Mokrišče v Ratečah, kje so še vidne sledi dogodka izpred dveh tednov.

S terenskimi vozili po mokrišču

Prestižna avtomobilska znamka je v sklopu promocijskih aktivnosti v Kranjski Gori organizirala terensko vožnjo po naravni vrednoti državnega pomena, mokrišču Ledine pri Ratečah. Inšpekcija ukrepala, zagrožena kazen je do dva tisoč evrov.

Rateče – Medobčinski inšpektorat na Jesenicah je 10. februarja prejel prijavo o možni kršitvi zakona o varstvu narave na mokrišču Ledine pri Ratečah, kjer je avtomobilsko podjetje BMW Group organiziralo vožnjo na poligonu v zimskih razmerah. »Občinski redar si je zadevo ogledal in ugotovil, da je zanjo pristojna okoljska inšpekcija, ki smo jo tudi obvestili,« je povedal vodja medobčinskega inšpektorata Boštjan Omerzel.

Avtomobilsko podjetje BMW Group že vse od leta 2011 v Kranjski Gori organizira sklop promocijskih dogodkov, med katerimi je tudi vožnja na poligonu v zimskih razmerah. Letos so takšen poligon uredili v Ratečah, na zasebnem zemljišču, ki pa je, ker gre za mokrišče Ledine, zaščiteno kot naravna vrednota državnega pomena. Na dogajanje v neposredni bližini vasi so postali pozorni domačini in o vožnji, za katero so bili prepričani, da ne sodi v naravno okolje, obvestili naravovarstvenike in inšpekcijo.

»V zadevi bo uveden postopek o prekršku, kjer bo ugotovljeno, ali gre dejansko za kršitev,« so sporočili z Ministrstva za okolje in prostor, v okvir katerega sodi tudi okoljski inšpektorat.

Kot so pojasnili na Upravni enoti Jesenice, so prireditelju dogodka, ki poteka tri zaporedne konce tedna v februarju, izdali dovoljenje za javno prireditev v Kranjski Gori, pri Hotelu Skipass in na Snežni plaži, za izvedbo dogodka v Ratečah pa so organizatorji pridobili soglasje lastnika zemljišča. Kot poudarjajo organizatorji, je bil namen dogodka učenje voznikov, kako pravilno reagirati v težjih razmerah. »Pa tudi popestritev dogajanja v Kranjski Gori ter tako doprinos k turistični ponudbi lokalne skupnosti. Za izvedbo poligona v Ratečah smo pridobili soglasje lastnika zemljišča, vendar pa, žal, nismo bili obveščeni, da je na zaščitenem območju. Takoj ko smo bili na to opozorjeni, smo z aktivnostmi prenehali. Za neljubo situacijo se opravičujemo in zagotavljamo, da naš namen nikakor ni bil poseganje v naravno okolje,« zatrjuje direktorica korporativnega komuniciranja BMW Group Slovenija Maja Ilec.

Metod Rogelj, vodja kranjske enote Zavoda za varstvo narave Slovenije, ob tem pojasnjuje, da je organizirana vožnja z motornimi vozili v naravnem okolju prepovedana. Status naravne vrednote ob tem prestavlja še večji razlog za to, da se kaj takšnega tam ne bi smelo dogajati. »Prijav v zvezi z vožnjo v naravnem okolju sicer ne dobimo veliko,« je še povedal Rogelj, »je pa, kot lahko vidimo predvsem v televizijskih reklamah, propagiranja vožnje v naravnem okolju zelo veliko in tudi to je del tistega, za kar bi morala podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo avtomobilov, skrbeti: naj ne učijo javnosti, da se z avtomobilom lahko vozi kjerkoli. Naša zakonodaja jasno pove, da vožnja z motornimi vozili v naravnem okolju ni dovoljena.«

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 83 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-2/2

sobota

-3/2

nedelja

-8/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Podnart, 28. januar 2023

Slovenska kura

OBVESTILA / Sv. Andrej, 28. januar 2023

Občni zbor govedorejskega društva

GLEDALIŠČE / Visoko, 28. januar 2023

Dušan

GLEDALIŠČE / Jesenice, 28. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

IZLETI / Šenčur, 29. januar 2023

Na Gornje Poljane

GLEDALIŠČE / Bohinjska Bela, 29. januar 2023

Sneguljčica

GLEDALIŠČE / Jesenice, 29. januar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

DELAVNICE / Naklo, 30. januar 2023

Orientalski plesi

 

 
 

 

 
 
 

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.

Kučanizem v Dražgošah / 08:32, 16. januar

Žrtve so bile darovane na oltar komunizma. Oltar, ki ga Slovenci zelo spoštujejo.