Na nedeljskem Kmečkem prazniku na Koroškem je bilo ob glasbi muzikantov s Poljanskega razpoloženje veselo.

Praznovanje kmetov petih dežel

Nedeljski kmečki praznik v Galiciji na Koroškem je bil tudi gorenjsko obarvan. Blizu petdeset kmetic in kmetov je odšlo na obisk k sosedom, sodelovali pa so tudi naši folkloristi in godci.

Galicija na Koroškem – Kmečki prazniki na Koroškem, ki sta jih pred 17 leti začeli organizirati Kmetijska izobraževalna skupnost in Skupnost južnokoroških kmetov, ki združuje kmetice in kmete z dvojezičnega dela južne Koroške, so bili prva leta »koroško« obarvani. Zadnja leta so veliko več: prerasli so v Srečanje kmetic in kmetov petih dežel: Avstrije, Slovenije, Italije, Madžarske in Hrvaške. Srečanje ni zgolj manifestativne narave, temveč kaže obetavne sadove v medsebojni pomoči, izmenjavi izkušenj in svetovanju ter sodelovanju, še zlasti mladih, na katerih sloni tudi kmetijstvo. Sad tega sodelovanja je tudi projekt Agra Slomak, ki povezuje slovenske manjšinske kmetijske organizacije in pomaga pri skupnih predstavitvah na kmetijskih sejmih v Radgoni.

Letošnji 17. Kmečki praznik in Srečanje kmetic in kmetov iz petih dežel je bilo v nedeljo v Galiciji / Gallizien v čudovitem naravnem okolju na severni strani Obirja, blizu veličastnega Podkanjskega slapu / Wildsteiner Wasserfalla. Tokrat so manjkali le Madžari oziroma kmetje iz Porabja. Iz hrvaškega Gorskega Kotorja oziroma Čabra je Zoran Ožbolt pripeljal blizu dvajset kmetic in kmetov, ki delujejo in sodelujejo v tamkajšnji kmetijski izobraževalni skupnosti, ukvarjajo pa se predvsem s čebelarstvom, rejo govedi in ovac ter z gozdarstvom. Naši problemi so enaki vašim, je povedal Ožbolt. Največji pa je odhajanje mladih za boljšim kruhom v druge kraje in posledično opuščanje kmetij. Pohvalil je dobro sodelovanje s slovenskim ministrstvom za kmetijstvo, za Slovence v zamejstvu in po svetu in za gospodarstvo. »Pridite v naše kraje in s seboj pripeljite mlade. Morda bo kdo pri nas našel simpatijo in ostal pri nas,« je povedal.

»Mislim, da se pomena tega čezmejnega sodelovanja, zlasti s Korošci, premalo zavedamo in ga premalo upoštevamo, saj smo bili Gorenjci prav zaradi sodelovanja z njimi vključeni v nekatere čezmejne projekte,« je dejala dolgoletna svetovalka gorenjske območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Majda Loncnar in pobudnica za sodelovanje gorenjskih kmetov s koroškimi. Skupnost južnokoroških kmetov je namreč vplivna v Koroški kmetijski zbornici, saj ima v njej kar štiri svetnike. Pred slabimi tridesetimi leti so začeli z enim, v prihodnje pa nameravajo zastopstvo še povečati, vsaj na pet. Tudi letos ima Majda Loncnar velike zasluge, da je prišel z Gorenjskega na Koroško poln avtobus kmetic in kmetov. Gorenjci smo imeli precej besede tudi v kulturnem in družabnem programu. Plesala je folklorna skupina Folklornega društva iz Grobelj pri Domžalah, ki deluje od leta 2007 naprej, za dobro voljo in ples pa je skrbel mladi ansambel Podjelovški glas iz Poljanske doline. Ko sem glasbenike vprašal, od kod so, so mi odgovorili, da je najbolj primeren odgovor: okolica Sovodnja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 86 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

5/14

ponedeljek

4/9

torek

-1/16

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 19. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

IZLETI / Cerklje, 19. marec 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Begunje, 20. marec 2024

Vaje za ohranjanje gibalne sposobnosti

IZLETI / Kranj, 21. marec 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

 

 
 

 

 
 
 

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...