Da je uspel tudi letošnji Minfos, imata veliko zaslug dva od organizatorjev – predsednik TD Plac Tržič Peter Miklič (levo) in muzejski svetovalec ter namestnik direktorice Prirodoslovnega muzeja Slovenije dr. Miha Jeršek. / Foto: Tina Dokl

Sijajni pripovedovalci časa

»Minerali in fosili so čudovite stvaritve narave. So bleščeči, sijajni, vsak si zaželi kakšnega, ampak če pogledamo nekoliko globlje, v sebi nosijo zgodbe ...« S temi besedami je dr. Miha Jeršek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije povzel ta čudoviti svet, ki je bil že tradicionalno na ogled v Tržiču.

Tržič – Okrog sedemdeset slovenskih in tujih razstavljavcev v Dvorani tržiških olimpijcev na 47. Mednarodnih dnevih mineralov, fosilov in okolja (Minfos) ter čez štirideset zlatarjev in oblikovalcev nakita na razstavi Narava in nakit v Galeriji Paviljon so minule dni obiskovalce privabili v Tržič. Minfos sta organizirala Turistično društvo (TD) Plac Tržič ter Društvo prijateljev mineralov in fosilov Slovenije v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije. Kot je poudaril predsednik TD Plac Peter Miklič, je vsak Minfos poseben po nekaterih dogodkih, letos sta izstopala predstavitev rudnika Sitarjevec v Litiji in razstava Narava in nakit. Miklič upa, da se bo sodelovanje med zlatarji, oblikovalci nakita in razstavljavci ohranilo.

Muzejski svetovalec, vodja Kustodiata za geologijo in namestnik direktorice Prirodoslovnega muzeja Slovenije dr. Miha Jeršek je poudaril: »Minerali in fosili so čudovite stvaritve narave. So bleščeči, sijajni, vsak si zaželi kakšnega, ampak če pogledamo nekoliko globlje, v sebi nosijo zgodbe. Vsi, ki se ukvarjamo z minerali in fosili, ne glede na to, ali jih samo zbiramo ali raziskujemo, imamo privilegij ugotavljati, kaj se je dogajalo na našem planetu pred več milijoni let. Večina strokovnih razstav odkriva minerale in fosile, ki so stari vsaj dva, tri, lahko tudi več deset milijonov let, in kakšno je bilo nekoč življenje. S tematskimi razstavami, sploh v okviru Društva prijateljev mineralov in fosilov iz Tržiča, vidimo to bogato paleontološko dediščino in temu se pridružujejo tudi minerali. Kdo bi pomislil, da bomo v Halozah pred dvajsetimi leti našli kristale kremena, ki so zelo zanimivih, svojevrstnih oblik. Rudnik Sitarjevec v Litiji pa je eden redkih rudnikov, ki ima zelo različno mineralno sestavo, primerki mineralov in kristalov iz tega rudnika so ohranjeni na Dunaju, v Gradcu, v večini najpomembnejših evropskih muzejev, tudi v našem prirodoslovnem. Dediščina, ki jo ponuja Sitarjevec, sploh z novim pristopom, možnostjo turističnega ogleda, je nedvomno eden od letošnjih presežkov.« Miha Jeršek je poleg tega, da je razstava tudi prodajna, poudaril izobraževalno noto Minfosa in delavnice oddelka za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete, Zlatarske šole Mengeš, Višje strokovne šole Sežana, ki je demonstrirala brušenje kamna ... »To je ena redkih razstav, ki delavnice ohranja v takšnem obsegu in mislim, da je to edina prava pot,« je sklenil.

Tržiški župan Borut Sajovic je poudaril, da je Minfos pokazal, naj tisto, kar je dobro, živi naprej, vedno pa ti dnevi spominjajo tudi na s Tržičem pobrateno mesto Sainte-Marie-aux-Mines, saj je Minfos otrok tega pobratenja. Minfos ima spremljajoče aktivnosti, od ustvarjalnic za otroke do ogleda muzejskih zbirk, vodenih ogledov po okoliških znamenitostih pa tudi tržni dan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci