Na seji sveta kranjske območne enote kmetijsko-gozdarske zbornice; prvi z desne državni sekretar dr. Jože Podgoršek

Več razprave bo o ukrepih in denarju

V gorenjski kmetijsko-gozdarski zbornici se strinjajo z resolucijo, ki določa okvirni razvoj slovenskega kmetijstva, predelave hrane in podeželja po letu 2021, živahnejšo razpravo pa pričakujejo o konkretnih ukrepih kmetijske politike in o razdelitvi denarja.

Dr. Jože Podgoršek: »Ne morem se strinjati s tem, da bi kmetijska zemljišča prepustili svobodni pobudi. Slovenija je po površini obdelovalne oziroma kmetijske zemlje na prebivalca na evropskem repu, zato za zagotavljanje boljše prehranske varnosti potrebuje vsak ''kvadrat'' zemlje. Afriška prašičja kuga nas opozarja, da ni povsem samoumevno, da bomo vedno imeli dovolj hrane.«

Kranj – Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili resolucijo Naša hrana, podeželje in naravni viri, na podlagi katere bodo izdelali strateški načrt, ki bo že vseboval operativne ukrepe za izvajanje Skupne kmetijske politike Evropske unije v naslednji sedemletni finančni perspektivi, po letu 2021. Resolucija bo do konca maja v javni razpravi, ena od javnih obravnav je bila tudi prejšnji teden v Kranju, kjer jo je obravnaval svet kranjske območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Dr. Jože Podgoršek, državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je dejal, da je resolucija dejansko še bolj »politični« dokument, brez operativnih ukrepov, vendar kaže okvirni razvoj slovenskega kmetijstva, predelave hrane in podeželja po letu 2021. Kot glavne cilje nove razvojne vizije določa vzpostavitev odporne in konkurenčne pridelave in predelave hrane, trajnostno upravljanje naravnih virov, izboljšanje kakovosti življenja na kmetijskih gospodarstvih in okrepitev prenosa znanja z izobraževalnih ustanov na kmetijska gospodarstva. »Z resolucijo se vsi strinjamo, prava razprava se bo začela šele potlej, ko bodo pripravljeni operativni ukrepi in načrt razdelitve denarja,« je dejal Cveto Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, in dodal, da bo država za uresničitev razvojnih ciljev, kot jih določa resolucija, morala prispevati več denarja kot doslej. Janko Jeglič je resolucijo označil kot »pismo Miklavžu« in poudaril, da bo razprava verjetno veliko bolj živahna potlej, ko bodo znani operativni ukrepi. Tudi Janko Golorej v resoluciji pogreša finančno »ozadje«, skrbi pa ga zmanjšanje subvencij. »Na resolucijo nimam pripomb, skrbi pa me, koliko bo denarja za njeno izvajanje in kako se bo razdeljeval denar,« je dejal Dušan Pintar in se zavzel za to, da bi država bolj kot doslej ščitila kakovostna kmetijska zemljišča. Tomaž Šifrer je ob tem pripomnil, da takrat, ko želi država zidati na kmetijskih zemljiščih, ni problemov, a tedaj, ko kmet želi skrčiti pol hektarja gozda, je veliko težav. »Pogovarjamo se o resoluciji in o ukrepih, ne pa o tem, kako kmetom zagotavljati svobodno pobudo. Dokler bo država vztrajala pri stališču, da je pametnejša od kmeta in da mu bo določala, kaj lahko dela in česa ne, ne bo razvoja,« je bil kritičen Peter Krek.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

13/18

ponedeljek

13/21

torek

11/16

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

IZLETI / Kranj, 1. junij 2019

Lovrenška jezera, Ribniški vrh

IZLETI / Tržič, 2. junij 2019

Na tradicionalno romanje v Glinje na Koroško

IZLETI / Kranj, Šenčur, 6. junij 2019

Srečanje upokojencev Gorenjske

 

 
 

 

 
 
 

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.