Vodja Fajdigove ambulante Tomaž Krišelj, zdravnica Aleksandra Müllner, direktor OZG Jože Veternik, jeseniški župan Blaž Račič in direktor ZD Jesenice Saša Letonja v prostorih ambulante / Foto: Gorazd Kavčič

Tudi na Jesenicah ambulanta za osebe brez zavarovanja

V prostorih Zdravstvenega doma Jesenice bo ob torkih popoldne delovala Fajdigova ambulanta, ki je namenjena osebam brez osnovnega zdravstvenega zavarovanja. V njej bosta brezplačno zdravniško pomoč nudili zdravnica Aleksandra Müllner in medicinska sestra Marina Rotar.

Po uradnih podatkih je bilo konec lanskega leta na Gorenjskem 915 oseb brez zavarovanja, po ocenah pa naj bi bila ta številka še višja.

Jesenice – V prostorih Zdravstvenega doma Jesenice začenja delovati Fajdigova ambulanta, brezplačna ambulanta za osebe brez osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Odprta bo ob torkih med 17. in 19. uro, v njej pa lahko brezplačno zdravniško pomoč poiščejo osebe, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja. V ambulanti bo delala upokojena zdravnica Aleksandra Müllner, ob njej pa prav tako upokojena medicinska sestra Marina Rotar.

Kot je dejal vodja Fajdigove ambulante Tomaž Krišelj, v Kranju ta deluje od leta 2017, je dobro obiskana, pred epidemijo so letno našteli okrog šestdeset pacientov. Nekaj od njih jih je bilo tudi z Jesenic in okolice, zato so menili, da je tovrstna ambulanta potrebna tudi v tem delu Gorenjske. In kdo so najpogosteje ljudje, ki obiščejo brezplačno ambulanto? Po Krišljevih podatkih so to predvsem brezposelni, ki so delo izgubili zaradi opustitve dejavnosti ali stečaja, mladi pred prvo zaposlitvijo, tuji državljani na čakanju na delo v Sloveniji in tuji državljani z bivališčem v Sloveniji, ki nimajo možnosti pridobitve državljanstva.

»Najpogostejše so kronične in psihiatrične bolezni, zdravili pa smo tudi manjše poškodbe. Imeli smo tudi bolnika z rakom, ki je žal že umrl. Ljudje pogosto pridejo prepozno oziroma takrat, ko bolezen že močno napreduje. Zato pozivam vse, ki zavarovanja iz kakršnegakoli razloga nimajo in potrebujejo našo pomoč, da pridejo, z veseljem jim bomo pomagali,« je dejal Tomaž Krišelj.

Ambulanta nosi ime po legendarnem kranjskem zdravniku Božidarju Fajdigi, ki je bil poseben tip zdravnika, pošten in ljudski človek, ki je imel zelo rad svoj poklic. Za svoje storitve je pacientom zaračunaval simboličnih pet kovačev, revnim pa pogosto prav nič. »Zato smo se odločili, da ambulante za osebe brez zdravstvenega zavarovanja poimenujemo po njem in tako nadaljujemo njegovo poslanstvo,« je dejal Krišelj.

Pri odprtju so moči združili z Osnovnim zdravstvom Gorenjske in Zdravstvenim domom Jesenice, ki prispevata prostore in opremo, po potrebi tudi laboratorijske preiskave, medtem ko bosta zdravnica in medicinska sestra delali brezplačno. Vesel, da so Jesenice dobile tovrstno ambulanto, je tudi jeseniški župan Blaž Račič, ki je dejal, da je pomembno, da tudi na tak način pomagamo ranljivim skupinam.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 91 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/24

sobota

8/24

nedelja

10/24

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 27. maj 2023

Planinsko-botanični izlet

IZLETI / Brezje, 27. maj 2023

Romanje po Rožnovenski poti

GLASBA / Naklo, 27. maj 2023

Koncert zbora Dupljanke

PREDAVANJA / Kranj, 27. maj 2023

Predavanje teologa Zorana Marcikića

RAZSTAVE / Kamna Gorica, 28. maj 2023

Slikarska razstava

PRIREDITVE / Cerkljanska Dobrava, 29. maj 2023

Samo en cvet, en češnjev cvet

IZLETI / Kranj, 30. maj 2023

Kolesarski izlet DU Kranj

OBVESTILA / Kranj, 31. maj 2023

Brezplačno merjenje krvnega tlaka

 

 
 

 

 
 
 

V državnem svetu o Orehku / 21:02, 26. maj

Samo dražijo ljudi s projekti, ki nikoli ne bodo zaživeli. Novi gradbeni projekti so ustavljeni. Projektantske hiše od novembra lani beležij...

Golob napovedal tudi božičnico za upokojence / 18:40, 26. maj

A se je roza minister za srečo Maljevac že kaj oglasil? Ne spremljam več te anomalije slovenske !!

Gorenjska bolnišnica / 18:38, 26. maj

Zmer bolj je očitno, da je bil okoli nove bolnice navaden medijski spin !Kar naenkrat so na Jesenicah ugotovili, da je v povprečju prostih p...

Srečanje z medvedom / 18:05, 25. maj

Slovenija se je odločila za pot v smeri velikih nacionalnih parkov po zgledu ZDA in Kanade, kjer ljudje živijo v sožitju z divjimi živalmi. ...

Gorenjska bolnišnica / 18:00, 25. maj

Gorenjska bolnišnica bo ostala na papirju dokler na oblast spet ne pride politika, ki vidi razvoj države v betonu, tirih, asfaltu, jeklenih ...

Luksuzna stanovanja na Jesenicah / 21:31, 22. maj

Zakaj pa ne Jesenice. Grem stavt, da imajo le te dovolj bohatih z denarjem. Dočim u Radolco/Lesce pa sili folk od drugod. Ko bo to prodano, bo pa investitor v plusu, a ne.

Luksuzna stanovanja na Jesenicah / 07:56, 21. maj

Po bizi.si, je lastnik Baranje Dejan Bubanja. Na strani stop.neplačniki, svetujejo previdnost. Druga generacija.