Avtorice in avtorji so se s svojimi fotografijami izkazali tudi na tokratnem bienalu. / Foto: arhiv razstave (Tine Založnik, Rok Markun)

Fotogenične krajinske podobe

V Prešernovem gledališču so podelili nagrade najboljšim avtorjem 23. bienalne razstave fotografij Pokrajina 2019, ki bo na ogled v galeriji Mestne hiše vse do 25. novembra.

Kranj – Mesto Kranj ima bogato fotografsko tradicijo, ki sega od fotografskih pionirjev Janeza Puharja in Christiana Paierja do prvega fotografskega kluba v mestu, ki je bil ustanovljen že decembra 1910. Fotografsko društvo Janez Puhar to žlahtno tradicijo ohranja še danes z mnogimi projekti in razstavami, tudi z bienalno razstavo fotografij Pokrajina, ki je letos zasijala že v svoji 23. izvedbi – prva je ugledala luč sveta že leta 1973. Vselej je bilo jasno, da v sklop krajinskih motivov, poleg tistih, posnetih v neokrnjeni naravi, spadata tudi t. i. kulturna in urbanizirana krajina, ki ju je zaznamovalo človekovo delovanje. Razpon krajinskih motivov, tako tistih iz domačega okolja kot s potovanj v tujino, je zato izjemno širok. Naloga dobrega fotografa je, da slikoviti svet, ki ga obdaja, zajame na način, s katerim na posnetku poudari njegovo vsebinsko pričevalnost, kompozicijsko urejenost in barvno harmonijo.

Letos se je na razpis društva odzvalo 64 avtorjev, tako da je imela žirija v sestavi Damir Globočnik, Stane Vidmar in Janez Papež nadvse zahtevno delo, saj je ocenjevala kar 628 fotografij v treh različnih temah: pokrajino v barvni in črno-beli tehniki ter fotografije s pogledom od zgoraj – v čast in spomin legendarnemu fotografu Janezu Marenčiču.

Za najboljšo fotografijo slovenske krajine, ki prejme zlato medaljo Janeza Puharja ter se uvrsti v zbirko Kabineta slovenske fotografije – najstarejšo javno fotografsko zbirko v Sloveniji, je bila razglašena fotografija Jutranje sence na solinah II avtorja Roberta Strahinjića, ki je prejel tudi dve zlati medalji. Poleg njega sta zlati medalji FZ Slovenije prejela Aleš Klabus in Simon Kovačič, prejemnici zlatih medalj društva pa sta Nevenka Papič in Špela Kurnik. Častno plaketo Janeza Puharja je prejel Simon Krejan kot odličen fotograf in spoštovan član, ki s svojim delovanjem prispeva k dobremu delovanju ter ugledu društva, spominsko priznanje društva za dolgoletno pomoč pa je zasluženo prejel Anton Čebron.

Na prireditvi, ki jo je povezoval Jurij Sešek, se je za sodelovanje vsem iskreno zahvalila ter za visok kakovostni nivo fotografij čestitala predsednica društva Valerija Jenko, čestitkam pa so se pridružili tudi člani častnega odbora: direktorica Gorenjskega muzeja Marjana Žibert, direktorica Prešernovega gledališča Mirjam Drnovšček, ravnatelj Gimnazije Kranj Aljoša Brlogar in župan Matjaž Rakovec, ki je poudaril, da bienalna razstava Pokrajine predstavlja še en pomemben gradnik, ki ga fotografski ustvarjalci prispevajo h kandidaturi Kranja za evropsko prestolnico kulture 2025.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

zmerno oblačno
vlažnost: 76 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/30

četrtek

18/24

petek

14/28

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 2. julij 2020

Planinsko-pohodniški izlet: Sivka

RAZSTAVE / Tržič, 2. julij 2020

Ljudska glasbila sveta

IZLETI / Naklo, 2. julij 2020

S kolesom na Bled

DELAVNICE / Tržič, Jezersko, 2. julij 2020

Praktično turistično izobraževanje

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

Planinski tabor na planšariji Dolga njiva

DELAVNICE / Kropa, 3. julij 2020

Delavnica graviranja in cizeliranja

RAZSTAVE / Kamnik, 3. julij 2020

Več kot pogled

 

 
 

 

 
 
 

V sredo v Sloveniji potrjenih 21 okužb z novim koronavirusom / 14:56, 2. julij

Pa naj še kdo reče, da je človek inteligentno bitje.

V sredo v Sloveniji potrjenih 21 okužb z novim koronavirusom / 14:56, 2. julij

Ker te toliko skrbi usoda celega sveta, ti priporočam :

............. BODI PREVIDEN, DA TI KAKŠEN KOMET NE PADE NA GLAVO

Spomin in opomin: nikoli več / 14:05, 2. julij

Komunisti so bili na čelu revolucije, ki je spremenila podobo območja, ki mu danes rečemo Slovenija. Pred letom 45 Slovenija sploh ni obstaj...

V sredo v Sloveniji potrjenih 21 okužb z novim koronavirusom / 13:55, 2. julij

Tale gripa je nova realnost s katero se bomo morali naučiti. Upam, da se cel svet čimprej začne zavedat, da karantena ni rešitev za obvarova...

Gradnja skorajda zaključena / 07:30, 2. julij

A elektriko že imajo, a kdo ve?

Petnajst okužb na dan bi bil znak za alarm / 07:25, 2. julij

Če nimaš več babice, verjetno tudi dedija nimaš.
Ja, potem pa vprašaj prvega ki pride mimo.
hhehehe

Petnajst okužb na dan bi bil znak za alarm / 22:00, 1. julij

In nimam babice.. več,
Branko, ti povej kako in kaj?