Grobovi Maistrovih borcev in koroških brambovcev na velikovškem pokopališču

Ob slovenskem tudi nemški grob

Na velikovškem pokopališču so drug ob drugem pokopani slovenski vojaki, bojevniki za severno mejo, in Avstrijci, ki so se pred sto leti bojevali za nemško Koroško. Predstavniki organizacij z obeh strani meje se že od leta 2013 srečujejo na skupnem spominu na dogodke v letih 1918, 1919 in 1920.

Slovenski generalni konzul v Celovcu Milan Predan je v nagovoru dejal, da nas je zgodovina predolgo delila in je sedaj čas, da stopimo iz sence preteklosti in poskušamo razumeti ne le svojo, ampak tudi bolečino drugih. Izrazil je upanje, da proslava 100. obletnice plebiscita ne bo več sinonim za delitve, ampak tudi izraz spoštovanja in razumevanja drugega.

Aprila in maja mineva sto let od najsrditejših bojev za severno mejo med prostovoljci generala Maistra in kasneje tudi vojaki Kraljevine SHS in koroškimi brambovci, ki so hoteli ohraniti Koroško avstrijsko oziroma nemško. V bojih je na slovenski oziroma jugoslovanski strani padlo okrog 150 vojakov, na koroški strani pa med 200 in 270. Kasnejši razplet dogodkov je znan. Maistrova oziroma vojska Kraljevine SHS se je morala, čeprav je v majski ofenzivi zasedla vso Koroško vključno s Celovcem, umakniti, po mirovni konferenci v Parizu pa je bil razpisan plebiscit in ta je odločil, da ostane večina Koroške Avstriji.

Na starem pokopališču v Velikovcu je našlo zadnji dom šestnajst bojevnikov za severno mejo: dvanajst borcev generala Maistra oziroma vojske Kraljevine SHS in štirje koroški brambovci. Pokopani so skupaj, drug ob drugem, vsak v svojem grobu z nagrobnikom s križem in imenom, če so vedeli zanj, nad grobovi pa bedi klečeči vojak, oprt na puško. Padli so verovali v svojo domovino in prijeli za orožje, ker politika ni bila sposobna najti mirne rešitve.

Že od leta 2013 naprej se na velikovškem pokopališču ob grobovih Maistrovih borcev in koroških brambovcev srečajo predstavniki organizacij in združenj z obeh strani meje na skupnem spominu na tragične dogodke leta 1918 in 1919 ter v plebiscitnem letu 1920. Pobudniki so prepričani, da je čas za sovraštvo minil, da spomin na pokojne in na njihov boj nista izraz nacionalistične ozkosrčnosti in da se ljudje, živeči na obeh straneh Karavank, smejo povsod počutiti kot doma. To je nov skupen način spominjanja na preteklost in sprava, ki jo lahko dosežejo in živijo le pogumni.

Letošnja, že sedma svečanost je bila v petek, 5. aprila. Koroška ji je dala zaradi bližajoče se stote obletnice plebiscita še poseben pomen. S koroške strani so bili govorniki velikovški župan Valentin Blaschnitz, vojaški poveljnik za Koroško Walter Gitschthaler, avstrijska veleposlanica v Ljubljani mag. Sigrid Berka in člana konsenzne skupine dr. Josef Fel­dner in dr. Marjan Šturm, s slovenske strani pa generalni konzul v Celovcu Milan Predan in podpredsednik Zveze društev generala Rudolfa Maistra Vladimir Ovnič. Prvič v zgodovini velikovške svečanosti so v kulturnem programu sodelovali dijaki treh gimnazij: iz Ljub­ljane, Velikovca in slovenske gimnazije iz Celovca, svoj pogled na dogodke pred sto leti pa je povedal študent Gašper Stražišar iz Ljubljane, pravnuk Maistrovega zaupnika Vinka Moederndorferja in njegove žene Marije, ki je bila strojepiska generala Maistra. Pevski zbor iz Grebinja/Griffen je pel slovenske in nemške pesmi, tudi našo Lipo, orkester trobil pa je zaigral himni Slovenije in Avstrije. Člani konsenzne skupine dr. Josef Feldner, dr. Marjan Šturm, Janez Stergar in dr. Danijel Grafenauer so h kipu klečečega vojaka položili venec. Grobove padlih sta skupaj blagoslovila katoliški in evangeličanski duhovnik Zoltan Papp in Igor Vukan ter v nemščini in slovenščini zmolila Očenaš.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci