Punčka Doma upokojencev Kranj / Foto: arhiv Unicefa

Unikatno darilo

Bližajo se decembrska obdarovanja in zelo lepo darilo so lahko tudi Unicefove punčke iz cunj, ki poleg tega, da razveselijo obdarovance, tudi rešujejo življenja.

Unikatnih punčk iz cunj, ki jih za Unicef izdelujejo prostovoljci po vsej Sloveniji, se ne bodo razveselili le otroci, ki jih bodo prejeli za darilo, ampak tudi otroci iz držav v razvoju, ki bodo s tem dobili možnost cepljenja proti šestim nalezljivim otroškim boleznim – davici, ošpicam, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, tuberkulozi in tetanusu. Z donacijo v višini dvajset evrov, kolikor stane cepljenje enega otroka proti šestim nalezljivim boleznim, tako posameznik prejme ročno izdelano punčko in reši otroško življenje.

V projekt izdelovanja unikatnih punčk iz cunj se v Sloveniji vključujejo vse generacije – od otrok, ki punčke ustvarjajo v vrtcih in šolah, do najstarejših v okviru domov za starejše in upokojenskih društev. »Zato ima projekt pomembno vlogo tudi pri povezovanju različnih generacij,« poudarjajo pri Unicefu Slovenija. Obenem s projektom Punčka iz cunj spodbujajo spletanje prijateljskih vezi med izdelovalci in posvojitelji punčk. »Vsaka punčka ima osebno izkaznico z informacijami, kdo in kje jo je izdelal, ter dopisnico s podatki izdelovalca. Posvojitelj z dopisnico izdelovalcu punčke sporoči, kje je punčka našla nov dom, po navadi pa dodajo tudi kakšno lepo misel,« je razložila Maja Mikuž iz Unicefa Slovenija in dodala, da je to tudi edino plačilo izdelovalcem za njihove punčke. »Dopisnice prihajajo z vsega sveta, kar jim veliko pomeni.« Med skupinami prostovoljcev, ki izdelujejo punčke, jih je kar nekaj tudi z Gorenjskega. Izdelujejo jih v Domu upokojencev Kranj, Društvu upokojencev za Selško dolino in na Univerzi za tretje življenjsko obdobje Lipa Domžale, pri projektu sodelujejo še številni vrtci in osnovne šole ter posamezni izdelovalci. Na Gorenjskem so punčke na voljo tudi v nekaterih poštnih enotah, in sicer v poštnih enotah 4101 Kranj, 4260 Bled in 4280 Kranjska Gora.

Projekt Punčka iz cunj v Sloveniji poteka od leta 2003, v tem času pa so po besedah Maje Mikuž omogočili cepljenje že skoraj dvajset tisoč otrokom v državah v razvoju. Zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili s cepljenjem, sicer vsako leto umre približno 1,5 milijona otrok – trije vsako minuto, ob tem opozarjajo na Unicefu.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?