Nejc Brodar poudarja, da morajo biti misli že danes usmerjene v izgradnjo ekipe za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju leta 2023 v Planici. / Foto: Gorazd Kavčič

Tekači so prosti do maja

Konec marca je bila narejena analiza minule sezone v smučarskem teku, po kateri je slovo že potrdila Katja Višnar. Treninge za novo sezono začnejo z majem. »Na začetku bodo verjetno potekali na dnevni bazi in s spanjem doma,« pravi Nejc Brodar, vodja A-ekipe.

»Ne glede na vse nas čaka težko obdobje. Šport na splošno bo najverjetneje iz te koronakrize izšel kot eden večjih poražencev. Zagotovo se tudi za nas obetajo novi časi, iskanje novih virov financiranja. Upam, da nam bo to čim bolje uspelo in da dobimo dovolj finančnih sredstev za izvedbo programov, ki bodo v zimskem času omogočali konkurenčno in dobro nastopanje na najvišji ravni.«

Škofja Loka – Za smučarskimi tekači je uspešna sezona, ki jo je v prvi vrsti zaznamovala Anamarija Lampič, tretja sprinterka na svetu, 12. v skupnem seštevku svetovnega pokala. Katja Višnar je v točkovanju sprintov končala na 18. mestu, točke sta osvojili tudi Alenka Čebašek in Vesna Fabjan. Pri moških sta se v izločilne boje uvrščala predvsem Miha Šimenc (21. v seštevku sprinta) in dvakrat tudi Janez Lampič. O lanski in o prihodnji sezoni smo se pogovarjali s Škofjeločanom Nejcem Brodarjem, vodjem A-ekipe.

April je tudi za smučarske tekače verjetno precej drugačen, kot bi bil brez epidemije covida-19?

Je drugačen. Koronavirus je tudi nas na določenih področjih omejil. Sezona se je končala prej, zaradi ukrepov nam je izpadlo zadnjih 14 dni snežnega treninga na Pokljuki. Tekmovalci so morali opraviti trening v domačem okolju, ni bilo druženja. Šele po veliki noči so dobili prosto, in sicer do začetka maja. Po tekmovalni sezoni so bili nekako prepuščeni sami sebi oziroma lastni iznajdljivosti v danih okoliščinah, ko so zaprti fitnesi, telovadnice ... Na srečo je bilo veliko lepega vremena, kar so lahko izkoristili za trening v naravi: kolo, tek, pohodi ... Svet se je ustavil tudi v športu.

Analiza pretekle sezone je narejena. Kaj je pokazala?

Analiza je bila narejena konec marca. Po letu 2017 smo imeli znova tekmovalko z zmago v svetovnem pokalu – Anamarijo Lampič, ki je bila najboljša kar dvakrat, Miha Šimenc je bil dvakrat med najboljšimi desetimi. V sprinterskem delu zagotovo rastemo, si pa v prihodnosti želim, da bi bili bolj konkurenčni tudi na razdaljah. Na tem bo tudi poudarek. Zavedam se, da ti fantje nimajo vseh potencialov za to, po drugi strani pa vemo, da tudi sprinterji lahko posežejo po točkah na razdaljah. Naš cilj mora biti še izboljšati rezultate v sprintu, posledično pa se na razdalji približati najboljšim tridesetim. Kar se tiče deklet, je Anamarija univerzalna tekmovalka, tudi Alenka je v preteklosti točke osvajala tako v sprintu kot na razdalji, Katja in Vesna pa sta predvsem sprinterki. V novi sezoni se bo po poškodbi vrnila Eva Urevc in s tem bomo dobili še eno tekmovalko, ki je lahko konkurenčna tako v sprintu kot na razdalji.

Sezona bo, kot kaže, nekaj sprememb prinesla tudi v ekipah. Katja Višnar se je odločila za konec kariere, Alenka Čebašek bo postala mamica ...

Katja je povedala, da se poslavlja, na drugi strani je Alenka v veselem pričakovanju, tako je v letošnji sezoni ne bo zraven, puščamo odprto možnost za njeno vrnitev po porodniškem dopustu. Vesna Fabjan si je vzela čas in bo do začetka sezone, nekje do prvega maja, sprejela odločitev, ali bo nadaljevala ali ne. Ne glede na vse mislim, da morajo biti že danes naše misli usmerjene v izgradnjo ekipe za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju leta 2023 v Planici. Zgraditi moramo jedro ekipe, ki bo tam lahko doseglo kar največ. Predvsem se moramo usmeriti v mlajšo generacijo, vanjo vložiti maksimum, kar se v naslednjih treh letih da, in poskusiti na domačem svetovnem prvenstvu iztržiti kar največ.

Se kakšne spremembe obetajo tudi v strokovnem vodstvu? Ola Vigen Hattestad ostaja?

Ola ostaja. Sva govorila. Res je, da je imel ponudbe od drugje, a v tem trenutku se vidi v slovenskem smučarskem teku. Želi nadaljevati delo z ekipo, v katero je bil vpet zadnji dve leti. Želim si, da bi se nadaljevalo tudi sodelovanje s tremi serviserji, ki so bili zadolženi za svetovni pokal, in fizioterapevtko. To je stvar dogovorov. Verjamem, da bomo kljub vsemu našli skupen jezik, da bomo na koncu vsi zadovoljni. Smučarski tek smo v zadnjih sezonah znova vrnili na zemljevid uspešnih panog v Sloveniji, kjer je že bil. Po takšnih sezonah bi si želel nagraditi spremljevalce, a glede na proračun in finančno stanje mi to najverjetneje ne bo uspelo. Na drugi strani pa si želim, da ostanemo vsaj na tistem, kar smo imeli do sedaj. Verjamem, da bomo to znali vsi sprejeti in nadaljevati delo vsaj do Planice 2023.

Odstopil je predsednik panoge tek na smučeh Simon Jan. Kaj to pomeni?

Simon Jan se je nepričakovano odločil za odstop. Obžalujem, ker se je to zgodilo v nepravem trenutku. Ne glede na vse mora panoga iti naprej. Mislim, da ima trenutno prehodno obdobje do izvolitve novega predsednika. Še vedno je on tisti, ki ima v rokah škarje in platno. Ne glede na vse nas čaka težko obdobje. Šport na splošno bo najverjetneje iz te koronakrize odšel kot eden večjih poražencev. Zagotovo se tudi za nas obetajo novi časi, iskanje novih virov financiranja. Upam, da nam bo to čim bolje uspelo in da dobimo dovolj finančnih sredstev za izvedbo programov, ki bodo v zimskem času omogočali konkurenčno in dobro nastopanje na najvišji ravni.

Priprave na novo sezono začnete v maju. Kakšen je trenutni načrt priprav čez poletje?

Zelo bo odvisen od končnega finančnega stanja, od sredstev, ki bodo namenjena za program. V tem trenutku ne bi želel napovedovati glede številk, trenutno pa so zelo nizke. Vemo, da je največji strošek tekmovalna sezona. Da poteka nemoteno, moramo imeti na računu kar nekaj sredstev. Sezona se s pripravami začne z majem. Želim si, da bi se omejevalni ukrepi na neki način odpravili. Na začetku bodo treningi verjetno potekali na dnevni bazi. Tudi če odpravijo prepoved prehajanja med občinami, nam to veliko ne pomeni, če ne bosta odprta hotela na Pokljuki ali v Planici. Treba se bo prilagoditi. Verjamem pa, da bomo takoj, ko bodo ukrepi sproščeni, normalno vključili v sam proces dela tudi priprave. Do takrat pa nam, kot že rečeno, ostajajo treningi na dnevni bazi, spanje doma ... Upam, da to ne bo pustilo preveč posledic za samo zimsko sezono.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

zmerno oblačno
vlažnost: 44 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/26

sreda

13/21

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...