Proizvajalci lahko v film dodajo logotipe oglaševalcev.

Simathlon – virtualna kolesarska igra

Ko sem iskal informacije o programih za simulacijo kolesarjenja na sobnih kolesih, sem zasledil, da trije fantje razvijajo program Simathlon, s katerim lahko simuliramo vožnjo na kolesih. Zdelo se mi je zanimivo, da fantje na Gorenjskem znajo sprogramirati program, ki nam je lahko v pomoč in motivacijo pri treningih. Dogovorili smo se za testiranje.

»S kolesarsko simulacijo Simathlon lahko opremimo katero koli že obstoječe sobno, cestno kolo ali tudi drugo fitnes napravo, kot na primer tekaško stezo, eliptični trenažer, veslaško napravo,« pravi Primož Zorko, ki je idejni vodja projekta.

Simathlon je nezahtevnemu uporabniku bolj prijazen kot programi »za prave kolesarje«, ki lahko uporabnika s svojimi neštetimi funkcijami celo zmedejo. Program trenutno omogoča, da na ekranu spremljamo hitrost vrtenja pedalov, iz česar so izračunani hitrost vožnje, čas vadbe in prevožena razdalja, za bolj napredne pa tudi moč pritiskanja na pedale. Med vrtenjem pedalov se kolesarju kažejo slike virtualne pokrajine in spreminjajo različni vremenski pojavi in deli dneva (sonce, dež, dan, noč), snovalci pa obljubljajo, da bodo v prihodnje slike še bolj realne, saj da bodo celo uporabili posnetke najbolj zahtevnih cestnokolesarskih poti v Sloveniji, kot je na primer cesta na Vršič. Trenutno lahko program istočasno uporabljata dva uporabnika in se pomerita v hitrosti vrtenja pedalov. V prihodnje bodo program pripravili tako, da bo lahko istočasno tekmovalo osem ali več uporabnikov. S tem bodo lahko v fitnes studiih med skupinsko vadbo organizirali pravo tekmovanje in se pri tem zabavali.

Med testiranjem sem osebno mogoče najbolj pogrešal, da program ne krmili trenažerja tako, da bi zavora na trenažerju ustrezno zavirala in otežila kolesarjenje glede na naklon ceste, ki se kaže na ekranu. Po končani vadbi ni analize podatkov in program ne omogoča statistike treninga za več dni zapored. A snovalci tega niti ne želijo, saj, kot pravijo, je njihova tržna prednost, da lahko njihov program uporabljajo povprečni uporabniki prav na vseh sobnih kolesih. »Naš cilj je, da vzpostavimo univerzalno omrežje izbranih fitnesov po Sloveniji. Naša rešitev omogoča, da lahko uporabnik s svojimi prijatelji in drugimi rekreativci tekmuje tako znotraj fitnes centrov kot na katerikoli poljubni lokaciji, kjer je sobno kolo opremljeno s sistemom Simathlon. Različna fizična pripravljenost pri tem ni ovira, saj se za generiranje hitrosti uporablja podatek o hitrosti obračanja pedalov (in ne stopnje obremenitve – Watt),« pravi Primož Zorko.

Simathlon priporočamo manj zahtevnim kolesarjem, ki že imajo sobno kolo in se med vrtenjem pedalov želijo predvsem zabavati. Za zdaj morajo imeti še senzor za zaznavanje hitrosti vrtenja pedalov in program, ki ga lahko najdete na spletni strani https://simathlon.com/shop/.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/10

petek

-3/10

sobota

-7/1

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, 3. februar 2023

Pomoč pri računalništvu in telefoniji

PRIREDITVE / Tržič, 3. februar 2023

39. Tržič poje 2023

PRIREDITVE / Gorenjska, 3. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 3. februar 2023

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

GLEDALIŠČE / Jesenice, 4. februar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

PRIREDITVE / Gorenjska, 5. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

PRIREDITVE / Gorenjska, 6. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?

Nesebično je branil Slovence / 08:38, 2. februar

In na kaj ste ob razpihovanju in širjenju sovraštva lahko ponosni?

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.