Miha Rodman na festivalih v tujini navdušuje z Judovskim psom. Na fotografiji z nagrado, ki jo je prejel v Bolgariji. / Foto: arhiv Prešernovega gledališča

Nagrada Mihi Rodmanu

Na mednarodnem gledališkem festivalu v Bolgariji je Miha Rodman prejel nagrado za igro Judovski pes, v kateri odigra šestindvajset različnih vlog.

Kranj – Na mednarodnem festivalu New European Theatre Action (NETA – Nova evropska teatrska akcija), ki je v maju v okviru Festivala majhnih gledaliških form potekal v bolgarskem mestu Vratsa, je mednarodna strokovna žirija v sestavi Nora Makarov (Rusija), Yuri Yuskevich (Ukrajina) in Dragan Jakovljević (Srbija) Mihi Rodmanu podelila nagrado za vlogo Kira v monodrami Asherja Kravitza Judovski pes v režiji Yonatana Esterkina, ki je nastala v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in Mini teatra Ljubljana.

V monodrami Judovski pes, ki govori o nepredstavljivih strahotah nacizma in holokavsta, do kraja razčlovečene žrtve zaživijo skozi oči in čutenje psa. V predstavi je Miha Rodman pes, je oče, mama ali otrok v judovski družini, je nemški homoseksualec, agent gestapa, pasji vodnik, vodja taborišča, tudi ruski vojak, ukrajinsko dekle, italijanski carinik in sam Bog … Na odru namreč sam odigra kar 26 različnih vlog.

»Dobiti nagrado je vsekakor lep občutek za igralca. Čeprav v tujini predstavo večinoma igram v angleškem jeziku, smo se tokrat odločili, da nastopim v slovenščini, saj je šlo za festival, na katerem predstavljamo slovensko kulturo. Gledalci so tako gledali slovensko verzijo z bolgarskimi nadnapisi,« je ob nagradi povedal Miha Rodman in dodal, da mu nastop v Bolgariji ostaja v lepem spominu: »V dvorani je vladala smrtna tišina in popolna koncentracija, na koncu pa so sledile stoječe ovacije in bučen aplavz. Judovski pes ni bil všeč le gledalcem, ampak tudi strokovni žiriji v mednarodni sestavi, kar dokazuje, da ta predstava lahko naredi globok vtis na vsakogar – ne glede na jezikovno, kulturno ali narodnostno pripadnost. Zdi se mi, da je to največja moč te predstave, ki jo vsakič znova igram z enako tremo kot prvič.«

Od premiere pred dobrima dvema letoma je Rodman Judovskega psa v slovenščini ali angleščini odigral že več kot štiridesetkrat in z njo gostoval tudi na tujih odrih v ZDA, Izraelu, Indiji, na Češkem – in prav vselej bil zelo lepo sprejet.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

7/8

sreda

4/9

četrtek

5/12

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

OBVESTILA / Gorenjska, 13. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PRIREDITVE / Jesenice, 13. november 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 14. november 2019

Po poti oslovega hrbta

OBVESTILA / Gorenjska, 14. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PREDAVANJA / Radovljica, 14. november 2019

O medonosnih čebelah

PRIREDITVE / Jesenice, 14. november 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Hrušica, 14. november 2019

Gruzija in Armenija

GLASBA / Škofja Loka, 14. november 2019

Ob 70-letnici Glasbene šole Škofja Loka

 

 
 

 

 
 
 

Z Brnika tudi v Bruselj / 10:01, 13. november

Župan raje skrbi za povečano število novih priseljencev, kot pa za kolesarske steze.

Banke: ukrep uveden prehitro / 09:58, 13. november

Raje naj izterjajo dolgove od dolžnikov, ne pa da jim ga odpisujejo. Jankovićeva družina dolguje preko 40 milijonov.Kdo bo to plačal? Mi dav...

Z Brnika tudi v Bruselj / 09:55, 13. november

Kdaj bo možno po kolesarski stezi z Brnika v Šenčur in naprej v Kranj, sprašujem oba župana bogatih občin? Poden Šenčur in Kranj, poden!

Vrh kraške planote / 09:08, 13. november

Slika 2 / 3 - Jelena Jusin, kje si pa ti videla borov gozd?

Drugač pa lep izlet. Hvala za idejo.

Opitim kazen, trezni pa na koncert / 08:30, 13. november

Zanimive zgodbe gastarbajterji...

Sedemindvajset / 08:27, 13. november

Ej bebo, odgovori na vprašanje ali molči ! Bo šlo?

Sedemindvajset / 01:16, 13. november

Alias Primož, a smo spet nekaj postanga pojedl?