Silva in Zdenko Košir praznujeta železno poroko. / Foto: Tina Dokl

Poroka, trdna kot železo

Železno poroko bosta 16. oktobra praznovala Silva in Zdenko Košir s Cegelnice.

Silva in Zdenko sta se spoznala na vlaku, ko je ta še vozil iz Tržiča do Kranja. Iskrica je preskočila, danes Silva pove, da je bil prav ta fant njena prva in zadnja ljubezen.

Zdenko Košir pove, da je bilo enkrat, leta 1954, dovolj in za zmeraj, zato si po 65 letih zakona poročnih zaobljub ne bosta še enkrat izmenjala. Silva (dekliško Štilec) in Zdenko sta se spoznala na vlaku, ko je ta še vozil iz Tržiča do Kranja. Oba sta imela službi v Kranju, on v Iskri, ona v Tekstilindusu. Zdenko je vstopil na vlak na postaji v Žiganji vasi, Silva v Naklem. Iskrica je preskočila, danes Silva pove, da je bil prav ta fant njena prva in zadnja ljubezen. Civilno in cerkveno sta se v sredo, 16. oktobra 1954, poročila v Tržiču, kakšne velike ohceti nista imela, sta se pa za tri dni odpeljala na medene dneve v Opatijo. Za kaj več ni bilo časa, saj sta morala biti v ponedeljek že v službi.

Najprej sta stanovala v Naklem na domu Silvine velike družine, v hiški so se vsi malce stisnili, potem pa sta zgradila hišo na Cegelnici. V zakonu sta se rodila Zdenka in Aleš, ki povesta, da sta ju starša lepo vzgojila. Koširjeva imata vnuke Roka, Andreja, Emo in Vida, ki jih je Silva rada popazila. Razveselita se, ko jima družbo delajo tudi pravnuki Tia, Anej, Vita Lucija, Žan, Tim, Gal in Nik.

Oba imata polno delovno dobo. Silva je hodila v službo, skrbela za dom in imela pri hiši »ta glavno« besedo. Zdenko se nad tem ni pritoževal, sam je bil precej aktiven v lokalni skupnosti. Bil je dolgoletni upravnik Kulturnega doma Janeza Filipiča v Naklem, član domače krajevne skupnosti, in kot je povedal, se je zavzel za to, da so pripeljali asfalt na Cegelnico, v zadnjem času pa za to, da so na Cegelnici postavili znamenje. Bil je član KUD Dobrava Naklo, nekaj časa tudi predsednik tega društva. Pa tudi blagajnik v Krajevni organizaciji Rdečega križa in prav tako v Društvu upokojencev Naklo, kjer so ga imenovali za častnega člana. Že petdeset let živi z eno ledvico, to je poudaril zato, da vlije upanje tudi drugim ledvičnim bolnikom.

Po upokojitvi sta z Društvom upokojencev Naklo kar pogosto hodila na izlete. Zdenko je v prostem času skrbel tudi za vrt, Silva pa je rada gobarila in danes ji je žal, da gobariti ne more, ker je več ne ubogajo noge. »No, ata, pa saj imam tebe,« v smehu zaključi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

zmerno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/11

četrtek

4/10

petek

7/10

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. november 2019

Blaznikov večer o španski gripi

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Žiri, 22. november 2019

Visoška kronika v poljanskem narečju

 

 
 

 

 
 
 

Čim prej prenova gorenjske proge / 10:39, 21. november

Alora pridem več k'sno.
A je dopolnilno zdravstveno zavarovanje že ukinjeno?
Aja, najprej prenova gorenjske proge.

Milijonsko darilo večje kot proračun / 10:23, 21. november

A ni to dnar od onega mačka ? Jaz sem pričakoval že kakšno leto prej, da bo kapnilo. Na Sp.Beli imam znanca in sem večkrat tam, pa je vse is...

Nov trgovski center v Lescah / 19:38, 20. november

No, tukaj bi pa Primožu lahko samo pritrdil. Še več. Tale zemljišča so kmetje prodali za res mali denar, danes jim pa občina pozlati vložke...

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...

Po ločitvi / 20:35, 19. november

Ločitev ni noben problem. Pišeš Tanji na Glasu in ona ti svetuje, da ostani to kar si.
Problem rešen.