Z glasbo in Okusi Bleda
Bled je konec tedna povabil na odprtje sezone poletnih prireditev. Jezerska promenada je gostila Okuse Bleda in bogat glasbeni program. V nedeljo so načrtovali tudi Srečanje harmonik ob Blejskem jezeru, a so ga zaradi muhastega vremena odpovedali. Obiskali smo jih v petek.
Turizem Bled se je namreč zaradi napovedanega dežja odločil, da omenjeno srečanje odpove predvsem zaradi velikega števila napovedanih udeležencev. Prišlo naj bi jih več kot štiristo. Odpoved pa ni dokončna. Harmonikarji se bodo srečali jeseni, ko bo med 6. in 8. septembrom potekal Vaški vikend. Srečanje harmonik bo sedaj 8. septembra, prav tako na Jezerski promenadi.
Dogodek, ki oznanja začetek sezone poletnih prireditev na Bledu, je bil glasbeno bogat. Ta del so organizatorji zaupali Aniki Horvat, zasedbi Orlek ter Godbi Gorje. Na Jezerski promenadi pa so lahko obiskovalci na stojnicah spoznavali Okuse Bleda, ki pa so bili tokrat resnično orientirani lokalno in predstavljeni na način ulične prehrane. Letos so dodatno pozornost namenili še izdelkom pod znamko Blejski lokalni izbor oziroma Bled local selection.
Včasih so posušeni hruški tepki v Zasipu rekli prga. Pa še danes jo tako imenujejo. Tudi za Zasip se uporablja izraz Prgarija. Tako je stojnica Turističnega društva (TD) Zasip nosila omenjeno ime. Okušali ste lahko tudi t. i. prga štruklje. Na stojnici Turističnega društva Bled so pa stregli posmoduljo s sirom in česnom. Restavracija Gušt svoj prostor pod soncem na Bledu še dobiva. V prvi vrsti sledi slovenskim, domačim okusom. Našo pozornost je na njihovi stojnici pritegnil kuhar Branko Horvat, za katerega smo že slišali. Srečali smo ga v enem od šovov, v katerem je gostilna iskala šefa. Na »gušt meniju« je bilo vse od divjačine do postrvi, pečenega jabolka, skutnih štrukljev in blejske grmade. Blejsko »kremšnito« pa smo zasledili na stojnici, kjer je gostovala Špica. Čeprav je tu največ ljudi, predvsem turistov, pritegnil zanimiv hot dog, ki so ga poimenovali vroči pes po gorenjsko. Vseboval je kranjsko klobaso, marmelado z zelišči, hrenovo majonezo, kislo zelje z bučnimi semeni v bučnem olju in še kakšno malo skrivnost, kot je razložila ekipa Špice.
Dogodek je bil tudi trajnostno usmerjen. Podpira namreč gibanje Zero Waste, saj se je občina Bled pridružila projektu družbe brez odpadkov. Za strežbo hrane so tako uporabili drobni inventar in embalažo iz ekološko razgradljivih materialov, odpadke pa so zbirali ločeno in jih sproti oddajali na ekološke otoke na prireditvenem prostoru.