Predsednik Borut Pahor je državno odlikovanje izročil prof. dr. Marku Noču. / Foto: Daniel Novakovič/STA

Red za zasluge Marku Noču

Predsednik države Borut Pahor je na slovesnosti v predsedniški palači vročil državna odlikovanja. Red za zasluge je za vrhunsko strokovno in znanstveno delo na področju intenzivne interne medicine in glasno skrb za delovanje zdravstva prejel Gorenjec – prof. dr. Marko Noč.

Ljubljana – Prof. dr. Marko Noč je diplomiral na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je leta 1995 tudi doktoriral. Tedaj je zaključil tudi specializacijo s področja interne medicine, pozneje pa sta mu bili na podlagi dela priznani še specializaciji iz intenzivne medicine ter iz kardiologije in vaskularne medicine. Je predstojnik Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Interne klinike UKC Ljubljana in redni profesor interne medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 2012 je postal član Evropske akademije znanosti in umetnosti, od leta 2017 je izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Leta 2018 je prejel Zoisovo nagrado za izjemne znanstvene dosežke. Izpopolnjeval se je na uglednih zdravstvenih ustanovah v Združenih državah Amerike.

Kot zdravnik se ukvarja z obravnavo kritično bolnih srčnih bolnikov. Ob tem izvaja različne invazivne kardiološke posege, kot so koronarografija, perkutana koronarna intervencija, aortna balonska črpalka in zunajtelesna membranska oksigenacija. Dodatne kardiološke posege izvaja tudi v kardiološkem centru Medicor v Izoli. Rezultate svojega raziskovalnega dela objavlja v priznanih mednarodnih strokovnih revijah in predstavlja na najpomembnejših mednarodnih strokovnih srečanjih.

Kot je še napisano v obrazložitvi državnega odlikovanja, prof. dr. Marko Noč ob tem širokem in poglobljenem raziskovalnem in strokovnem delu najde čas, energijo in pogum za glasne kritične poglede na organizacijo, financiranje in delovanje našega zdravstvenega sistema. Zavzeto se je vključil v razprave o pretirano visokih cenah zdravil in zdravstvene opreme pri nas. »Uspelo mu je pokazati glavne vzroke za to in doseči znižanje nekaterih cen, a nas čaka še veliko dela na tem področju. Hvaležni so mu tudi za prizadevanja, da bi znanje o oživljanju in uporabi defibrilatorja ob zastoju srca ali infarktu postalo tudi pri nas del splošne izobrazbe in bi se o tem učili že v osnovnih šolah,« so poudarili.

Prof. dr. Marko Noč se je zahvalil za odlikovanje, ob tem pa poudaril: »Vse, kar človek doseže v življenju, zlasti v medicini, je posledica timskega dela, dobrega sodelovanja s sodelavci, dobrih odnosov in na vseh segmentih spoštovanje in pomoč drug drugemu. Ravno dan po tem, ko sem dobil klic iz predsedniške palače, smo bili na nekem pohodu na čudoviti gori na Primorskem, in ko smo se bližali, je prišla ekipa nujne medicinske pomoči in mi pokazala EKG. Šlo je za povsem jasen srčni infarkt, ta ekipa je čudovito oskrbela bolnika že na terenu, pravočasno klicala v ljubljanski UKC, bolnika prepeljala. Bolnik je brez problema preživel in mene so že isti dan obvestili, da je vse v redu. To kaže, kako deluje in kako pomemben je tim in kako posameznik v tem zahtevnem medicinskem in tudi drugih področjih sam ne more nič doseči. Kar se pa tiče mojega nemedicinskega udejstvovanja, sem toliko bolj presenečen in počaščen, da ste to opazili. Včasih imam občutek, da se borim z mlini na veter, vendar se ravno v zadnjem tednu dogajajo lepe stvari. Poleg tega priznanja je bil prejšnji četrtek sprejet tudi zakon o javnem naročanju v zdravstvu, za katerega upam, da je prvi korak v pravo smer za zagotavljanje normalnih cen medicinskega materiala, in mislim, da bo prihranil mnogo denarja, ki bo potem namenjen za boljše zdravljenje naših bolnikov in za obnovo dotrajane infrastrukture v zdravstvu. Posebno rad bi se zahvalil še prof. dr. Metki Zorc, direktorici Medicorja, ki mi že 17. leto omogoča in mi zaupa pri strokovnem delu na področju interventnih kardioloških posegov, kjer dejansko v UKC Ljubljana nekako ne morem realizirati tistega, kar bi si želel.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno oblačno
vlažnost: 65 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/26

ponedeljek

12/28

torek

12/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

PRIREDITVE / Tržič, 17. maj 2022

Naj športnik in najperspektivnejši športnik Tržiča

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 18. maj 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Na Veliko planino po asfaltu / 17:49, 16. maj

Malo poglejte po Avstriji in Italijo po Dolomitih. Vsaka gora ima svojo gondolo. Prelazi so vsi asfaltirani, cesta je široka. Turizem tam cv...

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 16:10, 16. maj

NIč ne bo, Janezi in Micke. Dohtar naj DELA v javnih Zavodih.... ali pa privat v svojih prostorih. Ne pa da dopoldan čakaš par let - popold...

Na Veliko planino po asfaltu / 15:48, 16. maj

Grozljivo. Pa asfalt do Doma v dolini Vrat.... Pa kam se boste še nasrali z avtomobili..... Ta pravi planinci gredo tudi mal peš. Taki posegi v naravo bi morali bit prepovedani.

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...

Danes ustanovna seja / 09:49, 13. maj

Šarec je največji car. Skupaj z Murčijem bosta obvladovala vso nadzorno mašinerijo v državi (Sova+ Policija+Vojska). Največja cara.