Na OŠ Stražišče potrebujejo vsaj štiri dodatne učilnice. / Foto: Tina Dokl

Več šol s prostorsko stisko

V Osnovni šoli Stražišče bi potrebovali vsaj štiri dodatne učilnice, izrazito pomanjkanje prostorov pa imajo vsaj še na osnovnih šolah Staneta Žagarja, Helene Puhar, Jakoba Aljaža, na Kokrici ...

Kranj – Osnovna šola (OŠ) Staneta Žagarja, ob kateri trenutno gradijo prizidek telovadnice s šestimi učilnicami in večnamenskim prostorom, še zdaleč ni edina osnovna šola v Kranju, ki se spopada s pomanjkanjem prostora. Podobno usodo na primer delijo tudi v OŠ Stražišče, ki je po razdružitvi OŠ Janeza Puharja od matične OŠ Simona Jenka letos postala največja šola v Kranju s centralno šolo v Stražišču ter podružnicami v Žabnici, Besnici in Podblici.

Vsaj še štiri učilnice

Na centralni stražiški šoli bi za optimalno delovanje že v tem šolskem letu potrebovali vsaj štiri dodatne učilnice, je že pred časom mestno oblast opozorila mestna svetnica Irena Dolenc (N.Si), sicer tudi zaposlena na stražiški šoli. »Ker učilnic ni dovolj, letos v osmem in devetem razredu nimajo heterogenih skupin pri slovenščini, matematiki in angleščini, ampak pouk poteka v razredu. Težave imajo tudi pri izvajanju dodatne učne pomoči, uredili so že kletne prostore, tako da rezerv ni več. V prihodnjem letu bo pomanjkanje še večje, saj prihaja nekaj številnejših generacij,« je opozorila. Tudi ravnatelj Pavel Srečnik je že pred časom opozoril, da bi poleg štirih učilnic potrebovali tudi nekaj kabinetov in večjo šolsko jedilnico.

Možnost dozidave stražiške šole so na Mestni občini Kranj (MOK) že preverjali, a je objekt zaradi posebnega pomena za slovensko arhitekturo zaščiten (gre za prvo t. i. paviljonsko šolo v Sloveniji, ki jo je projektiral arhitekt Danilo Fürst), zato takšni posegi niso dovoljeni, je razložila Tanja Hrovat, vodja Urada za družbene dejavnosti na MOK. »Kot možna oblika dozidave se je pojavila možnost dozidave med šolo in novo telovadnico, ki je last Gorenjske gradbene družbe. Tam bi zavod za varstvo kulturne dediščine načeloma dovolil dograditev šolskega objekta. Ali bo to dolgoročna rešitev, s katero se bo dalo zgraditi toliko učilnic, da ne bomo čez nekaj let spet imeli težav, pa je že drugo vprašanje,« je razložila.

Dogradili bodo OŠ Helena Puhar

Horvatova ob tem opozarja, da se s hudo prostorsko stisko ubadajo na več šolah, zato problema ni mogoče rešiti v enem zamahu. Poleg osnovnih šol Staneta Žagarja (dva peta razreda gostujeta na nekdanji trgovski šoli) in Stražišče zagotovo izrazito pomanjkanje prostorov občutijo tudi v OŠ Helene Puhar, saj dva oddelka že gostujeta v kranjskem dijaškem domu, vpis pa se še povečuje. Mestni svetniki so poleti že potrdili uvrstitev projekta dozidave šole v občinski proračun; v letošnjem proračunu so za pripravo dokumentacije namenili 37 tisoč evrov. V načrtih imajo, da v prvem nadstropju obstoječe stavbe uredijo dve dodatni učilnici, računalniško učilnico, večnamenski prostor in sanitarije. Denar za izvedbo investicije, gre za dobrih 722 tisoč evrov, je predviden v proračunu za leto 2022, ki so ga kranjski mestni svetniki potrdili prejšnji teden.

Podružnica na Planini

Po šivih poka tudi OŠ Jakoba Aljaža, kjer so letos prostorsko problematiko delno rešili s preureditvijo računalniške učilnice, kaj bo naslednje leto, pa še ne vedo, je tudi dejala Horvatova. MOK bo sicer problematiko pomanjkanja prostorov za izvajanje osnovnošolske dejavnosti na območju Planine predvidoma rešila do septembra 2023, ko naj bi obnovili nekdanjo trgovsko šolo. Občina je namreč lani jeseni z državo sklenila dogovor o brezplačnem prenosu lastništva. V objektu zdaj deluje Kovačnica, ki pa se bo preselila v nekdanje poštne prostore v starem mestnem jedru. S preureditvijo stare trgovske šole, ki naj bi stala okoli milijon evrov, bodo pridobili dodatnih osem učilnic (in razdelilnico hrane) za OŠ Jakoba Aljaža. V občinskem proračunu za leto 2023 je sicer za to investicijo predvidenih 660 tisoč evrov.

Premalo prostora imajo tudi na podružnični šoli Kokrica, kjer so po besedah Horvatove preuredili že praktično vse možne kotičke in na hodnikih provizorično uredili učilnice. Rekonstrukcijo in dozidavo vrtca in podružnične šole Kokrica sicer nameravajo izvesti v letu 2024, za kar naj bi v občinskem proračunu rezervirali skoraj 842 tisoč evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/5

nedelja

-1/-1

ponedeljek

-7/4

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:37, 22. januar

Lolek, nehaj se sprenevedat.marker je hotel povedat z "Zato brez panike dragi levičarji" , da je intervju opozicija KUL nemudoma izkoristil...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 07:29, 22. januar

marker1,Men osebno dol visi za tega pacijenta, samo ti ne razumeš kako lahko taki zdrsi vplivajo na trg in posel nekaterim..PA ti sploh veš ...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:47, 21. januar

Janša ne bo odprl veleposlaništva v Tajvanu, temveč samo trgovinsko predstavništvo. Zato brez panike dragi levičarji.

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:24, 21. januar

Zdaj se vidi kako smo samooskrbni. Lesa ki ga imamo pa na pretek ga pa šenkujemo avstrijcem in italjanom!
Aja, Slovenija mora zmanjšati ogljični odtis...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 14:40, 21. januar

Ne vem kaj N1 komplicira. Pokažejo naj diplomo in mirna Bosna.Pa še mal heca:po eni varianti je njegova diploma zgorela v požaru med zadnjo ...

Na cesto zaradi visokih položnic / 12:02, 21. januar

1919 Jesenice. Ni druge.

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:14, 21. januar

https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/zakaj-mora-pasti-branko-maslesa-927842

Pavle, čitaj !