V DPD Bled so minulo soboto pripravili tradicionalno, že 26. akcijo čiščenja dna in obrežja Blejskega jezera. / Foto: Primož Pičulin

Še vedno preveč plastike

V Društvu za podvodne dejavnosti (DPD) Bled so minulo soboto v sodelovanju z Ribiško družino Bled, Občino Bled in javnim podjetjem Infrastruktura Bled pripravili tradicionalno, že 26. akcijo čiščenja dna in obrežja Blejskega jezera.

Bled – Več kot 150 potapljačev je na šestindvajsetih lokacijah okoli Blejskega jezera v soboto odstranjevalo odpadke iz jezera in tujerodne školjke potujoče trikotničarke. Iz jezera so prinesli več kot šest kubičnih metrov odpadkov, med katerimi je tudi tokrat prevladovala predvsem plastična in druga embalaža. Pri čiščenju brežin so jim na pomoč priskočili mladi taborniki, v okviru svoje družbeno odgovorne kampanje Razmišljaj EKO logično, v sklopu katere si prizadevajo za manjšo potrošnjo lahkih plastičnih vrečk in trajnostno razmišljanje, pa je akcijo podprlo tudi podjetje Spar Slovenija.

Predsednika DPD Bled Janeza Andrejca veseli, da se akciji vsako leto pridruži več udeležencev. »S skupnimi močmi lahko naredimo nekaj dobrega za okolje,« je poudaril in dodal, da vsaka tako uspešno opravljena čistilna akcija predstavlja majhno zmago z velikim pomenom. Akciji čiščenja jezerskega dna se je letos pridružil tudi državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Marko Maver. Zaveda se, da tovrstne akcije niso dovolj, da bi dosegli dobro stanje Blejskega jezera, ampak je za to potrebno tudi ozaveščanje ljudi. »Blejsko jezero je preobremenjeno, vplivov nanj je veliko, od kmetijstva do turizma, zavedati pa se je treba, da je glavni razlog še vedno človek,« je poudaril in dodal, da jih zato čaka še veliko dela. Pri pripravi ukrepov za kratkoročno izboljšanje stanja jezera bodo po njegovih besedah še naprej sodelovali z občino, skupaj bodo pripravili tudi načrt za dolgoročno upravljanje Blejskega jezera. Veliko težavo predstavlja tudi vnos hranil v jezero zaradi krapolova, pri čemer po besedah Marka Mavra računajo tudi na sodelovanje ministrstva za kmetijstvo.

Ne glede na to, da potapljači čistilno akcijo na Bledu pripravijo vsako leto, ni odpadkov pod vodo nič manj, je ugotavljal Marko Gajić iz DPD Bled. »Tudi če bi danes nehali smetiti, bi imeli vsaj še za deset let dela. Pod vodo je še vedno ogromno plastike,« je opozoril in ob tem pozval vse občane in obiskovalce Bleda, naj smeti ne mečejo v vodo. »V vodnem krogu se nam vse vrne, čeprav mogoče ne čisto takoj.« Blejski potapljači ob fizičnem odstranjevanju odpadkov iz vode redno vsak teden skrbijo tudi za odstranjevanje invazivne potujoče trikotničarke. »Če ne bi bilo blejskih potapljačev, bi se populacija hitro razširila, tako pa ostaja pod nadzorom,« je pojasnil Gajić.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

delno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/20

ponedeljek

8/19

torek

7/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 21:55, 21. maj

Partizanska bolnica? Jaz bi vam svetoval, da vsi ki so bili v vojni, priznajo svoje zločine, potem pa lahko govorimo o spravi, največ Sloven...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:39, 21. maj

Drugače takim ljudem ne boste prišli do živela.

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 21:37, 21. maj

A ste že gdaj slišal za Video nadzor,obstajajo Video kamere ki reagirali na premik in snemajo tudi v temi, mislim da bi se izplačalo że v einem tedna.

Bo zdaj spet vse po starem? / 13:36, 20. maj

Res, to da se otroci ne smejo igrati na igralih (tudi v vrtcih) je bedarija. Nekateri ukrepi NIJZ-ja so res birokratska neumnost, ki s strok...

Umrla je dr. Aleksandra Kornhauser Frazer / 11:51, 20. maj

To so Slovenci(ke), na katere smo lahko iskreno ponosni! Počivajte v miru, cenjena Gospa!

Bo zdaj spet vse po starem? / 11:46, 20. maj

Septembra prihaja nova verzija Covid-20 in Covid-20 Pro!

Ena oseba pozitivna, znova brez umrlih / 08:15, 20. maj

Hmm, poročilo NIJZ -ja pravi, da je bilo stanje včeraj : 21 aktivno okuženih od tega 24 v bolnišnici !??
Torej so 3 je preveč al kako?