Greben, ki pelje proti vrhu Bogatina oz. Malega Bogatina, kot mu tudi pravijo / Foto: Jelena Justin

Zaledje soške fronte

Bogatin (1977 m n. m.) in Mahavšček (2008 m n. m.) – Bohinj, gorenjski turistični biser, izhodišče za številne vzpone v Julijske Alpe, je bil v času prve svetovne vojne vojno zaledje soške fronte oz. prehodni pas med zaledjem in bojiščem. Ostaline na današnji poti pričajo tudi o tem.

Današnja tura nas bo popeljala po delu bohinjskega hribovja, ki je v prvi svetovni vojni predstavljalo prehodni pas med zaledjem in bojiščem. Obiskali bomo Bogatin in Mahavšček ter se mimo planine Govnjač vrnili na izhodišče.

Zapeljemo se v Bohinj, mimo Ukanca proti Koči pri Savici, kjer parkiramo. S parkirišča se usmerimo desno v smeri Črnega jezera. Ja, višino bomo pridobili s strmim vzponom čez Komarčo. Pot je bila nedavno obnovljena, tehnično zahtevna, izpostavljena, ponekod izjemno strma, nevarna za zdrs, pozorni moramo biti pa tudi na padajoče kamenje. V vsakem primeru je Komarča bistveno bolj primerna za vzpon kot sestop. Strmina je precejšnja, ponekod nam je v pomoč tudi jeklenica. Na vrhu Komarče se strmina položi in v nekaj minutah smo pri Črnem jezeru. Do vrha Komarče smo potrebovali uro in pol. Jezero obhodimo po desni strani, ko nas smerokaz usmeri levo proti Komni. Med večjimi skalami spet pridemo do gozda, kjer se v okljukih začnemo dvigovati. Čudovita pot do Komne je precej razgledna na Spodnje Bohinjske gore in jezero, ki je daleč, globoko pot nami. Pot se sem in tja celo spusti pa spet vzpne; na Komni smo v dobri uri hoje. Od Doma na Komni nadaljujemo proti Bogatinskemu sedlu. Po zložni poti smo v 15 minutah na Planini na Kraju, kjer je Koča pod Bogatinom. Široka vojaška mulatjera, ostalina krvave vojaške preteklosti, po desni strani v zmernem vzponu obide dolino Gracijo, kjer je pravi botanični raj. Na koncu doline pot zavije levo, se prečno vzpne pod strmimi Bogatinovimi pobočji in nas pripelje na sedlo oz. na Vratca, 1803 m visoko. V daljavi zagledamo Krn, na naši desni sta Lanževica in Montura.

Zavijemo levo in zagrizemo v strm severozahodni greben Bogatina. Višje se strmina položi, a le za nekaj korakov, saj sledi še bolj strm in zelo krušljiv vzpon do vrha. Vrh nas nagradi z lepim razgledom na Krnsko pogorje, na Veliko Babo, na dolino Triglavskih jezer, pred nami je greben čez Tolminski Kuk do Vogla in naprej proti Rodici. Z Bogatina sestopimo po strmem in krušljivem grebenu do sedla, kjer sledi vzpon na Mahavšček. Sestop in vzpon nam bosta vzela trideset minut. Z Mahavščka sestopimo po grebenski poti na drugo stran, proti Vrh Škrli, kjer nas smerokaz usmeri levo navzdol proti Planini Govnjač. Pot vijuga med skalami in širnimi travniki Spodnje Komne. Pot, kjer vladata mir in tišina. Idila, daleč stran od obleganih planinskih transverzal. Ko se pred nami odpre pogled na dolino Triglavskih jezer in pod seboj že zagledamo planino Govnjač, bodimo pozorni na skalo, na kateri piše bližnjica. Puščica nas usmeri desno, med ruševje, ki pa ni tako gosto, kot je videti na začetku, ampak je pot lepo izsekana. Bližnjica nam prihrani kar nekaj časa, saj planino Govnjač dosežemo po desni strani in tik ob ostalinah vojaških utrdb iz prve svetovne vojne. S planine nas čaka še pol ure do Komne. S Komne sestopimo po mulatjeri številnih okljukov skozi Pekel do Doma pri Savici, kjer nas čaka zvesti jekleni konjiček.

Nadmorska višina: maks. 2008 m
Višinska razlika: ok. 1500 m
Trajanje: 9 ur
Zahtevnost: 4 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

delno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/18

petek

10/19

sobota

10/22

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjski, 18. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Bled, 18. oktober 2019

Ko boš prišla na Bled

IZLETI / Šenčur, 19. oktober 2019

Krompirjeva Belica in Središče ob Dravi

OBVESTILA / Primskovo, Kranj, Žabnica, 19. oktober 2019

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

OBVESTILA / Primskovo, 19. oktober 2019

Meritve krvnega tlaka in srčnega utripa

PRIREDITVE / Sebenje, 19. oktober 2019

Odprtje obnovljenega igrišča Pod kostanjčki

PRIREDITVE / Kranj, 19. oktober 2019

Drobtinica 2019

IZLETI / Žiri, 20. oktober 2019

Pohod okoli Žirov

 

 
 

 

 
 
 

Mladost v primežu vojne / 20:47, 17. oktober

Primož???

Nabirajo le poznane gobe / 13:18, 17. oktober

V GOZDU

"Hej, vi, ta goba je strupena!"
"Molim, što?"
"Ah, nič, nič."

Nabirajo le poznane gobe / 12:41, 17. oktober

Tabol goba zame je jesenska marčnica.

Peška se vrača v vlogi poštarja / 10:16, 16. oktober

Vsa čast Peški, samo tole je bolj slaba šala kot zabavna oddaja..

Na ramenih otrok / 10:15, 16. oktober

Tako je, breme ohranjanja okolja preložimo na otroke in je to to, nej se oni ubadajo s to problematiko !

Aditivi v mesnih pripravkih / 10:11, 16. oktober

A zato so čevapi iz Mercatorja najbolj..

Jesen / 16:32, 15. oktober

Preprost in lep prosti spis.Tudi men je jesen najljubši letni čas, še posebej na martinovo.Lani sem baje šel od kranjske avtobusne postaje d...