske Andrzej Duda, ob njem pa tudi Aleš Musar v imenu predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar, poljski veleposlanik Krzysztof Olendzki in generalni direktor podjetja MAN Truck & Bus Slovenija Jan Löwhagen. Zbrane je prvi nagovoril župan Kranja Matjaž Rakovec, ki je med drugim povedal, da v Kranju negujejo svojo dolgoletno zgodovino in bogato kulturno dediščino. »Veseli me, da se ideja o Prešernovih mednarodnih sodobnikih lepo razvija in da na ta način krepimo mednarodne vezi ter slavimo kulturo,« je med drugim povedal župan in visokim gostom izročil listino Pot Prešernovih sodobnikov v spomin na sodelovanje pri projektu oziroma zahvalno listino ob dogodku.

Pesnika navdih za nove generacije

V nadaljevanju je poljski predsednik Andrzej Duda v nagovoru izrazil prepričanje, da bodo Poljaki, ki se bodo sprehodili skozi park, takoj prepoznali enega njihovih najpomembnejših pesnikov. »Upam, da se bomo stalno navdihovali in brali poezijo Adama Mickiewicza in Franceta Prešerna, da se ju bomo spominjali in bomo z njuno poezijo vzgajali naše naslednje generacije.« Na slovesnosti so spregovorili še zgoraj omenjeni Aleš Musar, Krzysztof Olendzki in Jan Löwhagen.

Pesmi Mickiewicza so v poljskem in slovenskem jeziku recitirale študentke polonistike z Oddelka za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, glasbeni del pa sta prispevala Weronika Partyka in Daniel Šimek.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

jasno
vlažnost: 31 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/28

nedelja

10/25

ponedeljek

10/15

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

Srečanje invalidov MDI Kranj

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

55 let invalidov MDI Kranj

DELAVNICE / Šenčur, Tupaliče, 16. april 2024

Muzicirajmo skupaj, kulinarična delavnica

IZLETI / Cerklje, 16. april 2024

Planinski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2024

Navigacija ?GPS v gorah

 

 
 

 

 
 
 

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...