V naseljih Vikrče, Spodnje Pirniče, Zgornje Pirniče, Verje, Ladja, Goričane, Rakovnik in Vaše ter v delu Medvod so v dobrem letu odprli že več kot petdeset tras. / Foto: Peter Košenina

Največji projekt po načrtih

V Občini Medvode načrtujejo, da bodo dela na večini tras v sklopu projekta Čisto zate zaključena do konca letošnjega leta, zadnje trase pa v prvi polovici prihodnjega. Na dvaindvajset kilometrov novega kanalizacijskega omrežja bo na novo priključenih okrog tisoč sto gospodinjstev.

»Trudimo se, da bi bile zapore čim manj moteče,« pojasnjujejo na občini in dodajajo, da velika večina občanov to sprejema z razumevanjem.

Medvode – Dobro leto že poteka projekt Čisto zate – Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja, v katerega so vključene Mestna občina Ljubljana, Občina Vodice in Občina Medvode. V Medvodah z največjim projektom v zgodovini občine uspešno napredujejo.

Skupaj več kot 20,7 milijona evrov

»Do konca julija je bilo položenih 78 odstotkov metrov cevi fekalne kanalizacije. Odprtih je bilo že več kot petdeset tras, za sočasno gradnjo (vodovod/meteorna kanalizacija/plinovod ...) več kot trideset, zaključenih in preplastenih pa je okrog 15 tras. Kanalov, ki še niso vključeni v nobeno od začetih tras, je devet (Zgornje Pirniče tri, Verje tri + črpališče, Goričane ena, Vikrče dve),« pojasnjujejo na Občini Medvode.

Kot pravijo, dela potekajo skladno s terminskim planom, določenim po ugotovitvi, da sta izvajalca fekalne kanalizacije in sočasne gradnje različna: »Ne moremo biti zadovoljni s hitrostjo del na posameznih odsekih, saj so posamezne trase odprte predolgo, predvsem zato, ker je predolgo vmesno obdobje mirovanja na gradbiščih. Gledano z vidika celotnega projekta pa je gradnja terminsko skladna s pričakovanji. Načrtujemo, da bo večina tras zaključenih do konca letošnjega leta, zadnje pa v prvi polovici leta 2020 (med temi tudi zapora na glavni cesti v Vikrčah).«

Projekt je v predvidenih finančnih okvirih. Občina Medvode bo zanj iz Kohezijskega sklada prejela 8.126.990 evrov nepovratnih sredstev, Republika Slovenija bo prispevala 1.434.174 evrov, preostanek v znesku 3.156.532 evrov pa gre iz občinskega proračuna. Skupna vrednost projekta v občini Medvode je 12.717.697 evrov. Druge komunalne vode, ki jih gradijo sočasno, bo Občina Medvode financirala z lastnimi sredstvi (6.786.858 evrov) in sredstvi javnega podjetja Energetika Ljubljana (1.252.874 evrov). Celotna vrednost projekta je tako kar dobrih 20,7 milijona evrov. Občina Medvode je na območju med Soro in Savo ter na desnem bregu Sore (ta del se bo priklapljal na obstoječo kanalizacijo do čistilne naprave v Ljubljani po Celovški cesti) že začela z obračunom komunalnega prispevka. »Odposlano je bilo 101 obvestilo z informativnim izračunom, od tega je bila že izdana odločba v 67 primerih, večina lastnikov pa se odloči za obročno 24-mesečno plačevanje. Ko postane odločba pravnomočna, lastnikom že pošiljajo tudi projekte hišnih priključkov,« so pojasnili.

Projekt za okolje in občane

Ker gre za velik projekt, je razumljivo, da se občani na Občino obračajo z vprašanji in pobudami. »Dogajanje na gradbiščih je res živahno. Trudimo se, da bi bile zapore čim manj moteče, večina občanov pa izkazuje veliko mero razumevanja z zavedanjem, da bo nova infrastruktura izboljšala kvaliteto bivanja v naši skupnosti. Po zaključku prvega dela projekta Čisto zate bo v naši občini na 22 kilometrov novega kanalizacijskega omrežja na novo priključenih okrog 1.100 gospodinjstev s približno 3.600 prebivalci. Zgrajen bo povezovalni kanal C0 v mestni občini Ljubljana, ki bo omogočil učinkovitejše čiščenje odpadnih vod na Centralni čistilni napravi Ljubljana. V naši občini bo ukinjenih okrog 1.100 greznic, iz katerih neprečiščena odpadna voda lahko prehaja v okolje. Vse navedene številke potrjujejo pomembnost projekta za okolje in za naše občane. Hkrati bodo zgrajeni odprto optično omrežje, nov plinovod ter meteorna kanalizacija in zamenjanih več kot štiri kilometre azbestnih vodovodnih cevi. Občane tako prosimo še za nekaj potrpljenja do zaključka projekta, ko se bomo lahko razveselili sodobne komunalne opremljenosti gosto poseljenega dela naše občine,« še dodajajo na Občini Medvode.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

11/22

četrtek

14/21

petek

14/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...