Tudi zadnji dan v lanskem letu so nekateri ostali zvesti tradiciji in zaplavali v Planšarskem jezeru. / Foto: Tina Dokl

Hitro v vodo, še hitreje iz nje

Enajst pogumnih je zadnji dan v starem letu tradicionalno ob enih popoldne, tokrat že devetič, zaplavalo v Planšarskem jezeru na Jezerskem.

Idejni oče silvestrskega kopanja na Jezerskem Franci Zadnikar se je tokrat tudi sam podal v vodo, ki po njegovih besedah še nikoli ni bila tako mrzla. Voda je imela slabi dve stopinji Celzija, temperatura ozračja je bila podobna.

Jezersko – Tokrat je bilo tradicionalno silvestrsko kopanje na zadnji dan starega leta videti razmeram primerno. Pogumnih plavalcev tokrat ni bilo veliko, pa še ti so bili večinoma domačini. Med njimi smo našteli tudi tri dekleta, ravno tako domačinke.

Grega Pregrad iz Medvod je bil verjetno kar edini prišlek, ki se je udeležil silvestrskega kopanja. Najbolj ga je z obale spodbujala hči, zanj pa je bilo to že tretje tovrstno novoletno kopanje. Ponovno smo srečali tudi Davorina Zakrajška, ki sicer živi v Kranju, vendar se ima za Jezerjana, saj njegovi domači živijo na Jezerskem. Tako Pregrad kot Zakrajšek imata izkušnje s takšnim plavanjem. Zakrajšek nam je pred leti zaupal, da od oktobra do aprila kar plava, in humorno dodal, da bi tudi poleti plaval v Planšarskem jezeru, a je pretoplo.

Idejni oče silvestrskega kopanja na Jezerskem Franci Zadnikar se je tudi sam podal v vodo, ki po njegovih besedah še nikoli ni bila tako mrzla. Voda je imela slabi dve stopinji Celzija, temperatura ozračja je bila podobna.

Zaradi epidemioloških razmer pravzaprav niti niso vedeli, ali bo sploh kdo prišel, vendar se domačini tradicije kar držijo. Tudi gledalcev ni bilo veliko, prišli so zlasti ožji družinski člani kopalcev.

Plavalci tokrat niso šli v vodo na običajnem mestu ob obali Planšarskega jezera, saj je tam jezero zaledenelo, temveč malce više. Seveda so bili med njimi ponovno takšni, ki so šli hitro v vodo, a še hitreje iz nje. Kljub temu pa vse pohvale tistim, ki se opogumijo in dejansko zaplavajo v ledeno mrzli vodi. Ob tem je treba poudariti, da tak podvig ni primeren za vsakogar. Kot smo izvedeli že prvič, ko smo se udeležili (takrat organiziranega) silvestrskega kopanja na Jezerskem, telo pri takšnem početju lahko doživi šok, zato mora biti posameznik takih ekstremnih preizkušenj vajen oziroma mora biti njegovo telo utrjeno. »Vsak posameznik mora zase vedeti, koliko njegovo telo zdrži v mrzli vodi,« je takrat še poudaril Zadnikar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/11

sobota

0/12

nedelja

-1/12

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 24. februar 2024

Zbor članov MDI Kranj

GLEDALIŠČE / Breznica, 25. februar 2024

Mojca Pokrajculja

DELAVNICE / Šenčur, 27. februar 2024

Muzicirajmo skupaj

OBVESTILA / Cerklje, Šenčur, 28. februar 2024

Terenski krvodajalski akciji

PRIREDITVE / Kranj, 29. februar 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Jamnik, 29. februar 2024

Ob 80. obletnici požiga vasi Jamnik

OBVESTILA / Šenčur, 1. marec 2024

Zbor članov DU Šenčur

IZLETI / Šenčur, 2. marec 2024

Jurčičeva literarna pot

 

 
 

 

 
 
 

Polovična zapora na Betinu / 09:10, 23. februar

Bohinjci gredo lahko čez Soriško planino ali pa avtovlak na Primorsko stran. Povezav kolikor hočeš.

Ko se življenje obrne na glavo / 07:41, 21. februar

Hm, kako je pa dekle prišlo v Srbijo? A jo je kar dala? Kako ga je pa našla, če se niti poznala nista? Hudo...

Pišem županu / 07:23, 21. februar

Izgleda, da so vsi župani enaki. No, vsi politiki... pa direktorji... dokler jih trepljam(j)o po ramenu in je vse zlato, kričijo še takrat, ...

Švarc Pipanova vendarle podala odstopno izjavo / 18:54, 17. februar

Golob bo začasno prevzel ministrstvo za pravosodje!?
Torej denar še ni " na varnem"

Zlato polje / 08:08, 15. februar

Sem se enkrat sprehodil skozi Udin boršt. Polno smeti in kosovnih odpadkov. Enako kot se je pred leti bila bitka za Dolino Brje pri Bledu, k...

Nasprotujejo trasi obvoza / 08:09, 14. februar

Število vozil na dan skozi Bled izven turistične sezone je 20.000. Skozi predor Karavanke gre dnevno okoli 13.000 vozil. Da uredimo promet o...

Nasprotujejo trasi obvoza / 19:06, 13. februar

V predoru Karavanke občasno uvedejo sistem po ure ke, po ure sm... In to je mednarodni promet. Seveda frekvenca osebnih vozil je na Bled vel...