Sodomija

V prijavi na okrajni komisariat Žužemberk beremo, da je v ponedeljek dopoldan (30. 8. 1841) Anton Koprivc pasel živino na Bezlajevi senožeti. Ko je zaganjal pobeglo živino iz grmovja, je naletel v neki vrtači na Janeza Zabukovca (17), kako občuje s kravo Jurija Pudlogarja. Ujel ju je ravno sredi akta. Koprivc o tem ni molčal in kmalu se je govorica razširila po vsej okolici. To je izzvalo pohujšanje v celi občini, in da se temu naredi konec, je župnik ukazal staremu očetu obdolženega (Zabukovc je bil brez staršev), da zadevo prijavi na okrajni gosposki. Janez je dejanje zanikal in se branil, da je Koprivc te govorice razširil iz maščevanja, ker naj bi ga Janez ob kresu natepel.

Okrajna gosposka Žužemberk je po začetnem zaslišanju Zabukovca od kazenskega sodišča v Ljubljani dobila natančna navodila, da prijavitelja Koprivca zaslišijo, koliko je bil oddaljen, ko je opazoval dejanje, ali je bila krava v času dejanja privezana, ali je Zabukovc svoj razmnoževalni organ vtaknil v nožnico krave, in če, kako je to storil, kako dolgo ga je imel notri, je bil pri tem miren ali se je premikal, kako se je premikal, ali je bila krava pri tem mirna ali se je upirala in kakšno je bilo njeno premikanje, ali se je priča prepričala, da je Zabukovc s svoje strani spolni akt izvršil do konca.

Na kazenskem zaslišanju v Ljubljani je Zabukovc dejanje zanikal, češ da Koprivc ni prav videl, da je škilast in da je krava previsoka, da bi lahko z njo nečistoval. Ta dva ugovora so zavrgli, a so preiskavo vseeno ukinili zaradi pomanjkanja dokazov.

Obdolžena v zadnjih dveh omenjenih primerih sta dejanje zanikala in preiskava proti njima je bila ukinjena zaradi pomanjkanja dokazov. Naslednja dva kravja ljubimca sta svoje živinsko tešenje pohote priznala in bila seveda kaznovana.

Prvi je bil Jožef Kolenc z Bleda. Sin kirurga Marka Kolenca, rojen 17. 3. 1814 na Bledu. Zaradi sodomije in kraje je bil v kazenski preiskavi v Ljubljani od 21. 7. do 25. 11. 1830. Priča Jurij Vargl je izjavil, da naj bi Kolenc pozimi večkrat prišel k njemu lačen in bos in da se ga je takrat usmilil s kislim mlekom in kruhom. Vargl in še dve priči so Kolenca sicer sumili manjših kraj.

Glede sodomije je preiskovanec priznal, da je pred svečnico nečistoval s črno telico Marije Soklič. Zgrabil jo je, telico, medtem ko je žrla in je imela glavo v jaslih, za rep, da ni mogla ritati in se mu izmikati. Tako je naslonjen nanjo stoje nečistoval kakih pet minut, dokler ga ni presenetila gospodinja Marija Soklič in je hitro pobegnil iz hleva.

Kasneje je priznal, da je to počel že enkrat prejšnjo zimo, v letu 1829. Zagotavljal je, da mu včasih pride tako, da se sploh ne zaveda samega sebe, kar traja »pol četrt ure«. Da se mu to dogaja skorajda vsak dan ter da je obe nečistovanji zagrešil v takšnem stanju.

Glede na njegovo »prejšnje življenje« (kolikor ga je 16-letnik sploh imel) in na očitane prestopke kraje, ki so jih obravnavali poleg zločina sodomije, so Kolenca obsodili na sedem mesecev ječe.

Oddaj svoj komentar

Kranj 20°

pretežno oblačno
vlažnost: 65 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/26

ponedeljek

12/28

torek

12/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

PRIREDITVE / Tržič, 17. maj 2022

Naj športnik in najperspektivnejši športnik Tržiča

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 18. maj 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Na Veliko planino po asfaltu / 17:49, 16. maj

Malo poglejte po Avstriji in Italijo po Dolomitih. Vsaka gora ima svojo gondolo. Prelazi so vsi asfaltirani, cesta je široka. Turizem tam cv...

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 16:10, 16. maj

NIč ne bo, Janezi in Micke. Dohtar naj DELA v javnih Zavodih.... ali pa privat v svojih prostorih. Ne pa da dopoldan čakaš par let - popold...

Na Veliko planino po asfaltu / 15:48, 16. maj

Grozljivo. Pa asfalt do Doma v dolini Vrat.... Pa kam se boste še nasrali z avtomobili..... Ta pravi planinci gredo tudi mal peš. Taki posegi v naravo bi morali bit prepovedani.

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...

Danes ustanovna seja / 09:49, 13. maj

Šarec je največji car. Skupaj z Murčijem bosta obvladovala vso nadzorno mašinerijo v državi (Sova+ Policija+Vojska). Največja cara.