Glasovi kolesarji pred začetkom prvega dne. Manjkajo le najbolj neučakani člani skupine A, ki so odrinili že eno uro pred načrtovanim skupnim startom.

Glasovi kolesarji v Poreču

Po dveh letih, ko zaradi koronavirusa Glasovi kolesarji nismo mogli organizirati priprav, smo letos prvi konec tedna v aprilu z navdušenjem organizirali priprave v Istri. Pred pripravami smo že cel teden gledali vremensko napoved, ki je obetala deževne dni. A izkazalo se je, da imajo hrabri res srečo, saj je deževalo samo v četrtek, to je prvi dan, potem so bile vremenske razmere idealne, saj je bila temperatura med 12 in 14 stopinj Celzija. Oblačili smo se sicer malo topleje, a to je bolje, kot če bi temperatura nihala med 10 in 22 stopinjami, kar se spomladi ob morju dogaja v sončnih dneh. Sonce je namreč že močno, tudi ozračje je toplo, a ohlajena morska voda hladi ozračje in povzroča velika temperaturna nihanja.

Tradicionalno priprave organiziramo v Poreču, in letos smo bili nastanjeni v prenovljenem hotelu Parentino, ki je v lasti hotelske verige Valamar. Presenečeni smo bili nad gostoljubjem osebja in naklonjenostjo do kolesarjev. Tudi hotelska kolesarnica je bila urejena. Imel sem občutek, da želijo prav v tem hotelu spodbujati kolesarski turizem, saj sta bili takrat poleg nas v hotelu nastanjeni še dve večji kolesarski skupini.

Mesto Poreč izberemo, ker je idealno izhodišče za kolesarjenje. Iz središča mesta so speljane kolesarske steze do bližnjih vasi, od tam so skoraj vse poti asfaltirane in notranjost Istre je prepredena z njimi. Spomladi, ko naše noge še niso navajene dolgih tras, je pametno, da izberemo kakšen krajši krog. Pedala potiskamo na primer iz Poreča do vasi Flengi, v Sveti Lovreč mimo Baderne do Višnjana in skozi Novo vas nazaj. Okrog petdeset kilometrov dolg krog bo ravno pravšnji za začetek sezone. Če želimo dodati še kakšen vzpon, se iz Višnjana odpravimo proti Karojbi in Motovunu, se spustimo v dolino reke Mirne, zavijemo levo proti Bujam in nazaj zopet v klanec proti Vižinadi. S tem krogom dodamo dobrih trideset kilometrov in dodatnih 450 višinskih metrov. Najbolj pripravljeni prej omenjenemu krogu dodajo še vzpon iz doline Mirne na Oprtalj in premagajo 350 višinskih metrov. Od tu čez Šterno, Marušiče in Buje v dolino reke Mirne in čez Vižinade odkolesarijo nazaj v Poreč. Tako krog povečajo na 110 kilometrov.

Priprave rekreativnih kolesarjev vidim kot prvo druženje po daljšem zimskem počitku. Na pripravah imamo čas, da se zopet privadimo na kolo, da obnovimo spretnosti, ki so potrebne za varno vožnjo na cesti. Kolesarimo z manjšim, bolj umirjenim tempom, saj se nam nikamor ne mudi. Ker imamo na razpolago ves dan, se vmes večkrat ustavimo, si odpočijemo in se nadihamo svežega zraka. Obvezen počitek ob kavi in rogljičku začinimo še s kakšno šalo ali zgodbo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 91 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

14/30

torek

15/32

sreda

15/32

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 16. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2022

S kolesi do Belopeških jezer

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2022

Medgeneracijsko sodelovanje

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

IZLETI / Kranj, 25. avgust 2022

Na Snežnik

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2022

Na Špik Hude police

 

 
 

 

 
 
 

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!

Kaj pa prihodnji ljudje / 10:09, 13. avgust

Ta filozof Dejan M. Savić - ta spada med 'človeke', ki kradejo bogu čas, nam pa denar.

Kosci, 6. del / 21:59, 12. avgust

VSI, ki ste preživeli travme in se postavili na noge - samo stran od njih, brez slabe vesti. Nihče te ne more bolj prizadet kot domači. Naj...

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi / 21:39, 12. avgust

Sicer meni dol visi - samo ne morem verjet - ukinili bodo gostinski lokal . verjetno ni bil kakšen žur lokal... uredili pa bodo - razstavn...