Tudi zadnji dan v lanskem letu so nekateri ostali zvesti tradiciji in zaplavali v Planšarskem jezeru. / Foto: Tina Dokl

Hitro v vodo, še hitreje iz nje

Enajst pogumnih je zadnji dan v starem letu tradicionalno ob enih popoldne, tokrat že devetič, zaplavalo v Planšarskem jezeru na Jezerskem.

Idejni oče silvestrskega kopanja na Jezerskem Franci Zadnikar se je tokrat tudi sam podal v vodo, ki po njegovih besedah še nikoli ni bila tako mrzla. Voda je imela slabi dve stopinji Celzija, temperatura ozračja je bila podobna.

Jezersko – Tokrat je bilo tradicionalno silvestrsko kopanje na zadnji dan starega leta videti razmeram primerno. Pogumnih plavalcev tokrat ni bilo veliko, pa še ti so bili večinoma domačini. Med njimi smo našteli tudi tri dekleta, ravno tako domačinke.

Grega Pregrad iz Medvod je bil verjetno kar edini prišlek, ki se je udeležil silvestrskega kopanja. Najbolj ga je z obale spodbujala hči, zanj pa je bilo to že tretje tovrstno novoletno kopanje. Ponovno smo srečali tudi Davorina Zakrajška, ki sicer živi v Kranju, vendar se ima za Jezerjana, saj njegovi domači živijo na Jezerskem. Tako Pregrad kot Zakrajšek imata izkušnje s takšnim plavanjem. Zakrajšek nam je pred leti zaupal, da od oktobra do aprila kar plava, in humorno dodal, da bi tudi poleti plaval v Planšarskem jezeru, a je pretoplo.

Idejni oče silvestrskega kopanja na Jezerskem Franci Zadnikar se je tudi sam podal v vodo, ki po njegovih besedah še nikoli ni bila tako mrzla. Voda je imela slabi dve stopinji Celzija, temperatura ozračja je bila podobna.

Zaradi epidemioloških razmer pravzaprav niti niso vedeli, ali bo sploh kdo prišel, vendar se domačini tradicije kar držijo. Tudi gledalcev ni bilo veliko, prišli so zlasti ožji družinski člani kopalcev.

Plavalci tokrat niso šli v vodo na običajnem mestu ob obali Planšarskega jezera, saj je tam jezero zaledenelo, temveč malce više. Seveda so bili med njimi ponovno takšni, ki so šli hitro v vodo, a še hitreje iz nje. Kljub temu pa vse pohvale tistim, ki se opogumijo in dejansko zaplavajo v ledeno mrzli vodi. Ob tem je treba poudariti, da tak podvig ni primeren za vsakogar. Kot smo izvedeli že prvič, ko smo se udeležili (takrat organiziranega) silvestrskega kopanja na Jezerskem, telo pri takšnem početju lahko doživi šok, zato mora biti posameznik takih ekstremnih preizkušenj vajen oziroma mora biti njegovo telo utrjeno. »Vsak posameznik mora zase vedeti, koliko njegovo telo zdrži v mrzli vodi,« je takrat še poudaril Zadnikar.