Na srečanju se je predstavilo 45 delodajalcev in predstavnikov gospodarske in obrtne zbornice Slovenije. / Foto: Maša Likosar

Več praktičnega znanja

V Šolskem centru Škofja Loka so že petič pripravili dogodek, na katerem so se prihodnji vajenci Srednje šole za strojništvo srečali z delodajalci in iz prve roke pridobili informacije, ki jim bodo koristile pri odločitvi za sklenitev vajeniške pogodbe.

Na Gorenjskem je vsako leto okoli petdeset novih vajencev.

Škofja Loka – Kot je pojasnila ravnateljica Srednje šole za strojništvo Mojca Šmelcer, morajo prihodnji dijaki vajeniške oblike izobraževanja že pred vpisom v šolo skleniti vajeniško učno pogodbo s podjetjem, ki mora biti potrjena tudi s strani gospodarske ali obrtne zbornice. »Vajenci si običajno izberejo podjetje, kjer se morda želijo nekoč tudi zaposliti. Podjetja, kjer sicer opravijo več kot polovico celotnega izobraževanja, zlasti praktičnega, jim kasneje dopuščajo tudi nadaljevanje šolanja. Večina vajencev se vpiše še na poklicno tehniško-izobraževanje. Ko opravijo poklicno maturo, lahko nadaljujejo s študijem na višji strokovni šoli ali na univerzitetnem programu,« je povedala Šmelcerjeva in dodala, da je njihova šola največja vajeniška šola v Sloveniji, saj imajo več kot polovico vseh vajencev, ki so vpisani v vajeniško obliko izobraževanja v Sloveniji. Letno razpišejo en oddelek vajeniške oblike oblikovalec kovin-orodjar, preteklo šolsko leto so prvič vpisali en oddelek in pol vajeniške oblike za smeri avtoserviser in avtokaroserist.

Na srečanju se je predstavilo 45 delodajalcev in predstavnikov gospodarske ter obrtne zbornice Slovenije. Po besedah Šmelcerjeve je običajno največji delež njihovih vajencev v škofjeloškem podjetju LTH Castings. »Sprva smo sprejeli osem vajencev, letos jih načrtujemo že deset. Podjetje raste in s tovrstnimi načini dela z mladimi si zagotavljamo nove kadre,« je dejala Sabina Mohorič iz kadrovske službe podjetja LTH Castings, mentor vajencev v njihovem podjetju Boštjan Rakovec pa je dodal: »Vajencem skušamo čim bolj približati celoten proces dela in jih navdušiti do te mere, da bodo tudi po končanem šolanju nadaljevali poklicno kariero v našem podjetju.«

Na Gorenjskem je po besedah Ane Žemva Novak iz Gospodarske zbornice Slovenije vsako leto okoli petdeset novih vajencev. »Največje zanimanje je za Šolski center Škofja Loka, in sicer za oba programa s področja strojništva, mizarstvo in avtoservisiranje,« je pojasnila in dodala: »Opažamo, da je interes podjetij za vajence zelo velik, saj razpišejo še enkrat toliko prostih mest, kot jih vajenci in dijaki nato zasedejo.« V sklopu vajeništva sodelujejo s sedemdesetimi različnimi podjetji iz Gorenjske. »Skozi redne evalvacije vajeništva opažamo, da je mladim vajeništvo zelo všeč, saj spoznavajo poklic v realnem delovnem okolju. Tak način je zanje veliko zanimivejši, hitreje napredujejo poleg tega pa prejemajo še vajeniško nagrado,« je povedala Žemva Novakova in še dodala, da so v okviru GZS doslej registrirali že blizu šeststo vajeniških pogodb.

Dogodka so se letos prvič udeležili tudi dijaki, ki obiskujejo prvi in zaključni letnik izobraževanja na njihovi šoli. »Pri delodajalcu prejmeš mnogo več praktičnega znanja kot v šoli. V času vajeništva, ki sem ga opravljal v podjetju LTH Castings, sem se med drugim naučil merjenja in poliranja, spoznal sem meritvene naprave, seznanil sem se tudi s stroji za obdelovanje kovin, kot sta stružnica in rezkarica,« je dejal Tej Dermota iz Škofje Loke, dijak drugega letnika orodjarstva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

4/10

četrtek

6/18

petek

4/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 28. marec 2024

Angleška urica, pohod, test kondicije

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. marec 2024

Angleška urica, pohod, test kondicije

RAZSTAVE / Rateče - Planica, 30. marec 2024

Razstava ročnih del

OBVESTILA / Sv. Jošt nad Kranjem, 31. marec 2024

Praznovanje velike noči

IZLETI / Kranj, 4. april 2024

Izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

IZLETI / Kranj, 6. april 2024

Izlet PD Iskra Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...

Že zdaj učenje materinščine / 08:41, 25. marec

Pod to skrajno levičarsko vlado bodo kaj kmalu Slovenijo spremenili v geto za Slovence in razglasili Tretjo Jugoslavijo.

Kranj diha z vojašnico / 14:25, 22. marec

Dežman, katera vlada do sedaj vas ni nategnila? OK, ta tolpa kriminalcev je razred zase, to je res...

Že zdaj učenje materinščine / 14:24, 22. marec

Omogočili pouk bosanskega jezika? Kakšen poseben razlog? V Sloveniji pač uradni jezik Slovenščina !!
Zaenkrat še !

Protestno pismo zaradi uničenja grba Republike Slovenije / 14:21, 22. marec

Hobič in Hribovšek, a nimata nobenega pametnega dela??