Mokrišče v Ratečah, kje so še vidne sledi dogodka izpred dveh tednov.

S terenskimi vozili po mokrišču

Prestižna avtomobilska znamka je v sklopu promocijskih aktivnosti v Kranjski Gori organizirala terensko vožnjo po naravni vrednoti državnega pomena, mokrišču Ledine pri Ratečah. Inšpekcija ukrepala, zagrožena kazen je do dva tisoč evrov.

Rateče – Medobčinski inšpektorat na Jesenicah je 10. februarja prejel prijavo o možni kršitvi zakona o varstvu narave na mokrišču Ledine pri Ratečah, kjer je avtomobilsko podjetje BMW Group organiziralo vožnjo na poligonu v zimskih razmerah. »Občinski redar si je zadevo ogledal in ugotovil, da je zanjo pristojna okoljska inšpekcija, ki smo jo tudi obvestili,« je povedal vodja medobčinskega inšpektorata Boštjan Omerzel.

Avtomobilsko podjetje BMW Group že vse od leta 2011 v Kranjski Gori organizira sklop promocijskih dogodkov, med katerimi je tudi vožnja na poligonu v zimskih razmerah. Letos so takšen poligon uredili v Ratečah, na zasebnem zemljišču, ki pa je, ker gre za mokrišče Ledine, zaščiteno kot naravna vrednota državnega pomena. Na dogajanje v neposredni bližini vasi so postali pozorni domačini in o vožnji, za katero so bili prepričani, da ne sodi v naravno okolje, obvestili naravovarstvenike in inšpekcijo.

»V zadevi bo uveden postopek o prekršku, kjer bo ugotovljeno, ali gre dejansko za kršitev,« so sporočili z Ministrstva za okolje in prostor, v okvir katerega sodi tudi okoljski inšpektorat.

Kot so pojasnili na Upravni enoti Jesenice, so prireditelju dogodka, ki poteka tri zaporedne konce tedna v februarju, izdali dovoljenje za javno prireditev v Kranjski Gori, pri Hotelu Skipass in na Snežni plaži, za izvedbo dogodka v Ratečah pa so organizatorji pridobili soglasje lastnika zemljišča. Kot poudarjajo organizatorji, je bil namen dogodka učenje voznikov, kako pravilno reagirati v težjih razmerah. »Pa tudi popestritev dogajanja v Kranjski Gori ter tako doprinos k turistični ponudbi lokalne skupnosti. Za izvedbo poligona v Ratečah smo pridobili soglasje lastnika zemljišča, vendar pa, žal, nismo bili obveščeni, da je na zaščitenem območju. Takoj ko smo bili na to opozorjeni, smo z aktivnostmi prenehali. Za neljubo situacijo se opravičujemo in zagotavljamo, da naš namen nikakor ni bil poseganje v naravno okolje,« zatrjuje direktorica korporativnega komuniciranja BMW Group Slovenija Maja Ilec.

Metod Rogelj, vodja kranjske enote Zavoda za varstvo narave Slovenije, ob tem pojasnjuje, da je organizirana vožnja z motornimi vozili v naravnem okolju prepovedana. Status naravne vrednote ob tem prestavlja še večji razlog za to, da se kaj takšnega tam ne bi smelo dogajati. »Prijav v zvezi z vožnjo v naravnem okolju sicer ne dobimo veliko,« je še povedal Rogelj, »je pa, kot lahko vidimo predvsem v televizijskih reklamah, propagiranja vožnje v naravnem okolju zelo veliko in tudi to je del tistega, za kar bi morala podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo avtomobilov, skrbeti: naj ne učijo javnosti, da se z avtomobilom lahko vozi kjerkoli. Naša zakonodaja jasno pove, da vožnja z motornimi vozili v naravnem okolju ni dovoljena.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 06:29, 25. september

Slovenci si svobodo razlagamo drugače kot ostali narodi. Zato smo tako drugačni od drugih. Zato ne bomo nikoli velik narod.

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,