Proizvajalci lahko v film dodajo logotipe oglaševalcev.

Simathlon – virtualna kolesarska igra

Ko sem iskal informacije o programih za simulacijo kolesarjenja na sobnih kolesih, sem zasledil, da trije fantje razvijajo program Simathlon, s katerim lahko simuliramo vožnjo na kolesih. Zdelo se mi je zanimivo, da fantje na Gorenjskem znajo sprogramirati program, ki nam je lahko v pomoč in motivacijo pri treningih. Dogovorili smo se za testiranje.

»S kolesarsko simulacijo Simathlon lahko opremimo katero koli že obstoječe sobno, cestno kolo ali tudi drugo fitnes napravo, kot na primer tekaško stezo, eliptični trenažer, veslaško napravo,« pravi Primož Zorko, ki je idejni vodja projekta.

Simathlon je nezahtevnemu uporabniku bolj prijazen kot programi »za prave kolesarje«, ki lahko uporabnika s svojimi neštetimi funkcijami celo zmedejo. Program trenutno omogoča, da na ekranu spremljamo hitrost vrtenja pedalov, iz česar so izračunani hitrost vožnje, čas vadbe in prevožena razdalja, za bolj napredne pa tudi moč pritiskanja na pedale. Med vrtenjem pedalov se kolesarju kažejo slike virtualne pokrajine in spreminjajo različni vremenski pojavi in deli dneva (sonce, dež, dan, noč), snovalci pa obljubljajo, da bodo v prihodnje slike še bolj realne, saj da bodo celo uporabili posnetke najbolj zahtevnih cestnokolesarskih poti v Sloveniji, kot je na primer cesta na Vršič. Trenutno lahko program istočasno uporabljata dva uporabnika in se pomerita v hitrosti vrtenja pedalov. V prihodnje bodo program pripravili tako, da bo lahko istočasno tekmovalo osem ali več uporabnikov. S tem bodo lahko v fitnes studiih med skupinsko vadbo organizirali pravo tekmovanje in se pri tem zabavali.

Med testiranjem sem osebno mogoče najbolj pogrešal, da program ne krmili trenažerja tako, da bi zavora na trenažerju ustrezno zavirala in otežila kolesarjenje glede na naklon ceste, ki se kaže na ekranu. Po končani vadbi ni analize podatkov in program ne omogoča statistike treninga za več dni zapored. A snovalci tega niti ne želijo, saj, kot pravijo, je njihova tržna prednost, da lahko njihov program uporabljajo povprečni uporabniki prav na vseh sobnih kolesih. »Naš cilj je, da vzpostavimo univerzalno omrežje izbranih fitnesov po Sloveniji. Naša rešitev omogoča, da lahko uporabnik s svojimi prijatelji in drugimi rekreativci tekmuje tako znotraj fitnes centrov kot na katerikoli poljubni lokaciji, kjer je sobno kolo opremljeno s sistemom Simathlon. Različna fizična pripravljenost pri tem ni ovira, saj se za generiranje hitrosti uporablja podatek o hitrosti obračanja pedalov (in ne stopnje obremenitve – Watt),« pravi Primož Zorko.

Simathlon priporočamo manj zahtevnim kolesarjem, ki že imajo sobno kolo in se med vrtenjem pedalov želijo predvsem zabavati. Za zdaj morajo imeti še senzor za zaznavanje hitrosti vrtenja pedalov in program, ki ga lahko najdete na spletni strani https://simathlon.com/shop/.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

7/25

torek

10/19

sreda

3/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 9. april 2024

Na kopanje v Portorož

IZLETI / Naklo, 9. april 2024

Pohod po Dovžanovi soteski

IZLETI / Cerklje, 9. april 2024

Kolesarjenje do Preddvora

RAZSTAVE / Radovljica, 9. april 2024

Istra 2023

PRIREDITVE / Škofja Loka, 9. april 2024

Knjigosnedke praznujejo polnoletnost

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 10. april 2024

Telovadba, digitalna prva pomoč, zdravi odnosi ...

PREDAVANJA / Češnjica, 11. april 2024

Predavanje o boreliozi

IZLETI / Naklo, 11. april 2024

S kolesom v Voglje

 

 
 

 

 
 
 

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...

Že zdaj učenje materinščine / 08:41, 25. marec

Pod to skrajno levičarsko vlado bodo kaj kmalu Slovenijo spremenili v geto za Slovence in razglasili Tretjo Jugoslavijo.