Na vižmarski tabor spominja piramida sredi polja, ki simbolizira trdnost slovenskega naroda, proti vrhu pa se odpira v cvet, ki ponazarja, kako so se Slovenci hoteli odpreti želji po združitvi. / Foto: Gorazd Kavčič

Jubilej tabora v Vižmarjih

Danes bodo z osrednjo slovesnostjo obeležili stopetdeseto obletnico vižmarskega tabora, pomembnega dogodka v naši zgodovini.

Ob stopetdeseti obletnici vižmarskega tabora bo danes, 17. maja, osrednja slovesnost. Začela se bo ob 19.30 na ploščadi pred OŠ Vižmarje - Brod.

Vižmarje – Vodstvo slovenskega narodnega gibanja se je pod češkim vplivom leta 1868 odločilo organizirati velike narodne shode na prostem, kasneje imenovane tabore. Prvi je bil 9. avgusta 1868 v Ljutomeru, največji pa 17. maja 1869 v Vižmarjih pri Ljubljani, v današnji četrtni skupnosti Ljubljana Šentvid.

Vseslovenskega tabora, znanega pod imenom vižmarski tabor, se je udeležilo okrog trideset tisoč ljudi, ki so v nemškem okolju avstro-ogrske monarhije javno izrazili določene želje, potrebe in zahteve Slovencev. Med njimi so bile združitev slovenskih dežel v zedinjeno Slovenijo, ustanovitev slovenske univerze, uvedba slovenskega jezika v šole in javne ustanove, govorilo in glasovalo pa se je tudi o številnih za Slovence pomembnih gospodarskih vprašanjih. Organizacijo tabora je prevzelo Društvo za brambo narodnih pravic Slovenija, privabil pa je najširše kmečko prebivalstvo in se zanašal na narodno in politično zavednost. Udeležba je bila ogromna, ker to ni bil le javni shod pod milim nebom, marveč obenem narodna svečanost z zastavami in slavoloki, petjem in godbo; zažigal se je umetni ogenj, pokali so topiči, po gorah pa so žareli kresovi, kar je vse mogočno vplivalo in vnemalo navdušenje. Za spomin so delili tudi taborske spominske svetinjice.

Danes je natanko sto petdeset let od tega velikega dogodka, na katerega spominja devet metrov visoka piramida sredi polja (na območju med Šentvidom in Tacnom). Postavljena je bila ob stoti obletnici tabora. Simbolizira trdnost slovenskega naroda, proti vrhu se odpira v cvet, ki ponazarja, kako so se Slovenci hoteli odpreti želji po združitvi. Spomenik sredi polja je opomnik, da se nastajanje Slovenije ni začelo v dvajsetem stoletju, temveč ima veliko globlje korenine. Ob stopetdeseti obletnici vižmarskega tabora bo prav danes, 17. maja, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja potekala osrednja slovesnost. Začela se bo ob 19.30 na ploščadi pred OŠ Vižmarje - Brod. Nastopil bo tudi Orkester Slovenske vojske.

Današnja osrednja slovesnost je eden izmed dogodkov v bogatem programu 26. Šentviških dnevov, povezanih z dogodki ob stopetdeseti obletnici vižmarskega tabora. Začeli so se sredi aprila, zaključili pa se bodo konec junija.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/30

torek

16/33

sreda

18/35

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Gozd - Martuljek, 25. junij 2019

Izlet na Sv. Višarje

PRIREDITVE / Štefanja Gora, Šenčur, 25. junij 2019

Palačinke na Šenturški Gori

PRIREDITVE / Gorje, 25. junij 2019

Ob začetku poletne sezone

IZLETI / Naklo, 25. junij 2019

Kolesarjenje po občini Naklo

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

IZLETI / Kranj, 27. junij 2019

Planinski izlet: Češka koča

IZLETI / Naklo, 27. junij 2019

S kolesom do Vogelj

PREDAVANJA / Šenčur, 27. junij 2019

Predavanje inštruktorja varne vožnje

 

 
 

 

 
 
 

Iz Predoselj v Južno Afriko / 21:45, 24. junij

Pohvalno, da se je gospa odločila dati v hrambo muzeju ker bi bilo škoda, da bi to obležalo nekje v omari.

Tržičani mu rečejo kar grad / 21:26, 24. junij

Piše, kaj pa grad jutri? Neka Tržičanka je v svoji magistrski nalogi vizualno predstavila projekt tržiške knjižnice. Pija Japelj skoraj sos...

Krvava zarja naznanila gorje / 18:41, 24. junij

G. Primož, Anamarija in vsem podobnega mišljenja. Nacizem je zamenjal komunizem. Tega mnogi ne morete in nočete sprejeti. Ne morete sprejeti...

Začenjajo se počitnice / 18:34, 24. junij

Zaradi takega šolstva, ki vzpodbuja povprečnost , smo bili v socializmu, smo in bomo v socializmu.Naše šolstvo štanca. Štanca nezaposljive k...

Začenjajo se počitnice / 15:22, 24. junij

Čestitke vsem učiteljicam in učiteljem za 6 tednov neprekinjenega dopusta. Skupaj letno 3 mesece dopusta. Vsak zdravnik se lahko skrije po količini dopusta. Carji.

Krvava zarja naznanila gorje / 11:44, 24. junij

Janez Novak,
Za ohranjanje zgodovinske sramote pa skrbite kar sami :)

Grožnje niti niso prav redke / 10:54, 24. junij

Umor dekleta iz Radovljice je raziskan, kaj da ne..