Ptičje žgolenje

Na albatrosovih krilih slave je prejšnjo nedeljo zadnjič poletel in varno pristal Peter Prevc. Čez mesec ali dva pa bodo prvič poleteli – in ne nujno takoj varno pristali – ptički, ki bodo plod dvorjenj in ljubezni zdajšnjih pomladnih tednov.

Sredi zime sem na pametno telefonsko čudo naložila aplikacijo, ki prepoznava oglašanje ptic. Prijateljica, ki mi je povedala zanjo, je rekla: »Ampak pazi, lahko te obsede.« Nisem ji čisto verjela. A zdaj, ko minevajo meseci, priznam, da skoraj ne mine dan, da ne bi prisluhnila, katero žgolenje je slišati ob jutrih, dnevih in večerih. Čas, ko se ptički ženijo, je postal pravi raj za »poslušalce ptic«. In kakšno veselje se zgodi, ko v svoji okolici zaslišiš kako novo melodijo, ki pomeni, da se je kaka vrsta ptice z juga vrnila domov.

Ko se komaj začne daniti, svoj paritveni ples začnejo kosi, kmalu se jim pridružijo taščice in brglezi, potem velike sinice, plavčki … V naši soseski je pozimi za ptice dobro poskrbljeno, saj imajo živeža ves čas dovolj. Če ne pri nas, pa pri sosedu, s katerim skoraj tekmujeva, pri kateri hiši bodo ptice dlje, tako da se ni bati, da ptičji zbor v pomladnih dneh tega ne bi večkratno povrnil. Večglasno petje taščic, velikih sinic, meniščkov, kalinov, kosov, belih pastiric, drozgov, ščinkavcev, liščkov in stržkov je zjutraj tako silovito, da prebudi še najbolj trdno speče prebivalce. Celo kak vrabec zatava v pisano druščino, a hitro odtava, saj ga predvsem nadvse pogumni mali plavčki hitro odženejo.

Zavedam se, da imamo v našem koncu veliko srečo, da je nabor različnih vrst ptic še tako zelo raznolik. Kot je namreč pred kratkim v enem izmed intervjujev povedal ornitolog Tilen Basle, so ptice v Sloveniji zelo ogrožene, tako kot po vsej Evropi. Ptice, ki živijo v kmetijski kulturni krajini, so zaradi intenzivnega kmetijstva najbolj na udaru. Njihovo število se je v zadnjih desetletjih zmanjšalo za več kot petdeset odstotkov. »Včasih so bile kmetijske krajine pestre, mejile so na gozdove, obkrožene so bile z zelenimi mejnicami in grmovjem; danes žal tega ni več. Neskončna njiva koruze je za ptice kot puščava,« je povedal Basle.

Morda sta čisto pravo puščavo letos preletela Šimen in Agata, verjetno najbolj znan gorenjski par štorkelj. V gnezdo ob žabniški šoli se je Šimen vrnil 21. februarja, ves mesec zgledno nosil veje, listje, suhe bilke in pripravljal gnezdo za svojo družico; 21. marca je v gnezdo priletela še Agata. Prepričana sem, da ptičeljubci po videoprenosu, ki ga omogočajo v žabniški šoli, vsaj enkrat dnevno pogledajo, kaj se dogaja v gnezdu. Složnost in harmonija ptic, ki ju vidimo, bi lahko bili v navdih prav vsem.

Oddaj svoj komentar

Kranj 17°

pretežno oblačno
vlažnost: 69 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/22

četrtek

8/22

petek

9/23

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Na ogled zeliščnih vrtov

PRIREDITVE / Kranj, 23. maj 2024

Kava s kulturo: Vesele misli, prostovoljno srce

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 23. maj 2024

Re_bild(ung), razstava akademske slikarke

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 23. maj 2024

Umovadba, zvišan krvni sladkor

IZLETI / Naklo, 23. maj 2024

S kolesom do Dovžanove soteske

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

RAZSTAVE / Stražišče, 24. maj 2024

Razstava klekljanih in kvačkanih izdelkov

PRIREDITVE / Breg ob Savi, 24. maj 2024

Župnijski slovesnosti na Bregu ob Savi

 

 
 

 

 
 
 

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 13:04, 22. maj

Ta pokvarjena in nesposobna vlada bo uničila vse, kar je še delovalo v Sloveniji. Treba bo na ulice in jih pognati iz foteljev. Levica misli, da je vladanje njen peskovnik.

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!