Na Osnovni šoli Preska (v ospredju) se srečujejo tudi s prostorsko stisko. / Foto: Peter Košenina

Nova šola v Preski na novi lokaciji

Občina Medvode bo morala pristopiti h gradnji nove Osnovne šole Preska. Kot pojasnjujejo, je poleg prostorske stiske na obstoječi šoli novogradnja utemeljena tudi z zahtevo po statični in energetski sanaciji obstoječega objekta ter prostorsko omejitvijo za potrebno širitev na obstoječi lokaciji.

Občina Medvode je objavila odprti, projektni, enostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za Osnovno šola Preska. Odprt je do 29. maja.

Medvode – Osnova šola Preska je devetletna osnovna šola z 18 oddelki na matični šoli in dvema podružničnima šolama v Sori in na Topolu, skupaj v letošnjem šolskem letu s 596 učenci. Trenutne prostorske kapacitete matične šole komaj zadoščajo potrebam izvajanja pouka devetletne osnovne šole.

»Pomanjkanje prostorskih kapacitet se kaže predvsem v občutno premajhni šolski kuhinji, ki je centralna kuhinja tudi za podružnici, in utesnjeni jedilnici. Premajhni so tudi prostori za izvajanje pouka športne vzgoje, pričakovano je tudi skorajšnje pomanjkanje števila učilnic glede na že izraženi porast prebivalcev in posledično števila učencev na območju šolskega okoliša OŠ Preska. Poleg prostorske stiske na obstoječi šoli je novogradnja utemeljena tudi z zahtevo po statični in energetski sanaciji obstoječega objekta ter prostorsko omejitvijo za potrebno širitev na obstoječi lokaciji,« pojasnjujejo na Občini Medvode. Odločili so se, da gredo v novogradnjo na novi lokaciji, ki se je določila z lani sprejetim Občinskim prostorskim načrtom Občine Medvode. Nova šola bo stala v bližini Osemenjevalnega centra Preska. Skladno s sprejeto odločitvijo so pristopili k izvedbi arhitekturnega natečaja, saj predvidena investicija krepko presega zakonsko določen finančni vložek, zato je javni natečaj obvezna predstopnja celotnega projekta. »Pridobiti želimo strokovno najprimernejšo rešitev za izgradnjo nove osnovne šole v Preski za približno šeststo učencev, 27 oddelkov ter za šestdeset zaposlenih,« so še povedali. Natečaj je odprt do 29. maja in je objavljen na spletni strani občine.

Na podlagi natečaja bo izbrana najboljša rešitev, za katero se bo izdelala projektna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja. Kot dodajajo, je cilj projekta pridobiti uporabnikom prijetno, funkcionalno, fleksibilno in kvalitetno stavbo, ki bo projektirana v skladu z normativi pristojnega ministrstva in področne zakonodaje, energetsko varčen, varen in okolju prijazen objekt, ki bo hkrati tudi finančno sprejemljiv in obvladljiv. Zavedajo se, da bo projekt investicijsko tako zahteven, da brez zagotovitve sredstev s strani države ne bo šlo, še zlasti ker je trenutno v medvoški občini v teku največji projekt v zgodovini občine, tako imenovana kohezija.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/26

četrtek

14/30

petek

14/30

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 6. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 6. avgust 2020

Na Galetovec

OBVESTILA / Gorenjska, 7. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Tržič, 7. avgust 2020

Glasbeni večer

OBVESTILA / Gorenjska, 8. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kokrica, 8. avgust 2020

Pohod na Krvavec

IZLETI / Kranj, 8. avgust 2020

Planinski izlet na Kamniški vrh

OBVESTILA / Gorenjska, 9. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Delavski most obnovljen / 23:57, 5. avgust

Se je župan že peljal čez "prenovljene" luknje?

Iz tržiškega v jeseniški dom? / 21:02, 5. avgust

Povsem se strinjam z radovednežem. K temu bi dodala še sledeče. Ga Arko nima prav nobenih izkušenj z vodenjem DSO, razen enoletnega direktor...

Triglav izpadel iz nogometne elite / 14:53, 4. avgust

S takim pristopom ja, dobrodošli v 3. ligi !

V ponedeljek devet potrjenih okužb s koronavirusom in ena smrt / 14:50, 4. avgust

Naslednjih 14 dni bo ključnih, da bomo videli, če bo po tem roku naslednjih 14 dni ključnih... Hahaha, bulšit!!

Med počitnicami se zabavajo / 10:57, 3. avgust

Ej deca, vas Jelko ali Beovićka vidi takole brez mask bo zabave konec po hitrem postopku....

V soboto devet okužb z novim koronavirusom in ena smrt / 20:32, 2. avgust

Koliko časa boste še napenali Narod o nekakšni koroni, v Bolgariji na zlati plaži povno tutistov pa vse zdravo v Nemčiji na Baltiku vse zavz...

Bolnišnica z novo fasado / 22:38, 31. julij

Trenutna sanacija je 20 let prepozno. Vsak blok na Jesenicah je že energetsko saniran. Samo bolnica je še iz časa stare železarne. Nova boln...