Podgoro so v ponedeljek popoldne preplavili policisti in vaščanom ukazali, naj gredo v hiše. / Foto: Gorazd Kavčič

Po umoru naprej gozdaril

Policija je 52-letnega moškega, ki naj bi v ponedeljek v gozdu nad vasjo Podgora v Poljanski dolini do smrti ustrelil 64-letnega soseda, ovadila zaradi umora na grozovit in zahrbten način.

Osumljeni je streljal na žrtev z dolgocevnim strelnim orožjem in ga dvakrat tudi zadel. Po dejanju je odšel. Policisti so ga prijeli v širši okolici najdbe žrtve, medtem ko je takoj po izvršitvi umora naprej izvajal gozdarska dela.

Kranj, Podgora – Policijska uprava Kranj je včeraj predstavila izsledke preiskave ponedeljkovega streljanja v vasici Podgora v Poljanski dolini, v katerem je pod streli 52-letnega soseda podlegel 64-letni domačin. Njegovo truplo so policisti našli v gozdu nad vasjo, kamor se je po pripovedovanju sovaščanov pokojni odpravil na sečnjo. Policisti so osumljenca pridržali še isto popoldne in ga v sredo privedli pred dežurno preiskovalno sodnico kranjskega okrožnega sodišča, ki je zanj odredila sodni pripor. Zoper osumljenca je podana kazenska ovadba zaradi kaznivega dejanja umora na grozovit in zahrbten način, za kar je predpisana kazen najmanj petnajst let zapora. V preiskavi s policisti ni sodeloval, smo izvedeli.

Žrtev sama poklicala policijo

Kot so povedali na včerajšnji novinarski konferenci na Policijski upravi Kranj, so bili policisti o streljanju obveščeni v ponedeljek nekaj po 15. uri, na kraj dogodka pa so takoj napotili več policijskih patrulj, vodnike službenih psov, helikopter slovenske policije in druge reševalne enote. »Med izvajanjem policijskih aktivnosti je bil v gozdu najden moški, ki je umrl nasilne smrti. Policisti so kraj zavarovali in nadaljevali izvajanje iskanja storilca. Domnevni osumljenec je bil izsleden in prijet v gozdu, nekaj sto metrov od najdbe žrtve. V okviru preiskave kaznivega dejanja umora mu je bilo na kraju odrejeno policijsko pridržanje,« je povedal Primož Donoša, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Kranj.

Po prijetju osumljenega so policisti kraj kaznivega dejanja zavarovali in začeli ogled in pregledovanje terena. Na kraj dogodka sta prišli tudi dežurni preiskovalna sodnica in državna tožilka. Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da je 64-letni moški s traktorjem v gozdu izvajal spravilo lesa. »Ko je žrtev videla 52-letnega moškega, ki je z razdalje začel streljati nanj, je o tem po telefonu obvestil policijo na št. 113. Povedal je, kdo strelja nanj ter da je zadet. Zatem se na telefon ni več odzival. Takoj so se intenzivno začele policijske aktivnosti o lociranju klicočega ter domnevnega storilca,« je pojasnil Donoša. Policijske aktivnosti je na kraju izvajalo večje število policistov, kriminalistov, vodnikov službenega psa in dve posadki z dvema policijskima helikopterjema. Prva posadka je s patruljnim helikopterjem na težje dostopnem kraju locirala iskano vozilo in osumljenca, v nadaljevanju pa nudila asistenco policistom, ki so opravili njegovo prijetje. Drugi policijski helikopter je na kraj zaradi izvedbe prvih nujnih preiskovalnih dejanj prepeljal preiskovalce.

Strelec še naprej izvajal gozdarska dela

»Osumljeni je streljal na žrtev z dolgocevnim strelnim orožjem in ga dvakrat tudi zadel. Po dejanju je s kraja odšel. Policisti različnih enot so nevarnega osumljenca skladno z metodiko in taktiko policijskega dela po temeljitem pregledu območja uspešno izsledili in prijeli v širši okolici najdbe žrtve, medtem ko je takoj po izvršitvi umora naprej izvajal gozdarska dela,« je še povedal šef gorenjskih kriminalistov.

Na podlagi odredbe preiskovalne sodnice Okrožnega sodišča v Kranju so na osumljenčevem domu opravili hišno preiskavo, v kateri so zasegli predmete, pomembne za nadaljnji kazenski postopek. Ker strelnega orožja niso našli, so policisti nadaljevali temeljit pregled širše okolice kraja kaznivega dejanja in nazadnje tudi našli skrito dolgocevno strelno orožje, za katero utemeljeno sumijo, da je bilo uporabljeno pri kaznivem dejanju. Kot je povedal Donoša, gre za lovsko puško, za katero pa osumljeni ni imel dovoljenja. Poleg orožja so našli tudi daljnogled, dušilec zvoka in strelivo.

Kriminalistična preiskava je bila zelo zahtevna in obsežna. Kraj kaznivega dejanja je bil težko dostopen in zahteven. Aktivnosti gorenjskih policistov v sodelovanju s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija, policisti vodniki službenih psov, policisti – piloti policijskih dronov, policijskimi psihologi, policisti gorske enote, zdravstvenim osebjem in reševalci Gorske zveze Slovenije so intenzivno trajale več dni, so še poudarili na Policijski upravi Kranj.

V ozadju dolgoletni spor

Po pripovedovanju krajanov Podgore je bil ustreljeni sovaščan upokojeni ključavničar, ki je delal v nekdanjem Rudniku urana Žirovski vrh. V ponedeljek se je v gozd na strmem pobočju nad vasjo odpravil na sečnjo in tam naj bi ga ustrelil bližnji 52-letni sosed. Kot so povedali, bi bil v ozadju krvavega in očitno načrtovanega dejanja lahko dolgoletni spor zaradi zemljišč in motenja posesti. Z osumljencem naj bi namreč imeli zaradi zemlje veliko težav tudi drugi vaščani, ki naj bi jim 52-letnik tudi večkrat grozil, zato so zemljo raje prodali, le da so imeli mir. Nenehno naj bi se jezil tudi na druge, ki so se vozili po poti, za katero je trdil, da je njegova.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/22

četrtek

8/22

petek

7/23

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Na ogled zeliščnih vrtov

PRIREDITVE / Kranj, 23. maj 2024

Kava s kulturo: Vesele misli, prostovoljno srce

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 23. maj 2024

Re_bild(ung), razstava akademske slikarke

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 23. maj 2024

Umovadba, zvišan krvni sladkor

IZLETI / Naklo, 23. maj 2024

S kolesom do Dovžanove soteske

RAZSTAVE / Stražišče, 24. maj 2024

Razstava klekljanih in kvačkanih izdelkov

PRIREDITVE / Breg ob Savi, 24. maj 2024

Župnijski slovesnosti na Bregu ob Savi

 

 
 

 

 
 
 

Policisti preverjali, kako vzorni so vozniki e-skirojev / 16:00, 23. maj

No ja, ko vidiš kako kršijo prometne predpise starejši, potem že veš kako vzgajajo otroke. Zato ni čudno, da se otroci obnašajo kot se v krš...

Do hitrejše in kvalitetnejše povezave s spletom preko omrežja RUNE / 15:40, 23. maj

Upam, da to berejo tudi uslužbenci Telekoma in nam v Kranju omogočijo optično povezavo v internet, ne pa da še dandanes uporabniki visimo na...

Helikoptersko reševanje / 15:38, 23. maj

Zadeva se vleče že od leta 1979 dalje. Takrat in nekaj kasneje bi lahko dobili polno opremljen helikopter zastonj in bi lahko le nadgrajeval...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 13:04, 22. maj

Ta pokvarjena in nesposobna vlada bo uničila vse, kar je še delovalo v Sloveniji. Treba bo na ulice in jih pognati iz foteljev. Levica misli, da je vladanje njen peskovnik.

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...