V DPD Bled so minulo soboto pripravili tradicionalno, že 26. akcijo čiščenja dna in obrežja Blejskega jezera. / Foto: Primož Pičulin

Še vedno preveč plastike

V Društvu za podvodne dejavnosti (DPD) Bled so minulo soboto v sodelovanju z Ribiško družino Bled, Občino Bled in javnim podjetjem Infrastruktura Bled pripravili tradicionalno, že 26. akcijo čiščenja dna in obrežja Blejskega jezera.

Bled – Več kot 150 potapljačev je na šestindvajsetih lokacijah okoli Blejskega jezera v soboto odstranjevalo odpadke iz jezera in tujerodne školjke potujoče trikotničarke. Iz jezera so prinesli več kot šest kubičnih metrov odpadkov, med katerimi je tudi tokrat prevladovala predvsem plastična in druga embalaža. Pri čiščenju brežin so jim na pomoč priskočili mladi taborniki, v okviru svoje družbeno odgovorne kampanje Razmišljaj EKO logično, v sklopu katere si prizadevajo za manjšo potrošnjo lahkih plastičnih vrečk in trajnostno razmišljanje, pa je akcijo podprlo tudi podjetje Spar Slovenija.

Predsednika DPD Bled Janeza Andrejca veseli, da se akciji vsako leto pridruži več udeležencev. »S skupnimi močmi lahko naredimo nekaj dobrega za okolje,« je poudaril in dodal, da vsaka tako uspešno opravljena čistilna akcija predstavlja majhno zmago z velikim pomenom. Akciji čiščenja jezerskega dna se je letos pridružil tudi državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Marko Maver. Zaveda se, da tovrstne akcije niso dovolj, da bi dosegli dobro stanje Blejskega jezera, ampak je za to potrebno tudi ozaveščanje ljudi. »Blejsko jezero je preobremenjeno, vplivov nanj je veliko, od kmetijstva do turizma, zavedati pa se je treba, da je glavni razlog še vedno človek,« je poudaril in dodal, da jih zato čaka še veliko dela. Pri pripravi ukrepov za kratkoročno izboljšanje stanja jezera bodo po njegovih besedah še naprej sodelovali z občino, skupaj bodo pripravili tudi načrt za dolgoročno upravljanje Blejskega jezera. Veliko težavo predstavlja tudi vnos hranil v jezero zaradi krapolova, pri čemer po besedah Marka Mavra računajo tudi na sodelovanje ministrstva za kmetijstvo.

Ne glede na to, da potapljači čistilno akcijo na Bledu pripravijo vsako leto, ni odpadkov pod vodo nič manj, je ugotavljal Marko Gajić iz DPD Bled. »Tudi če bi danes nehali smetiti, bi imeli vsaj še za deset let dela. Pod vodo je še vedno ogromno plastike,« je opozoril in ob tem pozval vse občane in obiskovalce Bleda, naj smeti ne mečejo v vodo. »V vodnem krogu se nam vse vrne, čeprav mogoče ne čisto takoj.« Blejski potapljači ob fizičnem odstranjevanju odpadkov iz vode redno vsak teden skrbijo tudi za odstranjevanje invazivne potujoče trikotničarke. »Če ne bi bilo blejskih potapljačev, bi se populacija hitro razširila, tako pa ostaja pod nadzorom,« je pojasnil Gajić.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

4/8

četrtek

7/12

petek

8/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 14. november 2019

Po poti oslovega hrbta

OBVESTILA / Gorenjska, 14. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

PREDAVANJA / Radovljica, 14. november 2019

O medonosnih čebelah

PRIREDITVE / Jesenice, 14. november 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Hrušica, 14. november 2019

Gruzija in Armenija

GLASBA / Škofja Loka, 14. november 2019

Ob 70-letnici Glasbene šole Škofja Loka

GLEDALIŠČE / Cerklje, 14. november 2019

Ljubi moj

OBVESTILA / Gorenjska, 15. november 2019

Brezplačno merjenje glukoze

 

 
 

 

 
 
 

Sedemindvajset / 21:09, 13. november

G.Pintar,Če govoriva o kraljevini oz. stari Jugoslaviji je dejstvo, da je bila močna in vplivna edino RKC, država je bila gospodarsko in voj...

Film o družbenih konfliktih sodobne Slovenije / 18:43, 13. november

Režiser Metod Pevec in igralska zasedba Valter Dragan, Katarina Čas in Janez Škof so slabš napravljeni kotklošarji ( glej fotografijo).Blefe...

Sedemindvajset / 15:50, 13. november

Primož! Nekaj je beg pred revščino, ki se je dogajal tudi v medu in mleku obljubljeni deželi (saj veš kateri), drugo pa je beg pred izvensodnimi poboji.

Z Brnika tudi v Bruselj / 10:01, 13. november

Župan raje skrbi za povečano število novih priseljencev, kot pa za kolesarske steze.

Banke: ukrep uveden prehitro / 09:58, 13. november

Raje naj izterjajo dolgove od dolžnikov, ne pa da jim ga odpisujejo. Jankovićeva družina dolguje preko 40 milijonov.Kdo bo to plačal? Mi dav...

Z Brnika tudi v Bruselj / 09:55, 13. november

Kdaj bo možno po kolesarski stezi z Brnika v Šenčur in naprej v Kranj, sprašujem oba župana bogatih občin? Poden Šenčur in Kranj, poden!

Vrh kraške planote / 09:08, 13. november

Slika 2 / 3 - Jelena Jusin, kje si pa ti videla borov gozd?

Drugač pa lep izlet. Hvala za idejo.