Na Osnovni šoli Preska (v ospredju) se srečujejo tudi s prostorsko stisko. / Foto: Peter Košenina

Nova šola v Preski na novi lokaciji

Občina Medvode bo morala pristopiti h gradnji nove Osnovne šole Preska. Kot pojasnjujejo, je poleg prostorske stiske na obstoječi šoli novogradnja utemeljena tudi z zahtevo po statični in energetski sanaciji obstoječega objekta ter prostorsko omejitvijo za potrebno širitev na obstoječi lokaciji.

Občina Medvode je objavila odprti, projektni, enostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za Osnovno šola Preska. Odprt je do 29. maja.

Medvode – Osnova šola Preska je devetletna osnovna šola z 18 oddelki na matični šoli in dvema podružničnima šolama v Sori in na Topolu, skupaj v letošnjem šolskem letu s 596 učenci. Trenutne prostorske kapacitete matične šole komaj zadoščajo potrebam izvajanja pouka devetletne osnovne šole.

»Pomanjkanje prostorskih kapacitet se kaže predvsem v občutno premajhni šolski kuhinji, ki je centralna kuhinja tudi za podružnici, in utesnjeni jedilnici. Premajhni so tudi prostori za izvajanje pouka športne vzgoje, pričakovano je tudi skorajšnje pomanjkanje števila učilnic glede na že izraženi porast prebivalcev in posledično števila učencev na območju šolskega okoliša OŠ Preska. Poleg prostorske stiske na obstoječi šoli je novogradnja utemeljena tudi z zahtevo po statični in energetski sanaciji obstoječega objekta ter prostorsko omejitvijo za potrebno širitev na obstoječi lokaciji,« pojasnjujejo na Občini Medvode. Odločili so se, da gredo v novogradnjo na novi lokaciji, ki se je določila z lani sprejetim Občinskim prostorskim načrtom Občine Medvode. Nova šola bo stala v bližini Osemenjevalnega centra Preska. Skladno s sprejeto odločitvijo so pristopili k izvedbi arhitekturnega natečaja, saj predvidena investicija krepko presega zakonsko določen finančni vložek, zato je javni natečaj obvezna predstopnja celotnega projekta. »Pridobiti želimo strokovno najprimernejšo rešitev za izgradnjo nove osnovne šole v Preski za približno šeststo učencev, 27 oddelkov ter za šestdeset zaposlenih,« so še povedali. Natečaj je odprt do 29. maja in je objavljen na spletni strani občine.

Na podlagi natečaja bo izbrana najboljša rešitev, za katero se bo izdelala projektna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja. Kot dodajajo, je cilj projekta pridobiti uporabnikom prijetno, funkcionalno, fleksibilno in kvalitetno stavbo, ki bo projektirana v skladu z normativi pristojnega ministrstva in področne zakonodaje, energetsko varčen, varen in okolju prijazen objekt, ki bo hkrati tudi finančno sprejemljiv in obvladljiv. Zavedajo se, da bo projekt investicijsko tako zahteven, da brez zagotovitve sredstev s strani države ne bo šlo, še zlasti ker je trenutno v medvoški občini v teku največji projekt v zgodovini občine, tako imenovana kohezija.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 86 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/17

ponedeljek

14/20

torek

9/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

OBVESTILA / Visoko, 23. september 2019

Vpis gledališkega abonmaja

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 17:27, 22. september

Se strinjam z vami Deželan.
Premestitev na južno mejo, da se za ene pol leta umakne iz Kranja.
Nora kazen je to glede na bankirje in drugo svojat pri koritu!

Ne bodi tak kot krava ... / 17:23, 22. september

Boljš je tale:

POZOR MINE !

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.