Turizem bo na območju Alp primoran prilagoditi svojo ponudbo, ki ne bo odvisna le od zimske sezone. Na fotografiji je smučišče v Kranjski Gori. / Foto: Tina Dokl

Turizmu skrb vzbujajo zelene zime

Gorenjske razvojne agencije so v okviru Konference o prihodnosti Evrope na Bledu pripravile posvet o prilagajanju turizma v Alpah na podnebne spremembe.

Bled – Turizem je kot ena ključnih gospodarskih panog v Alpah še posebno občutljiv na izzive, ki jih prinašajo podnebne spremembe. Temperature se namreč po podatkih strokovnjakov v Alpah dvigujejo skoraj dvakrat hitreje kot drugje na severni polobli, obenem smo priča spremembam v razpoložljivosti vode, vključno s snegom, obremenitvam gozdov ter povečanemu tveganju in nepredvidljivosti naravnih nesreč. Na posvetu so zato govorci iskali odgovore na vprašanja, ki zadevajo razvoj turizma v Alpah in turistične produkte prihodnosti, gostov in njihovega zavedanja odgovornosti do okolja, pričakovanja lokalnega prebivalstva.

Kot je pojasnila Direktorica Urada za meteorologijo, hidrologijo in oceanografijo na Agenciji RS za okolje Mojca Dolinar, je na območju Alp najbolj skrb vzbujajoča rast temperature pozimi in posledično vse tanjša snežna odeja. Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj je hkrati opozorila, da tudi turizem povzroča podnebne spremembe, zato mora zmanjšati svoj ogljični odtis. Prepričana je, da bi bilo treba uvesti sistematično izobraževanje o podnebnih spremembah in državno sofinanciranje prilagoditve turistične ponudbe, alpski turizem pa bi lahko več pozornosti usmeril v podaljšanje poletne sezone.

Da so zelene zime postale realnost, je poudarila tudi predsednica Združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič, ki rešitev vidi v preoblikovanju smučišč z nadmorsko višino do 1800 metrov v gorske centre z vsaj devetmesečno ponudbo. Po mnenju direktorja Turizma Kranjska Gora Blaža Vebra je ob kompleksnosti žičniške infrastrukture in vse večjih stroških umetnega zasneževanja sto dni smučarske sezone premalo za ekonomsko preživetje. »Zavedati se moramo, da alternativnega turizma v tem okolju skorajda ni, saj gre za specifičen prostor, ki je za druge gospodarske panoge nezanimiv,« je dejal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

oblačno
vlažnost: 57 %
veter: Z, hitrost: 29 km/h

11/26

ponedeljek

12/28

torek

12/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

PRIREDITVE / Tržič, 17. maj 2022

Naj športnik in najperspektivnejši športnik Tržiča

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 18. maj 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Na Veliko planino po asfaltu / 17:49, 16. maj

Malo poglejte po Avstriji in Italijo po Dolomitih. Vsaka gora ima svojo gondolo. Prelazi so vsi asfaltirani, cesta je široka. Turizem tam cv...

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 16:10, 16. maj

NIč ne bo, Janezi in Micke. Dohtar naj DELA v javnih Zavodih.... ali pa privat v svojih prostorih. Ne pa da dopoldan čakaš par let - popold...

Na Veliko planino po asfaltu / 15:48, 16. maj

Grozljivo. Pa asfalt do Doma v dolini Vrat.... Pa kam se boste še nasrali z avtomobili..... Ta pravi planinci gredo tudi mal peš. Taki posegi v naravo bi morali bit prepovedani.

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...

Danes ustanovna seja / 09:49, 13. maj

Šarec je največji car. Skupaj z Murčijem bosta obvladovala vso nadzorno mašinerijo v državi (Sova+ Policija+Vojska). Največja cara.