Na Osnovni šoli Preska (v ospredju) se srečujejo tudi s prostorsko stisko. / Foto: Peter Košenina

Nova šola v Preski na novi lokaciji

Občina Medvode bo morala pristopiti h gradnji nove Osnovne šole Preska. Kot pojasnjujejo, je poleg prostorske stiske na obstoječi šoli novogradnja utemeljena tudi z zahtevo po statični in energetski sanaciji obstoječega objekta ter prostorsko omejitvijo za potrebno širitev na obstoječi lokaciji.

Občina Medvode je objavila odprti, projektni, enostopenjski natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za Osnovno šola Preska. Odprt je do 29. maja.

Medvode – Osnova šola Preska je devetletna osnovna šola z 18 oddelki na matični šoli in dvema podružničnima šolama v Sori in na Topolu, skupaj v letošnjem šolskem letu s 596 učenci. Trenutne prostorske kapacitete matične šole komaj zadoščajo potrebam izvajanja pouka devetletne osnovne šole.

»Pomanjkanje prostorskih kapacitet se kaže predvsem v občutno premajhni šolski kuhinji, ki je centralna kuhinja tudi za podružnici, in utesnjeni jedilnici. Premajhni so tudi prostori za izvajanje pouka športne vzgoje, pričakovano je tudi skorajšnje pomanjkanje števila učilnic glede na že izraženi porast prebivalcev in posledično števila učencev na območju šolskega okoliša OŠ Preska. Poleg prostorske stiske na obstoječi šoli je novogradnja utemeljena tudi z zahtevo po statični in energetski sanaciji obstoječega objekta ter prostorsko omejitvijo za potrebno širitev na obstoječi lokaciji,« pojasnjujejo na Občini Medvode. Odločili so se, da gredo v novogradnjo na novi lokaciji, ki se je določila z lani sprejetim Občinskim prostorskim načrtom Občine Medvode. Nova šola bo stala v bližini Osemenjevalnega centra Preska. Skladno s sprejeto odločitvijo so pristopili k izvedbi arhitekturnega natečaja, saj predvidena investicija krepko presega zakonsko določen finančni vložek, zato je javni natečaj obvezna predstopnja celotnega projekta. »Pridobiti želimo strokovno najprimernejšo rešitev za izgradnjo nove osnovne šole v Preski za približno šeststo učencev, 27 oddelkov ter za šestdeset zaposlenih,« so še povedali. Natečaj je odprt do 29. maja in je objavljen na spletni strani občine.

Na podlagi natečaja bo izbrana najboljša rešitev, za katero se bo izdelala projektna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja. Kot dodajajo, je cilj projekta pridobiti uporabnikom prijetno, funkcionalno, fleksibilno in kvalitetno stavbo, ki bo projektirana v skladu z normativi pristojnega ministrstva in področne zakonodaje, energetsko varčen, varen in okolju prijazen objekt, ki bo hkrati tudi finančno sprejemljiv in obvladljiv. Zavedajo se, da bo projekt investicijsko tako zahteven, da brez zagotovitve sredstev s strani države ne bo šlo, še zlasti ker je trenutno v medvoški občini v teku največji projekt v zgodovini občine, tako imenovana kohezija.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

15/30

torek

16/33

sreda

18/35

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Gozd - Martuljek, 25. junij 2019

Izlet na Sv. Višarje

PRIREDITVE / Štefanja Gora, Šenčur, 25. junij 2019

Palačinke na Šenturški Gori

PRIREDITVE / Gorje, 25. junij 2019

Ob začetku poletne sezone

IZLETI / Naklo, 25. junij 2019

Kolesarjenje po občini Naklo

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

IZLETI / Kranj, 27. junij 2019

Planinski izlet: Češka koča

IZLETI / Naklo, 27. junij 2019

S kolesom do Vogelj

PREDAVANJA / Šenčur, 27. junij 2019

Predavanje inštruktorja varne vožnje

 

 
 

 

 
 
 

Iz Predoselj v Južno Afriko / 21:45, 24. junij

Pohvalno, da se je gospa odločila dati v hrambo muzeju ker bi bilo škoda, da bi to obležalo nekje v omari.

Tržičani mu rečejo kar grad / 21:26, 24. junij

Piše, kaj pa grad jutri? Neka Tržičanka je v svoji magistrski nalogi vizualno predstavila projekt tržiške knjižnice. Pija Japelj skoraj sos...

Krvava zarja naznanila gorje / 18:41, 24. junij

G. Primož, Anamarija in vsem podobnega mišljenja. Nacizem je zamenjal komunizem. Tega mnogi ne morete in nočete sprejeti. Ne morete sprejeti...

Začenjajo se počitnice / 18:34, 24. junij

Zaradi takega šolstva, ki vzpodbuja povprečnost , smo bili v socializmu, smo in bomo v socializmu.Naše šolstvo štanca. Štanca nezaposljive k...

Začenjajo se počitnice / 15:22, 24. junij

Čestitke vsem učiteljicam in učiteljem za 6 tednov neprekinjenega dopusta. Skupaj letno 3 mesece dopusta. Vsak zdravnik se lahko skrije po količini dopusta. Carji.

Krvava zarja naznanila gorje / 11:44, 24. junij

Janez Novak,
Za ohranjanje zgodovinske sramote pa skrbite kar sami :)

Grožnje niti niso prav redke / 10:54, 24. junij

Umor dekleta iz Radovljice je raziskan, kaj da ne..