Daša v spotu pove, da ni dovolila epilepsiji, da bi vladala njenemu življenju. / Foto: posnetek zaslona

Daša pleše kljub epilepsiji

»Bolezni nisem pustila, da bi mi preprečila to, kar imam najrajši, in to je ples. Sedaj sem že štiri leta brez napadov. Kar sem se naučila, je to, da moramo vse gledati s pozitivne strani ter da nikoli ne smeš dovoliti bolezni, da vlada tvojemu življenju ...« pravi mlada plesalka Daša.

Marjana Mastinšek Šuštar je mama osebe z epilepsijo. Poudarja, da je zelo pomembno, »da imajo ti bolniki svojo socialno mrežo, pomembno je, da se pove sorodnikom, sošolcem, tistim, ki so v neposrednem stiku. Ti napadi so lahko videti dramatično in otroci imajo radi občutek, da lahko pomagajo ...«

"Ime mi je Daša. Imam 21 let in sem plesalka. Na državnem prvenstvu sem na odru doživela najdaljšo odsotnost od vseh in dobesedno zmrznila. Postavili so mi diagnozo epilepsija ..." Tako v spotu, ki so ga v društvu Liga proti epilepsiji ob podpori ministrstva za zdravje posneli ob letošnjem svetovnem dnevu epilepsije, ki smo ga obeležili 8. februarja, pripoveduje mlada plesalka. Daša skozi svojo izkušnjo pove, da epilepsija ni ovira, da ne bi mogla izpolniti svojih ciljev pri plesu.

Še vedno predsodki

A to nevrološko motnjo, za katero je značilna nagnjenost k ponavljajočim se epileptičnim napadom, še vedno spremljajo predsodki. Ob svetovnem dnevu epilepsije je zato potekal spletni pogovor STAkluba, ki sta ga pripravila STA in društvo Liga proti epilepsiji, na katerem so med drugim poudarili, da epilepsija ni ovira pri doseganju življenjskih ciljev. Pomaga pa, če je okolica z epilepsijo seznanjena in jo sprejema.

Epilepsija je ena najpogostejših nevroloških bolezni, v Sloveniji naj bi bilo okoli dvajset tisoč bolnikov, vsako leto pa na novo zboli približno tisoč ljudi. Najpogostejša je v otroški in mladostniški dobi ter v starosti, pri starejših ljudeh je to tretja najpogostejša nevrološka bolezen, za demenco in možgansko kapjo.

Kot je povedala specialistka otroške nevrologije in predsednica Društva Liga proti epilepsiji Slovenije Natalija Krajnc, so epileptični napadi praviloma kratkotrajni, lahko so tudi zelo diskretni, zgolj v obliki spremenjenih občutkov v določenem delu telesa, lahko pride do kratkotrajne odsotnosti bolnika ... Napadi v obliki krčev, ki jih javnost najbolj povezuje z epilepsijo, pa niso najpogostejši.

Pri okoli 70 odstotkih bolnikov lahko napade sicer uspešno preprečujejo z zdravili, je povedala vodja odseka za nevrologijo Splošne bolnišnice Murska Sobota Dominika Novak Pihler. Pri nekaterih najtežjih primerih pa je potrebna tudi kirurška pomoč. Tovrstnih posegov v Sloveniji ne izvajajo, pač pa bolnike napotijo v zdravljenje v tujino. A število bolnikov v Sloveniji je že na tisti meji, ko bi lahko tudi Slovenija razmišljala o vzpostavitvi lastnega kirurškega tima za te posege, so opozorili.

Bolezen naj te ne ustavi

Ob tem pa je zelo pomembno, da bolniki ne pustijo, da bi jih bolezen zaustavila pri uresničevanju njihovih ciljev. Tako kot Daša: "Bolezni nisem pustila, da bi mi preprečila to, kar imam najrajši, in to je ples. Sedaj sem že štiri leta brez napadov. Kar sem se naučila, je to, da moramo vse gledati s pozitivne strani ter da nikoli ne smeš dovoliti bolezni, da vlada tvojemu življenju ..."

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-2/14

sobota

6/12

nedelja

7/15

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Gorenjska, 10. april 2021

O literaturi med letoma 1970 in 1980

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?