Bajtarji so že v petek popoldne lupili in narezali dvajset kilogramov čebule …

Pastirje so zamenjali bajtarji

S tradicionalnim bajtarskim golažem in predajo »ključa« planine se je na Veliki planini začela sezona bajtarjev.

Velika planina – Prva sobota v oktobru je na Veliki planini že devetdeset let dan, ko pastirje zamenjajo bajtarji, združeni v Planinsko društvo Bajtar. Ti za uvod v svojo sezono, ki traja od oktobra do junija, ko krave znova pridejo na planino, pripravijo bajtarski praznik, na katerem podelijo priznanja, v svoje vrste sprejmejo nove člane in predstavijo svoj koledar, poln prireditev, a veliko obiskovalcev ta dan na planino pride prav zaradi njihovega bajtarskega golaža. Ker sobotni praznik letos zaradi epidemioloških ukrepov ni bil tako množičen, smo se bajtarjem na planini pred parlamentom, kakor pravijo eni od pastirskih bajt, pridružili že v petek, ko so stekle priprave za kuhanje golaža.

»Golaž je že vse od začetka spremljevalec našega praznika in že vsa leta ga kuhamo na prvo oktobrsko soboto. Že večkrat nas je pospremil tudi sneg in spomnim se, da smo nekoč morali odstraniti kar trideset centimetrov snega, da smo lahko zakurili pod kotlom. A ne glede ena vreme – bajtarski praznik še nikdar ni odpadel. Prva leta smo golaž kuhali v Tihi dolini, nato pa smo se postopoma selili do pastirskega naselja in zdaj smo že vrsto let tukaj, pred parlamentom,« nam pojasni dolgoletni bajtar Viki Lešnjak.

Priprave za kuhanje golaža so se začele že v petek popoldne, ko so bajtarji začeli lupiti in rezati čebulo. Dvajset kilogramov je je šlo čez njihove roke, a to še zdaleč ni največ do sedaj. »Največji golaž smo skuhali pred petindvajsetimi leti, ob 65-letnici bajtarstva na Veliki planini. Takrat smo sesekljali kar štirideset kilogramov čebule in skuhali golaž iz prav toliko kilogramov mesa,« so razložili. Letos je bilo golaža za dobrih sto porcij. Že šesto leto so kuhalnico zaupali Gregorju Mokorelu, ki nam je pred začetkom kuhe zaupal, kako se bo bajtarskega golaža lotil letos. »Čebulo na svinjski masti začnem pražiti že v petek popoldne in to traja do poznih večernih ur. Naslednji dan pa vstanem že ob šesti uri, da je golaž tako nared za obiskovalce, ki pridejo ob 11. uri. Zelo pomembno je, da je čebula sesekljana, in ne zmleta, čeprav bi pri takšnih količinah to šlo hitreje, a zmleta čebula ne naredi prave strukture, zgolj plava v golažu. Letos bom skuhal golaž iz divjačine in govedine, dodal pa bom tudi kar nekaj zelenjave – bučke, papriko in korenje, ki golaž zgosti; moke namreč ne uporabljam. Tudi začimb je veliko, a te so vedno kuharjeva skrivnost,« nam pojasni v smehu in doda, da meso zalije z jušno osnovo in vinom.

Da je golaž tudi letos odlično uspel, je bilo znano naslednji dan, ko so ga ponovno razprodali še pred zaključkom prireditve. Še pred tem je golaž v družbi levega in desnega ministranta blagoslovil bajtarski župnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj -16°

pretežno jasno
vlažnost: 85 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-13/-3

sobota

-20/0

nedelja

-15/5

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Reteče, 20. januar 2024

Ponovoletni koncert

PRIREDITVE / Breznica, 20. januar 2024

Hodnik in otroška predstava O začaranem žabcu

GLEDALIŠČE / Visoko, 20. januar 2024

Norčije v spalnicah

PRIREDITVE / Dovje, 20. januar 2024

Čaj za dva

IZLETI / Britof, 22. januar 2024

Letovanje v Banji Vrućici

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 03:52, 20. januar

Lepo. Kdaj bodo zgradili najemniška stanovanja za mlade v Radovljici? Gradijo se samo stanovanja za elito. Koliko neprofitnih stanovanj so ž...

V Dražgošah poziv k miru / 10:50, 17. januar

"Sporočilo Dražgoš je resnica! Da svoboda ni samoumevna, temveč izborjena. Kot so se zanjo borili partizani Cankarjevega bataljona. Na svobo...

V mrzlih dneh ne pozabimo na živali / 22:55, 16. januar

Na avtocestnem priključku Šenčur je kakih 10 govedi in kakih 20 drobnice. Te živali nimajo nobenega zavetnega prostora. No, trenutno jih mra...

V pokojni Jugoslaviji ni bilo vse slabo / 09:56, 16. januar

Oh, Rozalija, Slovenijo so pokradli in izropali izključno LEVI neokapitalisti (bivši komunistični aparatčiki), ki so se hoteli važiti s svoj...

Zdravniki stavkajo, ljudje pa čakajo / 18:59, 14. januar

Problem je v tem, da zdravniki sami namerno ustvarjajo čakalne vrste. Če ne bi bili samoplačniki takoj na vrsti z obravnavo ali posegi, bi č...

V pokojni Jugoslaviji ni bilo vse slabo / 13:28, 14. januar

Pa sej tud v EU ni vse slabo, kakšen bo konec te jebene tvorbe bomo še videli? Mogoče..

Zgorel v ognju groze / 13:26, 14. januar

L. 43 bi domobranski pesnik že lahko vedel, da bo pesmi kmalu konec...