Konec špekulacij z mejami parcel

V Kranju so uvedli obvezno soglasje občine za spremembo meje parcele, saj želijo preprečiti različne špekulacije, ki so se pri spreminjanju parcelnih mej dogajale v preteklosti.

Kranj – Z januarjem je začel veljati novi Odlok o območjih obveznega soglasja za spreminjanje meje parcele na območju mestne občine Kranj (MOK), ki določa območja, na katerih je potrebna pridobitev soglasja občine v upravnih postopkih spreminjanja meje parcele. Podoben odlok je sprejelo že več slovenskih občin, med drugim tudi Bled.

Kranjski mestni svet je omenjeni odlok sprejel zaradi nevzdržnega stanja na področju spreminjanja parcelnih mej, so razložili na MOK. Razširjena je bila namreč praksa, da se v postopkih parcelacij zemljiških parcel niso oblikovale gradbene parcele, ki predstavljajo zemljišče pod stavbo in funkcionalno zemljišče, ki pripada tej stavbi, ampak so se odmerjale parcele različnih oblik in velikosti, ki odstopajo od veljavnih prostorskih aktov in v prostor vnašajo nered.

»Zaznali smo kar veliko špekulacij oziroma malverzacij. Meje so se spreminjale nesorazmerno zaradi plačevanja nižjega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Prihajalo je do kar velikih problemov, ko kupci hiš niso dobili uporabnega dovoljenja. Zdaj smo določili območja, kjer je treba dobiti soglasje občine za spremembo meje, prav zato, da se izognemo tem špekulacijam,« je razložil kranjski župan Matjaž Rakovec.

Na občini so dodatno pojasnili, da bo uveljavitev odloka prinesla bolj racionalno izkoriščen prostor. »Omogočeno bo tudi aktivno spremljanje in izvajanje določil v sprejetih prostorskih aktih občine, s katerimi se bodo lahko vsaj delno preprečile nekatere črne gradnje in v nekaterih primerih tudi večkratni stroški parcelacij,« so poudarili.

V skladu z odlokom je soglasje za spreminjanje meje zemljiške parcele obvezno na stavbnih zemljiščih s podrobnejšo namensko rabo S za stanovanjske površine (SS, SB, SK, SP), C za centralne dejavnosti (CU, CD) in A za razpršene gradnje, kot so določena z občinskim prostorskim načrtom MOK. Prav tako so v veljavnem Občinskem prostorskem načrtu določeni pogoji, pod katerimi je dovoljeno spreminjanje mej parcel. S sprejetjem odloka je seznanjena tudi Geodetska uprava Republike Slovenije, ki bo omogočila, da bodo prej omenjena območja vidna in dostopna v njihovem javnem pregledovalniku, pojasnjujejo na občini.

Vloga za soglasje je do­stopna na spletni strani Mestne občine Kranj (www.kranj.si/kontakt/e-uprava).

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

zmerno oblačno
vlažnost: 89 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

16/27

petek

13/28

sobota

14/30

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

RAZSTAVE / Tržič, 19. avgust 2022

Voda, vir življenja v umetniški govorici

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

PRIREDITVE / Kranj, 21. avgust 2022

Praznovanje žegnanja v cerkvi na Sv. Joštu

PRIREDITVE / Gozd, 21. avgust 2022

Srečanje harmonikarjev, pevcev in glasbenih skupin

DELAVNICE / Kranj, 21. avgust 2022

Poletne delavnice vokalne glasbe

IZLETI / Kranj, 23. avgust 2022

Kolesarski izlet do Jezerskega

GLASBA / Šenčur, 24. avgust 2022

Šenčurska poletna glasbena srečanja

 

 
 

 

 
 
 

Veter odkrival strehe in podiral drevje / 21:18, 18. avgust

Nepravilno pritrjena pločevina na strehah. Treba bi bilo uporabiti daljše vijake, ne pa žeblje za lepenko.

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 17:08, 18. avgust

Tole se bere kot znanstvena fantastika. Verjetno zato, ker tudi je.

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 16:32, 18. avgust

Smučišče Zatrnik ! Ne poznam kako se je znašel g.Zalar tam na Zatrniku. Bilo je kar nekaj nesoglasij z vsemi lastniki gozdov in travnikov na...

Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma / 08:04, 18. avgust

"Most bo skrajšal razdaljo med bregovoma".
/////////////
Ma ne me basat?!
A je to sploh možno?

Jeseniški upokojenci: Nismo bebci / 19:11, 17. avgust

Nergačem iz Jesenic: če se do sedaj niste naučili uporabljati koristneaplikacije, potem jih ne rabite.Moje priporočilo jeseniškim penzjonerj...

Pogodba podpisana še avgusta? / 10:05, 17. avgust

Čudež na Gorenjskem. Postavite kakšno kapelico, da bomo romali vsako leto na mesto čudeža.

Storilec zavedel plačnika / 23:22, 16. avgust

Tega ravno zaradi stalnega dogajanja ne razumem najbolje teh zadev. Vsak, ki nekomu nakazuje denar, lahko ob vpisu transakcijskega računa z ...