Na nedeljskem Kmečkem prazniku na Koroškem je bilo ob glasbi muzikantov s Poljanskega razpoloženje veselo.

Praznovanje kmetov petih dežel

Nedeljski kmečki praznik v Galiciji na Koroškem je bil tudi gorenjsko obarvan. Blizu petdeset kmetic in kmetov je odšlo na obisk k sosedom, sodelovali pa so tudi naši folkloristi in godci.

Galicija na Koroškem – Kmečki prazniki na Koroškem, ki sta jih pred 17 leti začeli organizirati Kmetijska izobraževalna skupnost in Skupnost južnokoroških kmetov, ki združuje kmetice in kmete z dvojezičnega dela južne Koroške, so bili prva leta »koroško« obarvani. Zadnja leta so veliko več: prerasli so v Srečanje kmetic in kmetov petih dežel: Avstrije, Slovenije, Italije, Madžarske in Hrvaške. Srečanje ni zgolj manifestativne narave, temveč kaže obetavne sadove v medsebojni pomoči, izmenjavi izkušenj in svetovanju ter sodelovanju, še zlasti mladih, na katerih sloni tudi kmetijstvo. Sad tega sodelovanja je tudi projekt Agra Slomak, ki povezuje slovenske manjšinske kmetijske organizacije in pomaga pri skupnih predstavitvah na kmetijskih sejmih v Radgoni.

Letošnji 17. Kmečki praznik in Srečanje kmetic in kmetov iz petih dežel je bilo v nedeljo v Galiciji / Gallizien v čudovitem naravnem okolju na severni strani Obirja, blizu veličastnega Podkanjskega slapu / Wildsteiner Wasserfalla. Tokrat so manjkali le Madžari oziroma kmetje iz Porabja. Iz hrvaškega Gorskega Kotorja oziroma Čabra je Zoran Ožbolt pripeljal blizu dvajset kmetic in kmetov, ki delujejo in sodelujejo v tamkajšnji kmetijski izobraževalni skupnosti, ukvarjajo pa se predvsem s čebelarstvom, rejo govedi in ovac ter z gozdarstvom. Naši problemi so enaki vašim, je povedal Ožbolt. Največji pa je odhajanje mladih za boljšim kruhom v druge kraje in posledično opuščanje kmetij. Pohvalil je dobro sodelovanje s slovenskim ministrstvom za kmetijstvo, za Slovence v zamejstvu in po svetu in za gospodarstvo. »Pridite v naše kraje in s seboj pripeljite mlade. Morda bo kdo pri nas našel simpatijo in ostal pri nas,« je povedal.

»Mislim, da se pomena tega čezmejnega sodelovanja, zlasti s Korošci, premalo zavedamo in ga premalo upoštevamo, saj smo bili Gorenjci prav zaradi sodelovanja z njimi vključeni v nekatere čezmejne projekte,« je dejala dolgoletna svetovalka gorenjske območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Majda Loncnar in pobudnica za sodelovanje gorenjskih kmetov s koroškimi. Skupnost južnokoroških kmetov je namreč vplivna v Koroški kmetijski zbornici, saj ima v njej kar štiri svetnike. Pred slabimi tridesetimi leti so začeli z enim, v prihodnje pa nameravajo zastopstvo še povečati, vsaj na pet. Tudi letos ima Majda Loncnar velike zasluge, da je prišel z Gorenjskega na Koroško poln avtobus kmetic in kmetov. Gorenjci smo imeli precej besede tudi v kulturnem in družabnem programu. Plesala je folklorna skupina Folklornega društva iz Grobelj pri Domžalah, ki deluje od leta 2007 naprej, za dobro voljo in ples pa je skrbel mladi ansambel Podjelovški glas iz Poljanske doline. Ko sem glasbenike vprašal, od kod so, so mi odgovorili, da je najbolj primeren odgovor: okolica Sovodnja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

2/6

četrtek

3/10

petek

-2/13

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 2. marec 2023

Strokovna ekskurzija v Šaleško dolino

IZLETI / Kranj, 2. marec 2023

Katarina–Grmada

GLEDALIŠČE / Podnart, 3. marec 2023

Velikanova past

IZLETI / Kranj, 4. marec 2023

Po delu soške fronte

GLEDALIŠČE / Sveti Duh, Škofja Loka, 4. marec 2023

Bremenski godci

OBVESTILA / Cerklje, 4. marec 2023

Občni zbor

RAZSTAVE / Škofja Loka, 4. marec 2023

O življenju in ilustracijah Iveta Šubica

GLASBA / Tržič, 4. marec 2023

Koncert Prifarskih muzikantov

 

 
 

 

 
 
 

Prizidek že gradijo / 09:51, 26. februar

Osnovna šola Antona Janša je takšna kot je bila zgrajena. Že nekaj let premajhna zato imajo dislocirano enoto v stari knjižnici. Kdaj bo prišla na vrsto za obnovo in širitev?

Priložnost za petzvezdična doživetja / 13:48, 25. februar

Katera po vrsta je že ta? Tudi ta ne bo dolgo na direktorski funkciji!

Živahno na priljubljenem smučišču / 08:23, 20. februar

Bohinjci nočejo masovnega turizma. Projekt 2864 je utopija kar so občani že večkrat povedali. Bohinjci si želijo butični turizem z bogatimi gosti.

Tiskani mediji in UI / 15:57, 19. februar

Res je, da glavno vlogo obveščanja prevzema internet. Tiskani mediji pa niso več priljubljeni, že zato ne ker so postali preveč pristranski ...

Zasuta usta in Jazon na (ne)Prešern(i) dan / 09:08, 19. februar

Rdeča zvezda je simbol svobode lahko samo pri Slovencih. Kot dokazano narod z nižjim IQ-jem od zahodnih narodov, ne razumemo, da drugačno mn...

Pustne povorke in rajanja na Gorenjskem / 00:27, 18. februar

Na Bledu je pustna povorka v nedeljo 19.2 in ne v soboto. Maske bodo 0d 15 ure dalje na spodnji ploščadi TC Bled (v Gadafi centru), nastop...

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 08:05, 8. februar

Vlada sledi ljudstvu, ki si želi novo miniJugoslavijo. Lojze je leta 91 mislil, da si Slovenci želijo drugo Švico, v bistvu so si želeli nek...