Vodja Fajdigove ambulante Tomaž Krišelj, zdravnica Aleksandra Müllner, direktor OZG Jože Veternik, jeseniški župan Blaž Račič in direktor ZD Jesenice Saša Letonja v prostorih ambulante / Foto: Gorazd Kavčič

Tudi na Jesenicah ambulanta za osebe brez zavarovanja

V prostorih Zdravstvenega doma Jesenice bo ob torkih popoldne delovala Fajdigova ambulanta, ki je namenjena osebam brez osnovnega zdravstvenega zavarovanja. V njej bosta brezplačno zdravniško pomoč nudili zdravnica Aleksandra Müllner in medicinska sestra Marina Rotar.

Po uradnih podatkih je bilo konec lanskega leta na Gorenjskem 915 oseb brez zavarovanja, po ocenah pa naj bi bila ta številka še višja.

Jesenice – V prostorih Zdravstvenega doma Jesenice začenja delovati Fajdigova ambulanta, brezplačna ambulanta za osebe brez osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Odprta bo ob torkih med 17. in 19. uro, v njej pa lahko brezplačno zdravniško pomoč poiščejo osebe, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja. V ambulanti bo delala upokojena zdravnica Aleksandra Müllner, ob njej pa prav tako upokojena medicinska sestra Marina Rotar.

Kot je dejal vodja Fajdigove ambulante Tomaž Krišelj, v Kranju ta deluje od leta 2017, je dobro obiskana, pred epidemijo so letno našteli okrog šestdeset pacientov. Nekaj od njih jih je bilo tudi z Jesenic in okolice, zato so menili, da je tovrstna ambulanta potrebna tudi v tem delu Gorenjske. In kdo so najpogosteje ljudje, ki obiščejo brezplačno ambulanto? Po Krišljevih podatkih so to predvsem brezposelni, ki so delo izgubili zaradi opustitve dejavnosti ali stečaja, mladi pred prvo zaposlitvijo, tuji državljani na čakanju na delo v Sloveniji in tuji državljani z bivališčem v Sloveniji, ki nimajo možnosti pridobitve državljanstva.

»Najpogostejše so kronične in psihiatrične bolezni, zdravili pa smo tudi manjše poškodbe. Imeli smo tudi bolnika z rakom, ki je žal že umrl. Ljudje pogosto pridejo prepozno oziroma takrat, ko bolezen že močno napreduje. Zato pozivam vse, ki zavarovanja iz kakršnegakoli razloga nimajo in potrebujejo našo pomoč, da pridejo, z veseljem jim bomo pomagali,« je dejal Tomaž Krišelj.

Ambulanta nosi ime po legendarnem kranjskem zdravniku Božidarju Fajdigi, ki je bil poseben tip zdravnika, pošten in ljudski človek, ki je imel zelo rad svoj poklic. Za svoje storitve je pacientom zaračunaval simboličnih pet kovačev, revnim pa pogosto prav nič. »Zato smo se odločili, da ambulante za osebe brez zdravstvenega zavarovanja poimenujemo po njem in tako nadaljujemo njegovo poslanstvo,« je dejal Krišelj.

Pri odprtju so moči združili z Osnovnim zdravstvom Gorenjske in Zdravstvenim domom Jesenice, ki prispevata prostore in opremo, po potrebi tudi laboratorijske preiskave, medtem ko bosta zdravnica in medicinska sestra delali brezplačno. Vesel, da so Jesenice dobile tovrstno ambulanto, je tudi jeseniški župan Blaž Račič, ki je dejal, da je pomembno, da tudi na tak način pomagamo ranljivim skupinam.