Po zlato jabolko grand prix za glavno igralsko zasedbo filma Čudovita bitja je prišel član igralske ekipe Viktor Benóný Benediktsson. / Foto: Tina Dokl

Zlata jabolka oddana

S podelitvijo festivalskih nagrad zlato jabolko se je v nedeljo zaključila druga edicija mednarodnega igralskega festivala Kranj – Krafft. Zlata jablana je obrodila na Islandiji, v Iranu in na Goriškem.

Kranj – Kranjsko mestno jedro je slab teden utripalo v znamenju Kraffta, ki je zaobjel več kot trideset filmskih dogodkov, celovečernih filmov, izbora kratkih plesnih, dokumentarnih in študentskih igranih filmov, okroglih miz, mojstrskih tečajev, delavnic ter obilo priložnosti za druženje, mreženje in zabavo. Na festivalu so gostili domače in tuje strokovnjake s filmskega področja, kot so britanski režiser Bill Anderson, hrvaški režiser Dalibor Matanić, režiserka in scenaristka Barbara Zemljič, vodilna britanska koordinatorka intimnih prizorov Ita O'Brien, kasting direktorica Yngvill Kolset Haga, hrvaška igralca Jelena Graovac Lučev in Leon Lučev ter drugi. Premierno se je na festivalu predstavil program ReActing as a Star, ki so ga pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom.

Osrednji del festivalskega dogajanja je bil posvečen tekmovalnemu filmskemu programu, za nagrado zlato jabolko so se potegovale igralke in igralci v devetih celovečernih filmih. Igralske presežke je ocenjevala tričlanska mednarodna žirija v sestavi Valentina Carnelutti, Marijana Brecelj in Sebastian Cavazza in podelila tri nagrade: zlato jabolko grand prix (za najboljšo glavno žensko ali moško vlogo oziroma za izjemen umetniški dosežek) in dve zlati jabolki za posebne igralske dosežke (za oblikovanje vidnega, prepoznavnega in izvedbeno dovršenega igralskega presežka).

Nagrade zlata jabolka so podelili v nedeljo na zaključni prireditvi v Letnem gledališču Khislstein. Zlato jabolko grand prix je prijela glavna igralska zasedba filma Čudovita bitja režiserja Gudmundurja Arnarja Gudmundssona.

»Neverjetno živa prisotnost mladih igralcev pred kamero nas že od prvega kadra kot udar strele posrka v zgodbo in nam ne pusti dihati do samega konca filma. Zasedbi uspe odigrati vloge na način, o katerem vsaka velika filmska zvezda lahko le sanja. Tako nadarjena igralska zasedba si zasluži priložnost za študij igre in razvoj obetavne igralske kariere,« je v obrazložitev zapisala žirija, nagrado pa je prejel eden mladih igralcev Viktor Benóný Benediktsson, ki je s solzami v očeh povedal, da si nagrade ne zasluži le igralska ekipa, ampak vsi ljudje, ki so pri ustvarjanju filma vseskozi stali za njimi.

Zlato jabolko za posebne igralske dosežke sta prejela Radoš Bolčina za vlogo v filmu Inventura in iranska igralka Pantea Panahiha za vlogo v filmu Pohodi plin. »V detajle razčlenjena vloga, v kateri se zrcali cela paleta razpoloženj in čustev; od otroške začudenosti, dvomov, strahu, jeze, preganjavice, olajšanja. Vedno znova je presenečen – skozi cel film rahlo naiven. Igra je pravilno dozirana, do konca izpeljana in je s tem tudi največja podpora žanru tega filma,« so misli žirije, ki je Radošu Bolčini dodelila zlato jabolko, o najboljši igralki festivala pa med drugim: »Nagrada za najboljšo igralko gre Pantei Panahiha za njeno večplastno upodobitev vloge, ki se poklanja ne samo materam v družinah, temveč vsem ženskam – pravim stebrom – v družbi. Pantei graciozno uspeva prikrivati in hkrati nositi v sebi bolečino in skrb skozi celoten film. Pokaže optimizem, humor, materinskost, neposrednost ob skrbi za družino in njeno nepredvidljivo usodo. Preseneti nas s čustvenim prebojem – ki bi sam po sebi bil dovolj za nagrado – ki razkrije tako njeno igralsko kot tudi človeško moč. Ko poje o svoji bolečini ob izgubi in nujnosti, da se ne vda, se pred nami razlije čisto hvaležnost, ki jo čuti do življenja.«

Festival Krafft se je zaključil s koncertom skupine Dan D. Na odru so se jim pridružili slovenski igralci. Se vidimo prihodnje leto, na tretji ediciji festivala Krafft.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-1/2

petek

-4/2

sobota

-4/4

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Podnart, 28. januar 2023

Slovenska kura

OBVESTILA / Sv. Andrej, 28. januar 2023

Občni zbor govedorejskega društva

GLEDALIŠČE / Visoko, 28. januar 2023

Dušan

GLEDALIŠČE / Jesenice, 28. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

IZLETI / Šenčur, 29. januar 2023

Na Gornje Poljane

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 29. januar 2023

Sneguljčica

GLEDALIŠČE / Jesenice, 29. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

DELAVNICE / Naklo, 30. januar 2023

Orientalski plesi

 

 
 

 

 
 
 

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.

Kučanizem v Dražgošah / 08:32, 16. januar

Žrtve so bile darovane na oltar komunizma. Oltar, ki ga Slovenci zelo spoštujejo.