Avtorice in avtorji so se s svojimi fotografijami izkazali tudi na tokratnem bienalu. / Foto: arhiv razstave (Tine Založnik, Rok Markun)

Fotogenične krajinske podobe

V Prešernovem gledališču so podelili nagrade najboljšim avtorjem 23. bienalne razstave fotografij Pokrajina 2019, ki bo na ogled v galeriji Mestne hiše vse do 25. novembra.

Kranj – Mesto Kranj ima bogato fotografsko tradicijo, ki sega od fotografskih pionirjev Janeza Puharja in Christiana Paierja do prvega fotografskega kluba v mestu, ki je bil ustanovljen že decembra 1910. Fotografsko društvo Janez Puhar to žlahtno tradicijo ohranja še danes z mnogimi projekti in razstavami, tudi z bienalno razstavo fotografij Pokrajina, ki je letos zasijala že v svoji 23. izvedbi – prva je ugledala luč sveta že leta 1973. Vselej je bilo jasno, da v sklop krajinskih motivov, poleg tistih, posnetih v neokrnjeni naravi, spadata tudi t. i. kulturna in urbanizirana krajina, ki ju je zaznamovalo človekovo delovanje. Razpon krajinskih motivov, tako tistih iz domačega okolja kot s potovanj v tujino, je zato izjemno širok. Naloga dobrega fotografa je, da slikoviti svet, ki ga obdaja, zajame na način, s katerim na posnetku poudari njegovo vsebinsko pričevalnost, kompozicijsko urejenost in barvno harmonijo.

Letos se je na razpis društva odzvalo 64 avtorjev, tako da je imela žirija v sestavi Damir Globočnik, Stane Vidmar in Janez Papež nadvse zahtevno delo, saj je ocenjevala kar 628 fotografij v treh različnih temah: pokrajino v barvni in črno-beli tehniki ter fotografije s pogledom od zgoraj – v čast in spomin legendarnemu fotografu Janezu Marenčiču.

Za najboljšo fotografijo slovenske krajine, ki prejme zlato medaljo Janeza Puharja ter se uvrsti v zbirko Kabineta slovenske fotografije – najstarejšo javno fotografsko zbirko v Sloveniji, je bila razglašena fotografija Jutranje sence na solinah II avtorja Roberta Strahinjića, ki je prejel tudi dve zlati medalji. Poleg njega sta zlati medalji FZ Slovenije prejela Aleš Klabus in Simon Kovačič, prejemnici zlatih medalj društva pa sta Nevenka Papič in Špela Kurnik. Častno plaketo Janeza Puharja je prejel Simon Krejan kot odličen fotograf in spoštovan član, ki s svojim delovanjem prispeva k dobremu delovanju ter ugledu društva, spominsko priznanje društva za dolgoletno pomoč pa je zasluženo prejel Anton Čebron.

Na prireditvi, ki jo je povezoval Jurij Sešek, se je za sodelovanje vsem iskreno zahvalila ter za visok kakovostni nivo fotografij čestitala predsednica društva Valerija Jenko, čestitkam pa so se pridružili tudi člani častnega odbora: direktorica Gorenjskega muzeja Marjana Žibert, direktorica Prešernovega gledališča Mirjam Drnovšček, ravnatelj Gimnazije Kranj Aljoša Brlogar in župan Matjaž Rakovec, ki je poudaril, da bienalna razstava Pokrajine predstavlja še en pomemben gradnik, ki ga fotografski ustvarjalci prispevajo h kandidaturi Kranja za evropsko prestolnico kulture 2025.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/5

sobota

-2/7

nedelja

3/11

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 14. december 2019

S Kozine v Trst po nekdanji železniški progi

PRIREDITVE / Škofja Loka, 14. december 2019

Dan štirih letnih časov – zima

GLASBA / Jesenice, 14. december 2019

Praznični tango koncert

PRIREDITVE / Drulovka, 14. december 2019

Spoznajmo Janeza Jalna

PREDAVANJA / Kranj, 14. december 2019

Proučevanje Svetega pisma

GLASBA / Radovljica, 14. december 2019

Stop pops 20

GLASBA / Sveti Duh, 14. december 2019

Koncert Helene Blagne

GLASBA / Radovljica, 14. december 2019

Božično-novoletni koncert

 

 
 

 

 
 
 

V Britofu nevarnosti ni več, cesto bodo odprli še danes / 22:41, 13. december

Upam, da bodo opravili meritve tudi, ko spustijo plin v cevi.

Večkrat ustrelil nekdanjo ženo / 21:39, 13. december

Gdor trdi da razume Ženske, ta je sposoben tudi les variti. Ta pa se še ni rodil.

Večkrat ustrelil nekdanjo ženo / 21:37, 13. december

Ponavadi sta za ločitev kriva dva, seveda ženske niso skor nikoli krive? Kajti če Moški najde drugo, jo ne zastonj? Kaj je bilo narobaj v za...

Generalni pravobranilec ne podpira tožbe Slovenije / 21:29, 13. december

A kakšna država smo mi? Nikakršna vodijo nas sami lopovi in idioti,ki povnijo svoje žepe,zaposlujejo, svojo žlahto ali sboje Ljubice, potem ...

Prešeren, človek iz mesa in krvi / 21:18, 13. december

Alora pridem več k'sno .

A je po Prešeren nabrisal Primičevo Julijo, a jo ni?

V Britofu nevarnosti ni več, cesto bodo odprli še danes / 21:05, 13. december

Kranjski župan ni imel srečne roke pri izbiri izvajalca za projekt Gorki. Če je strankarski kolega še ne pomeni, da je sposoben izvesti taka...

Generalni pravobranilec ne podpira tožbe Slovenije / 11:43, 13. december

Naš voz gre po klancu navzdol vedno hitreje. Cerar je spet zamudil priložnost, da bi bil tiho.