V Komendi so sprejeli Tadeja Pogačarja in Luko Pibernika. Bila sta navdušena. / Foto: Tina Dokl

Sprejeli kolesarska junaka Komende

Sprejem za Tadeja Pogačarja in Luko Pibernika: njuna domača Komenda na nogah, kolesarja na oder prišla ob zvokih Godbe Komenda, nato pa obujala spomine tudi na Dirko po Španiji.

Komenda – Številni ljubitelji kolesarstva in športa nasploh so se v torek popoldan zbrali na Hipodromu Komenda in pričakali kolesarja Tadeja Pogačarja in Luko Pibernika. Oba prihajata iz občine Komenda. Pogačar je s Klanca, Pibernik iz Suhadol.

Med govorniki so bili tudi Slavko Poglajen, župan Občine Komenda, Tomaž Grm, predsednik Kolesarske zveze Slovenije, ter Andrej Hauptman in Miha Koncilija, trenerja, ki sta in še vedno spremljata Pogačarja na njegovi izjemno uspešni kolesarski poti.

Pogačar in Pibernik sta bila navdušena nad sprejemom, ki so jima ga pripravila Kolesarski klub Bexel in Občina Komenda. »Za vsemi uspehi je veliko let garanja. Veliko pa je tudi lepih trenutkov in mednje zagotovo sodi današnji sprejem. Zelo sem vesel, da se je zbralo toliko ljudi. Letošnja sezona je bila zame res zelo uspešna, tega ni nihče pričakoval. Že sedaj živim svoje sanje. Nikoli si nisem mislil, da bom dosegel kaj takšnega. So pa bile želje vedno visoke, prav tako tudi cilji, in za zdaj jih kar dosegam,« je povedal Tadej Pogačar, kolesar UAE Emirates, ki je že končal letošnjo sezono. »Lepo je videti, da imaš podporo svojega domačega kraja. Zelo sem vesel in presenečen, da se je zbralo toliko ljudi. Do konca sezone me čaka še dirka v Italiji in nato na Japonskem, potem pa počitnice. Podpisano imam pogodbo za naslednjo sezono, tako da sem s tem zadovoljen. Iz letošnje sezone bi poudaril vzpenjanje slovenskega kolesarstva. Sam nimam nekega odmevnega rezultata, sem pa zelo vesel, da sem del te zgodbe,« pa je dejal Luka Pibernik, član Bahrain Meride. Zanimivo, da je bil kmalu po tem, ko je Pagačar iz nogometa presedlal v kolesarstvo, prav Pibernik njegov vzornik v takratnem ljubljanskem Rogu. »Zgledovali smo se po starejših,« je pojasnil dvajsetletni Pogačar.

Iz nogometa na kolo

V svet kolesarstva ga je zvabil njegov prvi trener Miha Koncilija, sledil je svojemu bratu. »Res je bilo treba vložiti nekaj truda v to, da se je začel ukvarjati s kolesarstvom. Kot sem že večkrat omenil, bi bil verjetno zelo dober tudi v kakšnem drugem športu, a imamo mi to srečo, da je postal kolesar. Tadej je bil borec že, ko sem ga prvič videl na kolesu. Pokazal je, da ima nekaj več v sebi, kar vse bolj prihaja do izraza,« je dejal Koncilija. Kar nekaj let je bil Pogačarjev trener tudi Andrej Hauptman, sedaj selektor slovenske članske reprezentance in eden izmed športnih direktorjev v UAE Emirates. Spremljal ga je tudi na Vuelti. »Slovenski kolesarji nas res razvajajo in prav je tako. Tadeja poznam že od njegovih začetkov. Pričakovali smo, da bo eden najboljših slovenskih kolesarjev. Kar je naredil letos, je res nekaj izjemnega. Samo veselimo se lahko naslednje sezone. Vedel sem, da ima odlično regeneracijo, da je skozi celo sezono konstanten, presenetilo pa me je njegovo zrelo dirkanje, to, da v kritičnih trenutkih odreagira kot izkušen kolesar, ne pa nekdo, ki prvo leto nastopa na najvišjem nivoju. Ima veliko dobrih lastnosti, med najpomembnejšimi je, da v vsaki situaciji odreagira hladno, premišljeno, ne dela panike, tudi če ne gre vse po načrtu. Na zunaj se morda komu zdi, da ob uspehih ne pokaže pretiranega veselja, a je zelo vesel. Na splošno je zelo vesel človek, ne samo, kadar je rezultat.« Na sprejemu je bil tudi Tomaž Grm, predsednik Kolesarske zveze Slovenije, ki je med drugim povedal: »Tudi v sanjah nisem pričakoval, da bodo slovenski kolesarji dosegali takšne rezultate. To niso sanje, to je rezultat garanja. Trenutno smo na lestvici med državami na šestem mestu. Če bo ostalo pri tem, bomo na olimpijskih igrah prihodnje leto lahko imeli pet predstavnikov v moškem kolesarstvu.«

Presenečal iz dneva v dan

Da imajo v občini Komenda kar dva v vrstah profesionalcev, je poudaril tudi župan Slavko Poglajen. »Kot občan in družinski prijatelj Pogačarjevih – in ne nazadnje kot župan – sem izjemno ponosen, da imamo v naši občini dva ekstremno dobra kolesarja. Le kateri župan na to ne bi bil ponosen? Vesel sem, da to občani in drugi cenijo in da so se danes zbrali v takšnem številu. Že spomladi, ko smo Tadeja po uspehih prvič v manjšem obsegu pričakali pred občinsko stavbo, sem dobil namig, naj se kar pripravim, da bodo še sprejemi. Rekel sem si, da verjetno res čez kakšno leto, dve, tri ... Nisem pričakoval, da se bo to zgodilo še letos. Spremljal sem Vuelto in v Komendi je vsak, ki si ga srečal, vedel, kako kolesari. Presenetil je vse, tudi mene,« je dejal.

Sprejem je bil vnovič priložnost na obujanje spominov z Dirke po Španiji, ki jo je Pogačar končal na skupno tretjem mestu in bil najboljši mladi kolesar, na njej pa je uspešno nastopil tudi Pibernik, ki je bil Pogačarju v pomoč tudi na svetovnem prvenstvu. »Na začetku je bilo vse bolj tiho, zanimanje zame je z razvojem dirke naraščalo, na koncu pa je bil kar cel kaos z mediji,« je priznal Pogačar, Pibernik pa je dodal: »Glede na letošnje leto smo zagotovo vsi upali, da bo v prvi deseterici. Na koncu nas je vse presenetil, v zadnji resni etapi rešil skupno razvrstitev in se povzpel na stopničke. Iz dneva v dan smo bili presenečeni. Vedno je bil v igri. Vprašanj na temo Slovenci in kolesarstvo je bilo kar precej, ko si pojasnil, da nas je samo dva milijona in imamo več kot deset profesionalnih kolesarjev, še toliko bolj.« Za slovenskimi kolesarji je zares izjemna sezona, ki se bliža koncu.

Sprejem so poleg že omenjene Godbe Komenda popestrili še hip-hop plesalca Neo in Anai Erce in Skupina Špica, med navijači pa so bili tudi člani ekipe Ljubljana Gusto Santic in mladi kolesarji društva Rog, kjer sta svojo pot začela tudi Pogačar in Pibernik.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-5/4

torek

-6/7

sreda

-6/7

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Tragedija na Pokljuki / 08:36, 26. januar

Torej laže tudi nemški oficir, ki v zapiskih najdenih na komandi na Bledu opiše nagrado dodeljeno hlapcu Obadu.. .?? 150 mark in še 200 cigaret na koncu za pregled požganega bojišča...

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....